Rutte houdt de spanning erin

Het duurt nog tot 17 maart volgend jaar voor we naar de stembus mogen, maar van vrijwel alle partijen van enige omvang weten we al wie er lijsttrekker wordt. Bij de PvdA Lodewijk Asscher, bij de PVV Geert Wilders, bij GroenLinks Jesse Klaver, bij FvD Thierry Baudet, bij D66 Sigrid Kaag, bij de SP Lilian Marijnissen, enzovoort. Zij zijn óf al benoemd of anders de enige kandidaat.

Bij één partij is het nog onduidelijk, namelijk bij het CDA. Daar hebben zich maar liefst vier gegadigden gemeld, van wie er twee, of misschien zelfs drie kansrijk zijn. Een lijsttrekkersverkiezing zal duidelijk moeten maken wie zich straks de nummer 1 mag noemen.

Nou ja, er is nóg een partij waarvan de lijsttrekker nog niet vaststaat. Dat is de VVD. Iedereen gaat er blindelings vanuit dat dat  Mark Rutte zal zijn, maar de premier heeft het formeel nog niet gezegd. Dat gaat hij voorlopig ook niet doen. Pas ‘na de zomer’, verklaarde hij onlangs tijdens een digitale partijbijeenkomst.

‘Na de zomer’ is uiteraard een ruim begrip. Dat kan in september zijn, maar ook in oktober of november. Zelfs in december is het nog steeds ‘na de zomer’. Al die tijd kan Rutte er de spanning in houden. Doet hij het, of doet hij het niet?

Er is geen enkele reden te verzinnen waarom de VVD niet opnieuw de man zou kandideren die al drie kabinetten heeft geleid. Die volgens enquêtes de beste minister-president is die Nederland ooit heeft gehad. Wiens populariteit door de coronacrisis zo is gestegen dat zijn partij in de peilingen een straatlengte voorstaat op alle anderen. Die intern bovendien geen enkele serieus te nemen mededinger heeft.

Die Rutte dus. Vanzelfsprekend wordt die weer lijsttrekker. Dat wil zeggen, als hij wil. Want in theorie bestaat de mogelijkheid dat hij de politiek zal verlaten. Het is altijd beter te stoppen op je hoogtepunt dan wanneer iedereen op je is uitgekeken. Nog maar een paar maanden terug waren er speculaties dat de ‘uiterste houdbaarheidsdatum’ van de premier begon te verstrijken. Er zijn best redenen te verzinnen waarom Rutte er nu de brui aan zou geven.

We weten het allemaal niet. Dat wil zeggen: we weten het niet zeker. We vermoeden dat er een spelletje wordt gespeeld. Dat Rutte rustig toeziet hoe bij het CDA – electoraal waarschijnlijk zijn grootste concurrent – de kandidaat-lijsttrekkers elkaar afslachten. Dat hij ons zo lang mogelijk in onzekerheid wil houden.

Maar zolang Rutte zich niet heeft aangediend als beoogd lijsttrekker zullen we moeten afwachten. En blijven speculeren. Waarom duurt het zo lang? Zou hij misschien toch…?

Reken maar dat de media flink zullen uitpakken als Rutte straks eindelijk het verlossende woord spreekt. “Rutte wil VVD-lijst opnieuw trekken,” zullen de koppen luiden. Of niet, natuurlijk.

NASCHRIFT: Die ene volstrekt kansloze CDA-kandidaat, namelijk Martijn van Helvert, heeft zich dinsdag teruggetrokken. Wordt het toch nog ‘Wie van de drie’ in plaats van ‘Wie van de vier’.

8 reacties op ‘Rutte houdt de spanning erin

  1. Het is toch een open deur dat het zo geregeld is in dit land dat mensen met macht en geld meer en betere rechtsbescherming hebben dan mensen zonder macht en zonder geld. En maar volhouden dat iedereen gelijk is voor de wet, dat is gewoon niet waar.Je hebt meer rechten wanneer je een machtig iemand bent die beschuldigd wordt van vermeende strafbare feiten dan bijvoorbeeld de klokkenluider, die laatste wordt genadeloos genaaid en de verdachte gedekt bij het leven.

   Like

   1. Elke discussie met de coalitie is onmogelijk. Je kunt via http://www.tweedekamer.nl of de partij-sites vragen wat je wilt, je krijgt geen antwoord. Wij tellen niet mee.
    Ik stem Wilders of Baudet. Uit protest en bij gebrek aan beter.

    Like

  2. En het is regering Rutte III die hiervoor verantwoordelijk is. Hoe kun je het met je geweten overeen brengen om op Rutte of zijn coalitie te stemmen? Hoe kun je jezelf nog in de spiegel aankijken als je op deze lieden stemt?

   Like

 1. We vermoeden dat er een spelletje wordt gespeeld. Dat Rutte rustig toeziet hoe bij het CDA – electoraal waarschijnlijk zijn grootste concurrent – de kandidaat-lijsttrekkers elkaar afslachten. Dat hij ons zo lang mogelijk in onzekerheid wil houden…Helemaal fout. Binnen de VVD schijnt ene Rita uit haar politieke graf herrezen te zijn. Deze vrouw heeft veel geleerd van de vorige machtsstrijd waar zij uiteindelijk onderuit ging. Het schijnt dat menig VVD’er haar beschouwt als Jeanne D’Arc. Het schijnt dat inmiddels binnen de VVD leiding de paniek is toegeslagen en dat Rutte inmiddels in veiligheid is gebracht in New York en zijn dubbelganger moet hopen niet door een verdwaalde Rita “““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““aanhanger “““te worden neer geknald.

  Like

 2. Nederland is verre van een rechtstaat, zo blijkt maar Ciao Bella. De rechtspraak wordt gedomineerd door neoliberale VVD66 en CDA achtige types.

  Like

  1. @Jan met de pet.

   “De rechtspraak wordt gedomineerd door neoliberale VVD66 en CDA achtige types.” En niet te vergeten D66-lieden die de rechtspraak domineren.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.