Partij van de exen

Er is een nieuwe partij op komst. Femke Merel van Kooten-Arissen (ex-Partij voor de Dieren), Henk Krol (ex-50PLUS) en de Groep Otten (ex-Forum voor Democratie) gaan samen verder onder de naam Partij voor de Toekomst, meldt De Telegraaf.

Die naam is niet nieuw. Hij werd oorspronkelijk bedacht door zanger en ondernemer Herman Vlemmix, maar die slaagde er ondanks herhaalde pogingen niet in een Kamerzetel te bemachtigen. Een paar maanden terug nam Henk Krol de naam over, nadat hij na veel geruzie uit 50PLUS was gestapt. Hij bundelde de krachten met Femke Merel (en de rest van haar naam), die vorig jaar uit de PvdD werd gezet. Zowel Krol als Van Kooten pleegde zetelroof. Dat is wettelijk toegestaan, dus waar hebben we het over.

En nu komt Otten er dan bij. Die was aanvankelijk lijstaanvoerder van Forum bij de Eerste Kamerverkiezingen, maar hij moest in 2019 vertrekken wegens financiële malversaties (en wegens onmin met Thierry Baudet mogen we aannemen). Otten was toen net als senator gekozen. Ook hij nam uiteraard zijn zetel mee. Twee andere ex-FvD-verkozenen deden hetzelfde, waardoor de Groep Otten kon beginnen met een Eerste Kamerfractie van drie leden. Dat zijn er inmiddels twee, want één van die leden heeft plaatsgenomen in het Europees Parlement.

Bent u daar nog? Het is allemaal een beetje ingewikkeld, maar nu is er dus een nieuwe Partij voor de Toekomst. De Partij van de Exen was misschien ook een treffende naam geweest. Of de Partij van de Ruziemakers. Of de Partij van de Zetelrovers.

Wat de partij precies wil is nog niet helemaal duidelijk. Ze gaat zich volgens de initiatiefnemers richten op thema’s als klimaat, ondernemers, dieren en ouderen. Hoe dat allemaal moet weet ik ook niet. Otten vindt, om maar eens iets te noemen, het klimaatbeleid immers allemaal flauwekul, terwijl Van Kooten daar heel, heel anders over denkt.

Maar goed, laten we nog even afwachten. Aan het verkiezingsprogramma wordt nog gewerkt, begrijp ik uit De Telegraaf. Hoe dat programma heet staat er niet bij, maar ik heb wel een suggestie. Wat dacht het trio over: “Wij willen hoe dan ook op het pluche”?

FOTO: Henk Krol, één van de exen

3 reacties op ‘Partij van de exen

 1. Zetelroof bestaat niet. Elke volksvertegenwoordiger is op persoonlijke titel gekozen. En u weet dat ook wel. Zeg dan dat op persoonlijke titel in de praktijk voor geen meter werkt. Met als uitzonderingen zij die zoveel stemmen op zich weten te verzamelen dat ze op eigen kracht in de Kamer komen. Partij van de Zetelrovers, bewust verkeerd gekozen. Och ja, elke partij wil graag op het pluche, al dan niet ruziemakend, al dan niet toekomstbestendig. Zelf blijf ik honkvast: lekkerste kontje, gezelligste babbel en het leukste smoeltje. Deze drie vallen af.

  Like

 2. Ze zitten er gewoon om geld te blijven vangen: voor zich zelf dus en een riant salaris. Na de volgende verkiezingen vangen ze daarna nog een tijdje riant wachtgeld. Daarna – vele jaren later – moeten ze zelf weer aan de bak in de maatschappij. Hoewel Krol dan gewoon van zijn pensioen kan genieten. Noem het voor hem dus maar een mooie goedbetaalde bezigheidregeling.
  Hoewel stuk voor stuk politieke mislukkelingen: zijn en blijven het financieel uitgenaste ‘volksvertegenwoordigers’… die zelf nog moeten uitvinden welk volk…
  Doet mij op een of andere manier aan Italië denken…
  Tja, waar je mee omgaat wordt je mee besmet. Of noemen we dit ‘de geest’ der Europese integratie (en zakkenvullers)? Ik kan er verder niets mee.
  Exen, zetelrovers en zakkenvullers. Die politiek geen toekomst hebben. De partij zonder toekomst…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.