Linksaf of rechtsaf?

Naar buiten toe moet het CDA-bestuur natuurlijk doen alsof het blij is ‘dat er iets te kiezen valt’ bij het lijsttrekkersreferendum. Maar reken maar dat er achter de schermen woorden gebruikt zijn die niet in de bijbel staan.

Want partijvoorzitter Rutger Ploum had vrijdag dolgraag vicepremier Hugo de Jonge willen presenteren als bestuurskandidaat voor de nummer 1-positie. De Jonge is de absolute favoriet van het christendemocratisch establishment, onder wie minister Ferd Grapperhaus en oud-partijleider Sybrand Buma.

Maar dat feest ging niet door, want er hebben zich maar liefst vier serieuze gegadigden gemeld. En de lijsttrekkersverkiezing die nu volgt zal vermoedelijk uitmonden in een bloedige richtingenstrijd. Met als inzet: moet het CDA willen regeren met FvD of niet? Of met andere woorden: slaat de partij linksaf of rechtsaf?

Drie van de vier kandidaten hebben op die vraag een duidelijk antwoord. De Jonge wil níet samenwerken met Forum. Staatssecretaris Mona Keijzer en Kamerlid Martijn van Helvert willen dat wel. Wat de weinig kansrijke Van Helvert betreft is zelfs de PVV van Geert Wilders niet taboe. Keijzer zei dat aanvankelijk ook, maar kwam er al snel weer op terug, al dan niet onder druk van de CDA-top. Als het aan haar ligt staat de deur alleen open voor Thierry Baudet van FvD. Serveer je die bij voorbaat af, dan lever je wel heel makkelijk uit aan progressieve partijen als D66, PvdA en GroenLinks, meent ze.

Het opmerkelijke is dat de lijsttrekkers-kandidaat die bij het populistische electoraat veruit de voorkeur geniet zich vooralsnog niet duidelijk uitlaat over de hamvraag. Kamerlid Pieter Omtzigt heeft tot dusver alleen in vage termen iets gezegd over een eventuele coalitie met Forum. En dan ook nog met een negatieve ondertoon.

Terwijl het voor Wilders en Baudet toch heel vervelend zou kunnen uitpakken als Omtzigt CDA-lijsttrekker wordt. Want in dat geval stapt een deel van hun achterban mogelijk over naar de christendemocraten. Omtzigt staat in deze kringen immers bekend als iemand die zegt wat hij vindt en doet wat hij zegt.

Zo toonde hij zich in de recente kinderopvangtoeslagaffaire vasthoudend als een terriër. Het was voor een groot deel zijn verdienste dat D66-staatssecretaris Menno Snel (Financiën) eind vorig jaar zijn biezen moest pakken. En Omtzigt gaat dóór, waardoor Snels opvolgers op hun tellen zullen moeten blijven passen. “Dat is pas een Kamerlid!”, roepen tal van Baudet- en Wildersfans enthousiast.

Toch is de waardering die Omtzigt geniet bij FvD- en PVV-kiezers een beetje merkwaardig, want inhoudelijk staat hij ver van ze af. Het CDA-Kamerlid is in principe een voorstander van de EU. Op een Nexit-voorkeur was hij in de voorbije jaren geenszins te betrappen. Ook op andere punten conformeert hij zich aan het regeerakkoord. Hij mag dan kritisch zijn, een ideologische dwarsligger is hij niet. Integendeel. Omtzigt zit er steeds goed bovenop als parlementariër, maar wanneer het om de grote lijnen gaat toont hij zich een trouw aanhanger van de middle-of-the-road-politiek van het CDA.

Misschien verandert die partij onder zijn leiding wel minder dan de populisten hopen. Al vermoed ik dat Ploum c.s. dolblij zullen zijn als ze dat niet in de praktijk hoeven te toetsen.

8 reacties op ‘Linksaf of rechtsaf?

 1. Linksaf of rechtsaf? Wat een vreselijke vraag. Ik hoop dat Dries dit niet leest. Het CDA, zo begrijp ik tenminste, gaat sinds Dries niet rechtsaf, of linksaf. Sinds Dries houdt het CDA zich aan Zijn woord zoals dat tot elke CDA’er komt via de bijbel, voor alle duidelijkheid wel de CDA bijbel, dus ook geschikt voor niet-christenen, zelfs heidenen begrijpen die taal. Nu is het ook zo dat Gods wegen ondoorgrondelijk zijn zeker binnen het CDA en in mindere mate binnen Christen Unie en de SGP. Hoe dan ook vier mensen zijn geroepen en een van hen zal uitverkoren worden. In hoeverre van Boven nog ingegrepen gaat worden is niet bekend. Boze stemmen beweren inmiddels dat hij/zij die gekozen wordt een Saul zal blijken te zijn en we weten hoe dat gaat aflopen. Maxime Verhagen, verkleed als David, zal met succes Saul verstoten. Het wordt dus spannend binnen het CDA.

