Erop of eronder

De EU staat weer eens voor een crisis. Nu staat de Gemeenschap vrijwel altijd voor een crisis, in de afgelopen 10 jaar hadden we onder andere de Grote Recessie, de Euro-crisis, de Griekse crisis, de vluchtelingencrisis, Brexit-crisis,dus je kan zeggen, crisis is haar natuurlijke staat.

Maar dit keer is het echt menens, als je Brussel mag geloven. Corona stelt alle voorgaande crises in de schaduw. De impact van het virus is nog steeds niet volledig zichtbaar, dankzij alle hulpprogramma’s, maar ze is de grootste, ernstigste, diepste sinds op zijn minst de Tweede Wereldoorlog.

Pessimisten vrezen dat ze zelfs erger kan worden dan de Grote Depressie van 90 jaar geleden. En ze zou een vergelijkbaar trauma kunnen nalaten: totale economische ontwrichting, massale werkloosheid, nauwelijks groei en dat jarenlang. Alleen een oorlog dreigt nog niet aan de horizon, maar die zagen ze, op een enkeling na, toen ook niet.

Dat is, met alle respect, waarschijnlijk te zwaar aangezet. Maar het geeft wel aan dat de komende maanden voor de EU veel op het spel staat. Met daarin centraal het coronahulpfonds voor de zwaarst getroffen landen, met name Italië, Spanje, en de begroting voor de komende zeven jaar. Hulpplan en begroting zijn naar goed Brussels gebruik met elkaar verstrengeld en dat maakt het er uiteraard niet overzichtelijker en makkelijker op.

Als er ooit een geluk bij een ongeluk is, is dat het belangrijkste land van de EU met de meest ervaren en gezaghebbende leider vanaf 1 juli de voorzitter is. Bondskanselier Angela Merkel moet het compromis zien te vinden waarmee de Gemeenschap voorlopig verder kan. Tot de volgende crisis zich aandient, natuurlijk.

Merkel heeft, en dat is dubbel geluk, haar vorm als crisismanager hervonden. Ze was na ruim 15 jaar in de frontlinie al begonnen aan de terugtocht uit de actieve politiek. Bij de volgende verkiezingen over ruim een jaar treedt ze niet meer aan en ze leek daar al een voorschot op te hebben genomen. Politiek was ze nauwelijks waarneembaar, haar regering dobberde stuurloos rond, met haar partij hield ze zich nauwelijks bezig. Tot het virus haar tot de orde riep. Merkel werd weer de Mutti bij wie de natie zich in veilige, competente handen weet.

De oplossing van de EU-crisis moet haar laatste Europese huzarenstuk worden en tevens het bewijs dat ze dè grote staatsvrouw van deze tijd is, in één adem te noemen met historische voorgangers als Konrad Adenauer, Willy Brandt en Helmut Kohl. Nu jaagt Merkel niet uit alle macht op een plaats in deze eregalerij maar een mislukking zou toch een persoonlijke nederlaag zijn.

Om die reden heeft ze afscheid genomen van wat eens rotsvaste overtuigingen leken. ‘Nooit van mijn leven’, zei ze ooit over een transferunie. Nu bestaat het reddingsplan (750 miljard) waarvan ze samen met de Franse president Emmanuel Macron het fundament heeft gelegd, voor 500 miljard aan giften. ‘Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen’, zei ze ter verklaring en verdediging. ‘We hebben Europa nu meer nodig dan ooit’. Het zijn geen eurobonds, ooit ook taboe, maar, zo vrezen sceptici, probeer die hierna maar eens buiten de deur te houden.

Nu zijn het de ‘vrekkige vier’, Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden, voor wie solidariteit niet automatisch neerkomt op het opengooien van het subsidieloket. Zoals premier Mark Rutte niet moe wordt te verklaren: we willen best solidair zijn, maar we willen er wel hervormingen bij de ontvangende landen voor terug zien, zodat ze een volgende keer net als wij op eigen benen kunnen staan.

Die vier zullen hun concessies duur verkopen. Ze beseffen dat ze een compromis niet kunnen torpederen, maar zullen alleen al omwille van hun geloofwaardigheid niet met een schamel resultaat thuis kunnen komen. Bij ons in de polder steunt een ruime meerderheid de harde opstelling van Rutte en Wopke Hoekstra. En dat is bij de andere drie waarschijnlijk niet anders. Teveel inschikkelijkheid is koren op populisitische molens en daarom niet te verkopen.

