Coronareces

Het parlementaire jaar is afgelopen nacht beëindigd met de gebruikelijke marathonzitting van de Tweede Kamer. Die gaat nu met reces tot en met eind augustus. Helemaal voorbij is het daarmee nog niet, want de ministerraad vergadert nog even door, net als de senaat.

De Tweede Kamer komt bovendien binnenkort nog minstens één keer terug van zomerreces om te debatteren over het pensioenakkoord, waarmee het FNV-parlement morgen overigens nog moet instemmen. Kamerleden kunnen dus nog niet op vakantie.

Dat laatste is toch al een stukje ingewikkelder door het thema dat alle gebeurtenissen van de afgelopen tijd overschaduwde, namelijk de coronacrisis. Maandenlang ging het land in ‘intelligente lockdown’, om te voorkomen dat het virus zich verder zou verspreiden. Inmiddels is een groot deel van de maatregelen weer versoepeld. Ook de meeste EU-landen, die sinds maart hun grenzen gesloten hielden, zijn opnieuw toegankelijk. Een buitenlandse vakantie zit er dan ook weer in, maar er zijn wel risico’s. Wat als er een Tweede Coronagolf komt? Naar verwachting gebeurt dat echter pas als de ‘r’ in de maand zit, dus op zijn vroegst in september.

De coronacrisis heeft alle politieke verwachtingen en analyses van begin dit jaar in één klap waardeloos gemaakt. Van een land dat er economisch en financieel heel redelijk voorstond, veranderde Nederland in een natie met enorme schulden en een sterk oplopende werkloosheid. Nooit eerder sinds de tweede wereldoorlog kregen we het zo zwaar voor de kiezen. En als de sombere verwachtingen van Centraal Planbureau, IMF en andere toekomstvorsers uitkomen, wordt het nog veel erger.

De enige troost, maar dan wel een heel schrale, is dat het in de meeste omliggende landen nóg beroerder is. Vooral Zuid-Europa werd ernstig getroffen door de corona-uitbraak en de gevolgen die dat had voor de overheidsfinanciën. Waarschijnlijk zullen de relatief rijke noordelijke EU-landen flink in de portemonnee moeten gaan tasten om de nood aldaar te lenigen. Ook daarover debatteert de Tweede Kamer in recestijd naar verwachting nog een keer.

Is het daarna echt vakantie? Voor veel politici niet, want op 17 maart volgend jaar zijn er Kamerverkiezingen. Dat betekent lijsttrekkers aanwijzen (voor zover dat nog niet is gebeurd), kandidatenlijsten opstellen, verkiezingsprogramma’s schrijven en nóg vaker in de media verschijnen dan toch al gebeurde.

Ook op de verkiezingen heeft de coronacrisis een duidelijke invloed gehad. Dat wil zeggen: op de verwachtingen die daarover bestonden. De VVD groeide dankzij het staatsmanachtige optreden van premier Mark Rutte uit tot de onbedreigde koploper in de peilingen. Als de verkiezingen nu zouden plaatsvinden zou die partij dik winnen. Haar uitslag zou volgens de polls vooral ten koste gaan van de populistische partijen FvD en in mindere mate PVV.

Maar er zijn nu geen verkiezingen. Het duurt nog zo’n driekwart jaar voor het zover is. In die tijd kan er nog heel wat veranderen. Hoe vaak is het niet voorgekomen dat de politieke verhoudingen in de weken voor de verkiezingen volledig op hun kop werden gezet?

FOTO: bron website Tweede Kamer

3 reacties op ‘Coronareces

 1. Nu maar hopen dat we in deze bange tijden niet verweesd achter gelaten worden. Ik vlucht deze maand enkel maanden naar het buitenland om bij te komen van de opgelopen spanningen en frustraties, allemaal veroorzaakt door een virus uit China. Eerst wilde ik naar China om ze daar een flink de les te gaan lezen, maar dat kan bruintje niet trekken dus ik ga naar Friesland, of Gelderland, of Flevoland, Zeeland kan ook nog, maar in elk geval naar het buitenland.

  Like

 2. Het is te hopen dat de ogen van kiezers open gaan.
  De VVD mag dan flink zijn gestegen dankzij de talk van Rutte, dat wil niet zeggen dat de VVD een grote pluim verdiend.
  De Jonge die vooral blij is met zichzelf is ook meegelift.
  Rutte heeft een organisatie met een links marxistische achtergrond een te groot podium gegeven. Evenals zijn prive uitspraak over zwarte Piet.
  Hij die geschiedenis hoog in het vaandel had staan maakt nu een draai omdat de tradities plotseling niet meer kunnen.
  Maar de traditie van erfopvolging blijft bij hem buiten schot. Evenals de enorme bedragen die hiermee gemoeid zijn
  Ik hoor de linkse oppositie hier niet over.
  Wel wijzen ze graag met hun vinger naar de racistische Nederlanders , als ik zo’n Jetten en Klaver hoor denk ik , due hebben de kleuterschool overgeslagen .
  Zijn dit parlementariërs ? Nee het zijn kleuters die drammen.
  Het is te hopen dat na het reces het gezonde verstand ook terugkomt.

  Like

 3. Je kan van alles zeggen over Rutte en die bende van antiracisten, maar het zijn in geen enkel geval Marxisten. Marxisten beredeneren vanuit klasse. Er wordt juist niet vanuit gender,ras of identiteit gedacht. Dat is dan ook precies de reden waarom types als Bernie Sanders het niet redden in de VS, die worden door linkse of rechtse (neo)liberalen niet gepruimd omdat ze het identiteits- en antiracisme verhaal niet centraal stellen.

  Ik hoop met u mee dat het gezonde verstand terugkomt. De waanzin van de neoliberale EU, de massa-immigratie en de vrije markt moet worden gestopt!

  Like

Reacties zijn gesloten.