Hongkong is opgeslokt

Beijing heeft woensdag een definitief einde gemaakt aan de status aparte van Hongkong. De bewoners van de voormalige Britse kroonkolonie hebben moeten toezien hoe hun toch al uitgemergelde democratie de geest gaf. Dat werd gevierd met champagne en toasts door de handlangers van het bewind en de arrestatie van tientallen pro-democratie demonstranten.

Het was op de dag af 23 jaar geleden dat Hongkong door de Britten werd overgedragen aan de Volksrepubliek. Van subtiliteit kun je ze in Beijing niet beschuldigen. Die overdracht was destijds verzacht door een overeenkomst waarbij de stad 50 jaar grotendeels zijn autonomie zou behouden. Onder de slogan ‘een land, twee systemen’ zouden in een eigen grondwet de onafhankelijke rechtsspraak, vrijheid van meningsuiting en andere grondrechten gerespecteerd worden.

Sceptici vroegen zich toen al af of Beijing 50 jaar zou willen wachten. Een democratie in de eigen achtertuin is voor een dictatuur elke dag een provocatie. Dat antwoord is nu binnen. Hongkong wordt opgeslokt. Door middel van een ‘veiligheidswet’ die de grondrechten buiten werking stelt zodra de bonzen in Beijing het nodig achten. En zoals dat bleek uit de arrestaties, dat is met ingang van meteen.

Enkele deihards zullen nog wel blijven protesteren maar de massale betogingen waarmee de Hongkongers vorig jaar een lange neus maakten naar president voor het leven Xi Jin Ping en co zullen tot het verleden behoren. Net als de persvrijheid, relatief vrije verkiezingen en het recht op een eerlijk proces. Enkele prominente actievoerders hebben de handdoek al in de ring gegooid. Het heeft geen zin meer. De overmacht is te groot en, vooral, meedogenloos.

Xi heeft met het smoren van de democratie in Hongkong de wereld laten weten dat zijn wil wet is en dat hij met de verontwaardigde reacties van het westen het presidentiële achterwerk afveegt. Het is een ongegeneerd vertoon van ‘wie doet me wat’. En inderdaad, wie wil of kan hem iets doen?

Het westen zit sinds Donald Trump zonder leiding. America First betekent vooral: de bondgenoten zoeken het zelf maar uit. En na al die decennia onder de Amerikaanse paraplu blijken in elk geval de Europese bondgenoten niet in staat een eigen doortimmerd China-beleid te ontwikkelen. In Brussel, Berlijn, Parijs, Den Haag en andere hoofdsteden wordt nu wel erkend dat het onderhand de hoogste tijd is, maar het blijft vooralsnog bij nota’s en intenties.

Zoals alles met en in de EU is het een heksentoer de lidstaten op een lijn te krijgen. Economisch eigenbelang weegt in vele hoofdsteden zwaarder dan een gezamenlijke strategie en optreden. Bondskanselier Angela Merkel wil nu haast maken met een Europees China-beleid. Naast de bestrijding van de corona-crisis moet het een topprioriteit op de agenda van het Duitse EU-voorzitterschap worden. Eerst zien en dan geloven, zei Blinde Maupie.

De ontreddering in het westen geeft Xi vrij spel. Het schijnt de ambitie van de nieuwe keizer te zijn van zijn land weer de onomstreden supermacht te maken die het volgens de Chinezen met uitzondering van een bijzonder pijnlijke episode altijd is geweest. In de 19de eeuw namen westerse koloniale machten het feitelijke bewind over van de laatste, gedemoraliseerde keizerlijke dynastie. Dat luidde ‘de eeuw van vernedering’ in en die aberratie van de geschiedenis mag nooit meer voorkomen. China staat dankzij de communistische partij en XI weer waar het hoort te staan: in pole position. En als dat ten koste moet gaan van een nieuwe koude oorlog, het zij zo.