De verhouding tussen giften en leningen zal meer richting van de laatste moeten gaan, het programma zal aan een termijn moeten worden gebonden en de voorwaarden moeten op zijn minst redelijk strak zijn. Binnen die marges gaat er over twee weken op de top van de regeringsleiders een bikkelhard gevecht uitgevochten worden. Parallel daaraan loopt de strijd om de begroting waarbij elk land zijn eigen specifieke ijzers in het vuur heeft. Alles bij elkaar genomen moet Merkel iets voor elkaar boksen dat dicht in de buurt komt van de kwadratuur van de cirkel.

Bijna iedereen is ervan overtuigd dat het dit keer geen compromis uit de gebruikelijke Brusselse doos mag worden. Een brei volgens de kleinste gemene deler en waarna er net als altijd gewoon voortgemodderd wordt. Met een dergelijk resulaat kan Merkel geen afscheid van Europa nemen. Maar of ze in staat zal zijn er meer uit te slepen, moeten we maar afwachten.

8 reacties op ‘Erop of eronder

 1. Hoekstra en Rutte spelen de rollen van “bad cop en good cop”. Hoekstra dreigt en Rutte slijmt. Het eindresultaat zal zijn dat ons land toch braaf betaalt en de eisen aan de steun een wassen neus zijn.
  Zoals de vorige “president” van de EU, Klaus Juncker, al zei: “liegen (tegen kiezers) is geoorloofd om je politieke doel te bereiken”. En: “wie zich tegen ons verzet, maken we economisch kapot”; kijk maar naar het VK.
  Politici vertellen gewoonlijk niet de waarheid en houden er een dubbele agenda op na; houd daar rekening mee als je gaat stemmen.

  Like

 2. Eronder lijkt mij een uitstekend plan, een Nexit een mooi vervolg. Verder gaan met de noordelijke naties in de Hanzeliga. Wellicht Ierland, Noorwegen en de Alpen landen daarbij betrekken. Maar dan wel zonder de neoliberale spelregels die de EU thans dicteren. Dat houdt in: absoluut geen 3% begrotingstekort norm die nergens op gebaseerd is, geen gefixeerde regels over staatsschuld die quatsch zijn, stoppen met de onzinnige aanbesteding van projecten, verbod op een bureaucratische moloch, stoppen met regels die dwingen tot privatisering en bezuinigingen, verbod op lage lonen en valse concurrentie, geen geneuzel over mensenrechten die toch niet worden gehandhaafd, geen handelsverdragen met andere economisch handelsblokken die er louter toe leiden dat lonen, belastingen en het milieu worden uitgehold, verbod op nationale deregulering ten gunste van de financiële sector, en binnen het samenwerkingsverband het liefst wel zo veel mogelijk deregulering (zodat er geen bureaucratische moloch ontstaat).

  Like

 3. Erop of eronder. Natuurlijk erop, wat is dat nou. De EU kan dan wel van crisis na crisis rennen, strompelen, maar telkens komt zij er boven op. Als ik goed volg wat er in Brussel allemaal gebeurt zijn allen daar, echte Zeeuwen, worstelend komt men altijd weer boven en zoals het Zeeuws meisje ons leert: dat alleen voor geen cent teveel. Dus de vraagstelling: erop of eronder lijkt mij een theorische vraagstelling. Het antwoord: Erop, anders is er nog altijd Erdogan, Trump. Poetin en niet te vergeten China die zijn best bereid om Europa op te kopen voor geen cent teveel, maar die wachten wel hun kans af. Nog meer herrie, nog meer crises binnen de EU dat verlaagt wel de prijs. China denkt in lange termijn, de EU op gaat uit van korte termijn. Dat is een essentieel verschil.

  Like

 4. Ondertussen draaien de geldpersen van de ‘ondemocratische’ ECB overuren. Dat hele herstelplan is m.i. een politieke afleidingsmanoeuvre, kleingeld, vergeleken de duizenden miljarden die gratis ‘uit de lucht’ worden geplukt.
  En niemand ‘die er voor werkt’.
  Het is een Europese misdaad want het handelt tegens de geest van haar foundation-verdrag. Het is de Duitse Weimarrepubliek in het supergroot.
  Is Merkel dit oude Duitse verhaal vergeten?
  Staat zij hier te prijken als de kanselier van Weimarrepubliek Europa?
  Waar huizenprijzen stijgen en die modaal verdienende jonge burgers nog amper kunnen krijgen. Waar beurzen blijven stijgen – ook al is er een economische crisis (en dit is nog nooit vertoont) omdat de ECB doodleuk euro’tjes schept uit het niets…
  Alleen het AFD benoemt die misdaad en stapte naar het Constitutionele Duitse Hof. Merkel was schaffen Sie mir da noch? Hoeveel financiële Europese waanzin beleven wij straks nog? Duizenden miljarden… aan gebakken lucht en het gaat niet naar onze burgers. Het gaat niet naar onze pensioenen of spaartegoeden… het gaat er juist van af. Negatieve rente, misdaad op Europees niveau loont.
  Kanselier Merkel staat het ‘oogluikend’ toe.
  Weimmarpraktijken… Da’s Merkel en de hele politieke kliek van de EU.
  Ben benieuwd of wij er aan bezwijken. ‘T is immers al eerder gebeurt. Dit soort ‘oneerlijke’ praktijken. Weimmar-waanzin ten top. Europese verdragen zijn hiertegen nutteloos. Het Verdrag van Maastricht is immers op de vuilnishoop gegooid. En nieuwe verdragen om het te schragen zijn corrumperende juridisch politieke zaken, mevrouw Merkel, want die dekken de misdaad immers – achteraf – toe. Met terugwerkende kracht legaliseren wat eerder verboden was is dat straks de opzet?
  Ach lieber Merkel EU-politicus van malafide praktijken…

