Premierskandidaten

Hugo de Jonge wil het. Mona Keijzer sluit het niet uit. Sigrid Kaag is volop beschikbaar. Lodewijk Asscher steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken. Jesse Klaver maakt er geen geheim van. Lilian Marijnissen is er klaar voor. Thierry Baudet loopt zich warm (zijn verloofde bereidt zich naar verluidt al voor op haar rol als first lady). En Geert Wilders heeft diverse malen te kennen gegeven dat hij staat te popelen.

Aan gegadigden voor het premierschap geen gebrek dus na de komende Kamerverkiezingen. Maar de nieuwe premier wordt natuurlijk Mark Rutte. Dat wil zeggen: als hij zich kandidaat stelt, wat hij formeel nog moet doen.

Geen enkele wet schrijft voor dat de minister-president lid of lijsttrekker dient te zijn van de grootste partij. In theorie komt  elke volwassen Nederlander voor het ambt in aanmerking, zelfs als hij/zij politiek niet georganiseerd is. De premier van dit land wordt niet gekozen, maar tijdens de kabinetsformatie naar voren geschoven.

Maar dat is alleen theorie. In de praktijk neemt al sinds 1986 – dus al bijna 35 jaar – de partijleider van de grootste Kamerfractie zijn intrek in het Torentje. Er is geen enkele reden te bedenken waarom dat deze keer anders zal gaan.

Eigenlijk gebeurt het trouwens al veel langer op die manier. Er zijn sinds de jaren van Joop den Uyl maar twee uitzonderingen. In 1977 en 1982 won de PvdA de verkiezingen, maar ze belandde – al dan niet door eigen schuld – in de oppositiebankjes. Maar vervolgens werd wel de lijsttrekker van de grootste regeringsfractie premier (in beide gevallen een CDA’er). Dat de aanvoerder van een kleinere coalitiepartner de post bekleedt is vanaf het prille begin van de jaren zeventig niet meer voorgekomen. Barend Biesheuvel (ARP) was in 1971 de laatste. Diverse gegadigden van nu waren toen nog niet eens geboren.

Uiteraard staat het nog niet vast dat Ruttes VVD op 17 maart 2021 opnieuw als nummer 1 eindigt. In verkiezingscampagnes kan er heel veel verschuiven. Maar de liberalen staan op dit moment wel erg ver voor in de opiniepeilingen. Het zou een enorme verrassing zijn als een van de overige partijen de achterstand nog zou weten in te halen. Zeker als bijvoorbeeld D66 of FvD daarin zouden slagen, want volgens de huidige polls is hun positie uitzichtloos.

Het spreekt vanzelf dat partijen tijdens de verkiezingscampagne zo hoog mogelijk proberen te mikken. Iedereen zal er begrip voor hebben als ze daarbij af en toe een beetje opscheppen. Maar enig realisme kan ook geen kwaad. De hoofdprijs winnen is niet het enige dat telt in de politiek.  De ideologische standpunten zijn toch belangrijker? Je zou bijna denken dat het allemaal alleen om de macht gaat.

FOTO: Mark Rutte

5 reacties op ‘Premierskandidaten

 1. Premierskandidaten,
  Nieuwe Leiders.

  Het moge duidelijk zijn, dat met het handenwringend en onmachtig toezien van dit Kabinet, het ondenkbaar is dat deze clup van brekebenen (ook nog) het hoofd zou kunnen bieden aan de, nieuwe ontwikkelingen die het zelf, heel stoer heeft aangekondigd,
  dit zal in een regelrechte catastrofe voor alle Nederlanders en het nageslacht gaan ontaarden! Zie toch de Continue’ reeks crisis:
  Bewindsliedencrisis, (slechte selectie, laag normbesef)
  Gascrisis, (eindeloos)
  Zorgcrisis, (gewetenloos)
  Bouwcrisis, (hersenloos)
  Pensioencrisis, (onkunde)
  Belastingdienstcrisis, Groninger gas crisis (dom, Wiebes)
  Ambtenaren crisis, (dom, Wiebes)
  Varkensboerencrisis, (onnodig)
  Toeslagencrisis, (gewetenloos)
  Huisvesting crisis! (onnozel)
  GEHEUGEN verliescrisis, (ernstig, meewarig, sluw!)
  Kostenvergoedingen crisis, (dom en inhalig)

  ALLE CRISIS werd n.t.b. door het Kabinet Rutte ZELF AANGERICHT! of, niet tijdig! onderkend.

  Ze kunnen de naam ‘Kabinet’ beter omvormen naar “Crisiscentrum”.

  Regeren is toch vooruitzien en degelijk beleid uitvoeren?

  Jawel!! Nieuwe Leiders gezocht met Bestuurlijk inzicht kennis en ervaring en bovenal met sociaal gevoel en transparante werkwijze.
  Goed geheugen en eerlijke instelling zijn ’n pre’.

  Dit Kabinet NEEMT TE VEEL, en GEEFT TE WEINIG!

  Niet, meer divident voor aandeelhouders maar,
  meer WELZIJN! voor de belastingbetalende Burgers!

  Like

 2. In 1977 en 1982 won de PvdA de verkiezingen, maar ze belandde – al dan niet door eigen schuld – in de oppositiebankjes…Hieruit blijkt toch maar weer hoe een grote verantwoordelijkheid je als politicus/politica draagt. Moet je voor het volk kiezen van niet weten en begrijpen, of voor landsbelang ook al gaat dat tegen de wens van het volk in. Dan schiet mij telkens weer de bekende Bijbeltekst te binnen: Velen zijn geroepen en weinigen uitverkoren en die tekst begrijp ik dan zo goed. Je bent als een van de 150 gekozenen uit 17 miljoen mensen en dan moet jij een keuze maken op de elkaar wegduwende premierskandidaten. Ik zou van pure angst onmiddellijk naar huis gaan, maar onze dappere volksvertegenwoordigers niet. Zuiver afwegen en integer beslissen, een bovenmenselijke opgave, maar onze volksvertegenwoordigers gaat het lukken. .

  Like

 3. “De ‘verzilverbare heffingskorting’ in het plan van D66 kost veel geld: bijna 40 miljard euro. Terwijl het afschaffen van de toeslagen maar 17 miljard euro oplevert. Daarom wil D66 de tarieven van de inkomstenbelasting verhogen, de hypotheekrenteaftrek afschaffen en gepensioneerden meer belasting laten betalen. De 8 miljard euro die overblijft, moet volgens D66 komen uit een hogere belastingen op vervuiling, bedrijven en vermogen.”

  Als gepensioneerde, zal ik dus niet op D66 stemmen. En dat geldt bepaald niet voor mij alleen; er zijn heel veel gepensioneerden.
  Toch sneu voor Kaag; ze wou zo graag premier worden maar dat gaat ‘m niet worden.

  Like

Reacties zijn gesloten.