De CDA- grabbelton

Het bestuur van het CDA heeft het toch niet aangedurfd om een preferente kandidaat voor te dragen voor het lijsttrekkerschap. Dat betekent dat de leden echt mogen kiezen tussen vice-premier Hugo de Jonge, staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer en de Kamerleden Martijn van Helvert en Pieter Omtzigt.

Democratie pur sang, maar een tegenvaller voor Hugo de Jonge, die dacht op basis van zijn strepen een straatlengte voor te hebben. Nu zijn de CDA-leden in de regel braaf stemvolk, dus door bij voorbaat al een naam uit de hoed te halen zou je kunnen zeggen dat het bestuur haar voorkeur door wilde zetten. Was echter slecht te verkopen geweest, dus deed het CDA-bestuur het enige mogelijke, ze liet het rouletteballetje draaien.

Tussen 6 en 9 juli mogen de leden kiezen en dan zullen we weten wie de handschoen mag opnemen tegen Mark Rutte en wellicht ook tegen Lodewijk Asscher. De economie staat er zo beroerd voor dat de kiezers vermoedelijk de splinterpartijen en de partijen die toch nooit zullen meeregeren (al wordt Thierry Baudet steeds minder uitgesloten) gaan mijden. Het gaat nu om boter bij de vis en vooral welke partijen dat kunnen leveren. Het huidige kabinet, gedomineerd door VVD en CDA, kan in elk geval bogen op een begrotingstekort dit jaar van 68 miljard, geld dat toch in de economie is gestoken om een totale meltdown te voorkomen. Bewijs dat het ernst is om de BV Nederland niet helemaal in de soep te laten lopen.

Maar de echte klap en de piek in de werkloosheid zitten vermoedelijk net in de winter, vlak voor de verkiezingen in maart. De race is dus nog lang niet gelopen, al moet het wel heel gek gaan als Rutte niet ruim boven blijft drijven.

Mogelijke aanhakers zijn dus CDA en PvdA, Lodewijk Asscher is zeker van zijn zaak, Hugo de Jonge zal wel even hebben moeten slikken vandaag nu hij de openlijke confrontatie aan moet met zijn medestrevers. Van Helvert is te kort komen kijken, Mona Keijzer is vrouw, katholiek en heeft een aardige campagne opgezet. Maar Pieter Omtzigt is ook katholiek (na alle protestants overwicht in het CDA vinden de katholieken dat zij wel weer eens aan de beurt zijn) en had bij de vorige verkiezingen bijna 100.000 voorkeurstemmen. Hij kent zijn dossiers, is sociaal wat hij heeft bewezen in zijn kruistocht tegen de belastingdienst die kinderopvangtoeslagen terugeiste zodra er maar een allochtone naam opdook, maar ook weinig buigzaam als hij eenmaal op zijn doel af wil. ‘Pitbull’ Omtzigt is daarom in het verleden ook gepasseerd voor een plek in het kabinet. Geen plaats voor de onbuigzamen die in de politiek als lastig worden ervaren.

Inmiddels heeft hij veel krediet opgebouwd onder het kiezersvolk, maar dat zijn niet allemaal CDA-leden. En die laatsten moeten wel kiezen. Gaan ze voor de gladde babbelaar Hugo de Jonge , de rots in de branding Pieter Omtzigt of de verbindende factor Mona Keijzer.

Het is nu geen uitgemaakte zaak meer. Of zoals de Belgen zeggen, Hugo de Jonge kan niet op beide oren slapen.

6 reacties op ‘De CDA- grabbelton

 1. Ik herinner me nog dat mijn vader mee speelde met de voetbal toto en elke week was het weer spannend hoeveel hij er goed had. Ik kan me niet herinneren dat hij ooit juichte omdat hij iets gewonnen had. Als ik dit zo lees dan is het ook een soort toto.
  Hugo=Mona 2-1; Hugo=Martijn 4-1; Hugo=Pieter 3-3; dat is dan 8 punten voor ‘mijn’ Hugo.
  Mona=Hugo 2-1; Mona=Martijn 4-1; Mona=Pieter; dat is 8 punten voor ‘mijn’ Mona. Pieter=Mona 2-1; Pieter Martijn 4-1; Pieter Hugo 3-3; dat is 8 punten voor ‘mijn’Pieter. Het is echt bloedstollend wat gaat nu ‘mijn’ Martijn doen, zal hij afdruipen of met een verrassingsaanval komen. Martijn=Mona 2=2; Martijn=Hugo 2-2; Martijn=Pieter 0=0, dat is 9 punten voor ‘mijn’ Martijn. Heel het CDA was net zo in rep en oer als toentertijd met de PVV, Er werd geschreeuwd en geroepen om hertelling, maar heel Nederland had alles kunnen volgen, er viel niets te hertellen. ‘Mijn’ Martijn is de winnaar Laten we hopen en de hemel smeken dat ‘onze’ Martijn minister president wordt met Van Agt aan zijn zijde zodat het CDA nooit meer zal afwijken, naar rechts of naar links.