  Like

  1. Hieronder een link met monetaire financiering van banken door de ECB. Het is maar één voorbeeld hoe dit instituut ‘even’ dit jaar alleen meer dan 1000 miljard (!) aan geld schept en weggeeft aan banken.
   Die krijgen (!) 1% rente VAN de ECB als ze het a.u.b. willen ‘lenen’.
   Ze kunnen het daarbij gewoon bij de ECB stallen tegen de betaling van 0,5% zodat ze met niets doen met ‘gratis’ gekregen geld toch nog even 0,5% ‘verdienen’. M.a.w. leen 100 miljard en doe er niets mee en de bank krijgt 0,5% (=500 miljoen euro) als beloning in ‘echt’ geld van onze ECB. Het is roofkapitalisme in het kwadraat, monetaire financiering zelfs – maar nu van banken i.p.v. landen.
   En dit is slechts 1 voorbeeld…
   Het is de valsmunterij die het roofkapitalisme uit de jaren 10 tot 30 uit de vorige eeuw doen verbleken. Merkel, Rutte, en al onze Europese politici staan het toe. Terwijl het Constitutionele Hof in Duitsland een uitspraak deed over het schenden van artikel 123 van het Verdrag van Maastricht door Draghi (de eerste geldcreatieronde) – het verbod op monetaire financiering van landen – gaat Lagarde ondertussen gewoon een stap verder: geldcreatie zelfs ter monetaire financiering van Europese banken.
   En wat doet Merkel? Wie zwijgt stemt toe…
   Het Verdrag van Maastricht? Ach da’s de waarde van toiletpapier… En uw uw euro straks… is niets meer waard dan gebakken lucht?
   Ik weet het niet. Ik hoop van niet… Maar ‘normaal’ vind ik dit alles niet.
   https://www.goudstandaard.com/nieuws/europese-banken-halen-1-31-biljoen-op-bij-loket-ecb

   Like

  2. In plaats van een opleiding te volgen voor een baan in de echte economie, kun je dus beter een banklicentie verwerven om mee te mogen doen in deze meta-economie, waar gratis geld bestaat! Wij zijn de bladluizen van de mierenkolonie.

   Like

  3. “Waar huizenprijzen stijgen en die modaal verdienende jonge burgers nog amper kunnen krijgen. (…) omdat de ECB doodleuk euro’tjes schept uit het niets…”

   Als je over dure huizenprijzen hoort wordt er door de politiek en branche allerlei redenen genoemd behalve geldcreatie.
   Er wordt al niet meer op een Biljoen gekeken.

   1 miljoen seconden = 8 dagen terug
   1 miljard seconden = 1988
   1 biljoen seconden = 30.000 jaar voor Christus.

   Hoe duur zouden de huizen zijn zonder dit stuntwerk van de ECB?

   Like

 5. Er wordt veel verwacht van Merkel.
  De EU, tja het is en blijft een bureaucratisch geheel met veel dikbetaalde deelnemers.
  Ben benieuwd hoelang de z.g vrekkige vier het volhouden.
  Wat hoe dan ook zorgelijk is en blijft is de overbevolking, en let op, de instroom zal weer toenemen. Dit kost enorm veel geld en heeft de spanningen flink doen toenemen binnen de EU.
  Maar het blijft maar doorgaan met pappen en nathouden, en maar uitdelen in Afrika, waarvan die miljarden ontwikkelingshulp zijn gebleven blijft een raadsel.
  Merkel was te ruimhartig met” wir schaffen das”. Nu maar kijken en zien wat er gaat gebeuren.”

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.