  Like

 2. Dat Ali B ingeschakeld wordt door Hugo de Jonge, zou dat ook van boven af aangegeven zijn!
  Misschien dat Mona Keizer Jan Smit inschakeld, en Helvert Trijntje Oosterhuis.
  Omtzigt misschien Herman Finkers, dat is dan nog de beste keus zou je zeggen.
  Ze moeten eerst eens wat meer zetels zien te winnen, kijken of ze de juiste schoenen dragen.
  Voorbarig van Grapperhaus en Buma om nu al hun voorkeur bekend te maken.
  Ben zelf afgeknapt op partijen die met de bijbel in de hand spreken over naastenliefde en verbinden, maar als je niet in hun christelijke straatje past, schuiven ze je weg.
  We zullen zien!

  Like

  1. Omtzigt met Finkers: mijn droomteam: terwijl Omtzigt de regering het vuur na aan de schenen legt, houdt Finkers met zijn onnavolgbare logica de opponenten op afstand. Die weten aan het einde van zijn betoog niet meer of ze vóór of tegen waren.

   Like

 3. Het spreekwoord luidt: “al te goed is buurman’s gek”
  Daarom ben ik tegen giften aan zwakke EU-landen zonder voorwaarden van reorganisatie van hun economie en financiële huishouding.
  Omtzigt als katholiek, zegt dat hij dat met me eens is, maar protestantse linkervleugel van het CDA is het niet met hem eens en zij hebben vooralsnog de macht. Daarom stem ik geen CDA.
  Ik laat me niet aanpraten dat ik mijn geldelijke verdiensten moet delen met mensen die de zaak belazeren. Italië heeft een giga goudvoorraad (vele malen meer dan Nederland) maar weigert die aan te spreken voor haar economie.

  Like

  1. Italië krijgt – volgens de herstelplannen – meer dan 80 miljard! Krijgen… toe maar…
   Da’s al meer dan Nederlandse staat voor de corona-crisis geleend heeft. En dat terwijl Italië dat aan geld gewoon als goudvoorraad achter de hand heeft?
   Zijn de Nederlandse politici dan helemaal blind en van de pot gerukt?
   Als NL 100 miljard voor de corona-crisis moet bijlenen (da’s bijna 25% van haar huidige staatsschuld) kan ze daarop nog eens zo’n 30 miljard (zo’n 1/3 van haar eigen corona-kosten) als Nederlands belastingsgeld ‘weggeven’ aan de ‘herstelplannen’ van de EU.
   Aan landen als Bulgarije en Polen ook die wel geld uit deze pot krijgen maar… helemaal niet zo door de corona getroffen zijn. Ergo: het zijn Bulgaarse parlementariërs uit de oppositie die de EU smeken (!) dit niet te geven vanwege regeringscorruptie. Nou vraag ik je?!?
   Hier klopt toch iets helemaal niet meer?
   Omtzigt is duidelijk: wel EU maar ook: eigen broek op houden landen!
   Ondertussen vindt de regering en met name het ministerie van minister de Jonge dat onze ziekenhuizen de corona-kosten (sommige staan op het punt om failliet te gaan) maar met de verzekeraars moeten regelen. Geen regeringsgeld wordt er gereserveerd noch iets wordt er voor hen staatkundig ‘geleend’. Bezopen situatie minster de Jonge van ‘volkgezondheid’. U lijkt wel een VVD-premier.
   Het is toch heel sinister dat wij andere landen betalen die weinig schade hadden en een land met zo’n rijke goudvoorraad met ons belastingsgeld dwangmatig moeten spekken maar dat onze ziekenhuizen mogen ‘verrekken’ (ze zoeken het maar met de verzekeraars uit – u krijgt na de verkiezingen als burger de vast de premierekening).
   Dat onze verplegers geen extra loonsverhoging krijgen. Want DAT wordt door onze regering weggestemd. Ondankbaarheid is s’werelds loon…
   Kijk daar zakt mijn broek van af meneer Omtzigt. Kunt u daar wat aan doen? Als er iemand bij het CDA is die dat onrecht ziet en voor het eigen ‘volk’ opkomt… Dan bent u dat meneer Omtzigt.
   Ben vandaag lid geworden van het CDA.
   Even voor 1 jaar. Dan kan ik voor 19,95 als tijdelijk CDA-lid op u stemmen de volgende maand. Onrecht moet bestreden worden. Wat dat betreft bent u de enige kandidaat…

   Like

   1. Ronaldo,
    1. Ik vrees dat het CDA Omtzigt niet zal verkiezen omdat hij te lastig is voor de coalitie.
    2. Mocht hij wel worden verkozen, dan zal hij gebonden worden aan een regeerakkoord, als
    het CDA tenminste in de regering komt.
    Ik geef de voorkeur aan 1 omdat Omtzigt dan gewoon voor de belangen van gewone Nederlanders kan opkomen, iets waar andere volksvertegenwoordigers van gruwen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.