  Like

 2. Ik heb er nog eens over nagedacht, maar Omtzigt die als fractievoorzitter gebonden wordt aan een regeerakkoord, is eigenlijk best leuk voor Mark. Dan mag hij niet meer achter allerlei misstanden aan op de Ministeries. Een verlies voor de kiezer, maar daar maalt Mark niet om; die kiezer moet zijn stem uitbrengen en verder zijn kop houden.

  Merkwaardig is wel dat de potentiele partijleiders zich moeten uitspreken voor een boycot vooraf tegen FvD en PVV.
  “Racisme is volgens de rechters in het Wildersproces niet beperkt tot ras, maar omvat ook uitsluiting van groepen op afkomst, religie, denkbeelden, leeftijd, etc.” Dat was de belangrijkste uitbreiding van het juridisch begrip racisme om Wilders te kunnen veroordelen.
  Het vooraf uitsluiten van PVV en FvD en dus hun kiezers, is dus ook volstrekt racisme.
  VVD en CDA zijn racistische partijen en ik wacht op aangiften tegen deze partijen.

  Like

 3. Het lijkt mij eigenlijk heel verfrissend als deze partij zich samen met de VVD een keer nuttig gaat maken in de oppositie. Het is niet goed voor een land als dezelfde partijen al decennia lang de macht uitoefenen. En wie beter aan het roer in de Tweede Kamer dan de scherpe Pieter Omtzigt?

  Like

 4. Wat een klucht wordt de CDA-partij: Hugo de Jonge die zijn verkiezing tot fractievoorzitter veilig wil stellen door Ali B als “running mate” te kiezen. Ik weet niet wat een running mate is in de Nederlandse politiek? Een loopmaatje die elke dag kleurige schoenen voor Hugo uitzoekt?

  Als Mona en Pieter een Katholieke Volkspartij oprichten zouden ze veel kiezers trekken. Er zijn al drie Protestante partijen als je CDA meerekent, terwijl er waarschijnlijk meer mensen zijn met een Katholiek achtergrond zijn. Hoewel agnost, zou ik in dat geval op Mona stemmen met Pieter als begeleidende bull terrier die de belastingdienst in de kuiten bijt.

  Like

  1. Heer Holleman, waarom opteert u voor een voortzetting van de identiteits-en genderpolitiek? Moet er dan werkelijk een partij worden opgericht voor elke subcultuur, religie en micro-identiteit? Volgt hierna de partij voor de agnosten en de partij voor de atheïsten? En daarna dan de partij voor blonde mensen met bruine ogen? Waar houdt het ooit op?

   Mijns inziens kan het CDA beter fuseren met de CU, tezamen -naar Duits voorbeeld- de CDU (Christelijk Democratische Unie).
   De VVD en D66 worden de Liberale Partij.
   50plus, PVV en de SP samen in de Sociale Volkspartij.
   GL en PVDA vormen de Progressieve Partij.
   Forum zou zich met de SGP kunnen omvormen tot de Conservatieven.

   Overzichtelijk voor de kiezer. Geen onnodige one issue agenda’s en identiteits/gender politiek meer.

   Denk, PVDT en PVDD kunnen opgeheven worden.

   Micro debatjes over identiteit kunnen dan plaatsvinden binnen de eigen gremia. Zonder dat de gewone Nederlander hiermee lastig gevallen hoeft te worden.

   Like

   1. @Jan met de Pet
    ja, wat is wijsheid? Uw voorstel lijkt me ook aardig. Omtzigt vind ik beter dan Baudet, maar FvD vind ik beter dan CDA.
    Misschien wil een partij van Mono&Pieter wel samenwerken met FvD? Katholieken zijn van huis uit rekkelijker dan gereformeerden. Maar goed, het was slechts een gedachtenexperiment. CDA gaat gewoon met VVD en D66 samenwerken.
    Niks geen pottenkijkers in de regentensociëteit.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.