Doorstroming

De verkiezingen naderen en dat betekent dat politieke partijen naarstig op zoek zijn naar geschikte kandidaat-Kamerleden om hun lijsten te vullen. Wat daarbij vooral belangrijk schijnt te zijn, is vernieuwing. Een lijst met allemaal dezelfde gezichten als bij de vorige verkiezingen is not done. Vers bloed moeten we hebben. Zoveel mogelijk. Natuurlijk blijven er altijd wel enkele oudgedienden zitten, maar dan heb je het over de top. Voor het overige is doorstroming het parool.

De nieuwe kandidatenlijsten zijn nog niet bekend, maar ze zullen het ongetwijfeld aantonen. Ze zullen ook laten zien dat sommigen die in 2017 met bazuingeschal werden binnengehaald helaas alweer moeten worden bedankt voor bewezen diensten. Of hooguit een lage, dus onverkiesbare plek hebben gekregen. Het komt voor dat de helft of meer van een kieslijst uit nieuwkomers bestaat.

Waarom die doorstroming zo belangrijk is ontgaat mij. De meeste Kamerleden zijn sowieso onbekend bij het grote publiek. Wie heeft er ooit gehoord van (om er maar eens een paar te noemen) Hilde Palland, Kelly Regterschot of Danai van Weerdenburg? Wie zou kunnen zeggen welke partij ze vertegenwoordigen?

Het leeuwendeel van de Kamerleden is niet meer dan ‘stemvee’, zoals wijlen CDA-senator Ad Kaland het uitdrukte. