Lapmiddelen

Zolang ik de politiek volg, gaat het over ‘de kloof met de burger’. En dat ‘we’ die burger meer bij ‘de’ politiek moeten betrekken. Maar als die burger daar geen zin in heeft? Andere dingen, gezin, baan, sportschool, belangrijker vindt en door Rutte, Asscher en co vooral met rust wil worden gelaten?

Politiek is problemen oplossen. Zoals de loodgieter een lekkende kraan repareert. En bij het werk van de loodgieter hoef je ook niet steeds betrokken te worden. Dat gebeurt wel bij het betalen.

De betrokkenheid van de burger komt als ‘de’ politiek haar werk niet doet. Problemen niet oplost. Dan gaat hij naar het stemlokaal. Toegegeven, een minimale vorm van burgerzin. Maar meer mag je niet verwachten. En op die lapmiddelen van Ollongren zit hij helemaal niet te wachten.

10 reacties op ‘Lapmiddelen

 1. Als de burger inderdaad geen zin heeft in de politiek, waarom wordt er dan telkens door de burger een kloof ervaren? Dat spreekt elkaar tegen heer van Nuijssenburg.

  Zoals ik het zie is er wel degelijk een kloof. Er is een hoop onvrede over het neoliberale beleid dat wordt gevoerd en de gewone Nederlander is het zat. We zitten niet te wachten op nietszeggende lapmiddelen, wel op grote democratische vernieuwing. Zodat we ook tussentijds kunnen ingrijpen, zoals bij de overdracht van meer bevoegdheden naar de neoliberale Europeesche Unie. We willen ingrijpen tegen de massa-immigratie, tegen de privatiseringen en tegen de afbraak van de verzorgingsstaat. Zoals laatst bij dat nieuwe pensioenplan waarbij de gewone Nederlander er hard op achteruit gaat.

  Tal van onderwerpen die ook de loodgieter bezig houden. Diezelfde loodgieter is het zat dat hij pas na een paar jaar kan stemmen om zijn onvrede te uiten. In een echte democratie hoort hij dat op het moment suprême te kunnen doen.

  Like

  1. Ik weet bijna zeker dat heel veel burgers vinden dat er toch niet naar ze geluisterd wordt door de politiek; maar ze zien ook het nut niet meer in van stemmen.
   Omdat partijprogramma’s waarvoor ze stemden meteen na de verkiezingen bij het oud vuil gaan, zogenaamd omdat er compromissen nodig zijn; omdat personen waar ze op stemden ineens niet meer stonden achter hun beloften. De hele politiek heeft dubbele agenda’s.
   Ze vinden het zonde van hun tijd, vooral als ze zien dat allerlei actiegroepen die wetten aan hun laars lappen, wel gehoord worden.
   Ik verwacht en steun een stille opstand van de zwijgende minderheid die zich (nog) wel aan de wet houdt, tegen een overheid die hen discrimineert, afperst en indoctrineert.

   Like

 2. Van mensen wordt verwacht dat je geen dief bent van je eigen portemonnee; een goede vader/moeder, echtgenoot/echtgenote; dat je wat vrijwilligerswerk/mantelzorg verricht, dat je jezelf door blijft ontwikkelen, dat je voldoende beweegt, dat het verder gezond en verstandig leeft, dat je politiek bewust bent, dat je voldoende ontspanning neemt. Ik snap het een en ander niet. Politici vertellen ons doorlopend het hele en eerlijke verhaal, ze zijn dol als je hen benadert en je krijgt altijd een eerlijk antwoord. Onze politici zijn zichzelf wegcijferende mensen om ons optimaal te dienen. Onze politici buigen niet naar links en naar rechts, alleen voor recht, rechtvaardigheid en gerechtigheid. Gezegend het volk dat in dit land mag wonen, waar politici schuwen van lapmiddelen.

  Like

  1. Helemaal vergeten te vermelden dat man en vrouw ook nog vol aan de bak moeten, dus toch zeker 32 uren per week werken.