Xi bedrijft machtspolitiek op de meest brute wijze, met lak aan westerse belangen en gevoeligheden. China is economisch zo belangrijk voor het westen dat hij niet hoeft te vrezen voor echte, diep in het vlees snijdende sancties. Er wordt veel gesproken over een ‘ontkoppeling’ van de Chinese en westerse economieën maar zolang China de fabriek van de wereld en een enorme afzetmarkt voor het westerse bedrijfsleven blijft, zullen de gevolgen in elk geval voor Beijing te overzien zijn.

Intussen breidt hij zijn machtssfeer onstuitbaar uit. Met militaire bases in de Zuid-Chinese Zee, het intimideren van de staten in de regio die het wagen hem daarbij dwars te zitten en in het algemeen van landen die weigeren volgens de Chinese choreografie te dansen. Zoals Australië dat een onafhankelijk onderzoek naar het uitbreken van corona eiste en meteen economische represailles aan de broek kreeg.

Taiwan in het bijzonder zal zich zorgen maken. Beijing ziet het eiland voor zijn kust als een afvallige provincie die weer moet worden ingelijfd. En op Taiwan weten ze beter dan wie ook dat het ‘een land, twee systemen’ oorspronkelijk voor hen was bedacht. Het opslokken van Hongkong zou wel eens het voorspel van hun eigen drama kunnen zijn.

8 reacties op ‘Hongkong is opgeslokt

 1. Hoogste tijd voor een kopersboycot van alles wat uit China komt, alle Chinese investeringen, alles wat in China geproduceerd wordt en van alle Chinese burgers.

  Like

  1. Een boycot op producten, investeringen en burgers van niet democratische staten lijkt mij een uitstekend idee. Dit had de EU moeten verzinnen, maar daar houdt men zich louter bezig met neoliberale vrijemarkt onzin. Met als gevolg dat er inmiddels miljoenen mensen naar de EU zijn ‘gevlucht’. Tijd om deze vrijemarkt en liberale waanzin te stoppen!

   Like

   1. Laten we dan beginnen met iedere aan ons bekende op te roepen om alles en iedereen uit de Volksrepubliek China te boycotten. Niets meer kopen, ook niet bij Chinese internetbedrijven.
    Van de EU en onze eigen overheid hoeven wij niets te verwachten; die boycot zullen we zelf moeten doen.

    Like

 2. China wordt gewoon een wereldmacht. America First gaat het echt niet worden. Keizer Poetin ook niet. En Europa die hebben zich op voorhand al over gegeven en besloten onder elkaar het spelletje te spelen wie heeft de dikste spierballen en wie heeft de grootste. Europa, mede dankzij zij eigen toe doen, stelt nu eenmaal niets voor. Nu maar hopen dat Thierry en GroteSterkeLeider ons land uit de Chinese klauwen houden. Hahahahaha.

  Like

 3. Tja, zo’n enclave is kansloos. Ik was er voor kerstmis. Niet in het centrum. Maar daarbuiten is het behoorlijk vervallen.

  Like

 4. Zoals alles met en in de EU is het een heksentoer de lidstaten op een lijn te krijgen. Economisch eigenbelang weegt in vele hoofdsteden zwaarder dan een gezamenlijke strategie en optreden..Europa zal het noot leren. Liever kijken naar elkaar wie de grootste heeft en de dikste spierballen dan daadwerkelijk samenwerken. Liever Europa opofferen dan toegeven dat je niet helemaal de grootste hebt. Maar wij wonen gelukkig in Nederland waar GroteSterkeLeider en Thierry ons land zullen verdedigen en de Chinezen weten dat, die komen echt niet deze kant op.

  Like

 5. @Ciao Bella, akkoord. We zullen het eigen verzet moeten organiseren. Het enige Chinese wat bij nog binnenkomt is de afhaal van de hoek op mijn straat.

  Like

  1. Volstrekt mee eens, Jan met pet.
   Laten we proberen om zoveel mogelijk mensen mee te krijgen en maak het bekend in je omgeving; doe ik dat ook.

   Like

Reacties zijn gesloten.