   Like

 3. Ik dacht anders dat de PvdA aanhang duidelijk van zich heeft laten horen na de keiharde omvormingsoperatie met Rutte2.
  Ik hoorde minister Hoekstra gisteren tijdens het debat nog zeggen:
  Dat dankzij die omvormings besluiten de HUIDIGE coalitie (GELUKZALIG) over grote financielle buffers beschikt en dat die PvdA/VVD besluiten ook in de toekomst nog van profijt zullen blijken!!
  Voor diezelfde besluiten werd de PvdA door haar achterban zeer hard afgestraft terwijl deze eerder genomen besluiten nu achteraf in deze moeilijke omstandigheden duidelijk zeer wel JUIST blijken te zijn geweest!
  Kortom als de PvdA aanhang wat meer loyaliteit had betoont en de PvdA ook in Rutte3 mee had kunnen regeren, dan had de PvdA mee kunnen regeren, inplaats van aan de zijlijn te moeten staan. Rutte3 en de aangesloten coalitiepartijen en hun ‘WEL TROUWE’ aanhang! plukken er nu de vruchten van.
  Terwijl Rutte toch leiding gaf aan dat kabinet en diezelfde besluiten word hij wel de hemel ingeprezen? en werden Ascher en Samsom verguist.
  De Politiek heeft dus met Rutte2 wel haar werk gedaan, de PvdA kiezer heeft daar direct keihard op gereageerd en nu blijkt achteraf dat die kiezersreactie weliswaar begrijpelijk, maar toch
  (aan horende Hoekstra!)
  niet helemaal terrecht blijkt te zijn geweest.
  De loodgieters hebben destijds dus hun werk goed gedaan de factuur werd door de PvdA aanhang als ‘te hoog’ bestempeld maar nu blijkt dus achteraf dat de verrichte werkzaamheden wel degelijk uitermate goed uitpakken voor Hoekstra en de Nederlandse economie! omdat er nu een zeer grote financielle buffer is!
  om tijdens de coronacrisis de werkgelegenheid te kunnen stutten.
  Tjah, het kan in de politiek allemaal verkeren.
  Regeren is vooruitzien, maar hieruit blijkt nu toch wel dat de ‘realiteit van het moment’ voor sommige partijen ook enkel maar ’n grote geluks factor! is.

  Like

  1. Onzin Pieter, de bezuinigingen van dat kabinet (en al die andere rechtse kabinetten daarvoor) hebben alleen maar averechts gewerkt. Geen loodgieter zit er op te wachten dat zijn klanten geen baan en geld meer hebben; dat zijn moeder wegkwijnt in een verzorgingshuis, omdat er te weinig zorgpersoneel is; en dat zijn kind een gebrek aan leesvaardigheid heeft omdat er bezuinigd is op het onderwijs.

   Nee Pieter, die loodgieter zag dondersgoed in dat een linkse partij daar niet voor zou moeten staan. De PvdA is terecht afgestraft! Al had hij dat ook graag tussentijds willen doen als de politiek daar de benodigde instrumenten voor beschikbaar stelt. Bijvoorbeeld middels een referendum over dat afbraakbeleid van Rutte. Of over de toenemende migratie.

   Like

  2. Het belangrijkste dat de kabinetten Rutte hebben bereikt is dat onze financiële situatie t.o.v. de Zuidelijke lidstaten zoveel beter is dat wij nu voor de tweede keer moeten opdraaien voor het wanbeleid van Zuidelijke lidstaten.
   De Nederlandse Regering is de spreekwoordelijke ezel.

   Like

 4. KkAN MET DE PET,
  Onziin Jan,
  u schrijft:
  “Geen loodgieter zit er op te wachten dat zijn klanten geen baan en geld meer hebben”

  Terwijl de werkloosheidcijfers, juist de LAAGSTE waren, sinds tijden

  Wel met de werkelijke feiten komen he’!

   

  Like

  1. @Piet
   De werkelijke feiten?
   In 2012 bedroeg de werkloosheid 500 duizend, in 2014 bedroeg de werkloosheid 700 duizend mensen (bron: CBS cijfers). Dat is een mede het gevolg geweest van de zware bezuinigingen van dat kabinet. Ik blijf achter mijn bewering staan dat veel klanten van de loodgieter destijds hun baan en koopkracht verloren. Hiermee is het herstel significant vertraagd.

   Het had ook anders gekund, zie hoe bijvoorbeeld Scandinavië zich veel vlotter heeft hersteld en minder hard is geraakt. Daar wordt tenminste een verstandig en degelijk Keynesiaans economisch beleid gevoerd door de sociaaldemocraten.

   Like

 5. @JAN MET DE PET,
  Mee eens, heb zelf ook altijd gezegd dat met 50% minder bezuinigen er minder pijn en uiteindelijk meer resultaat zou zijn geweest. Het ging mij voornamelijk om de uitspraak van Hoekstra welke ‘haaks staat’ op de eerdere afstraffing van de PvdA.

  Like

Reacties zijn gesloten.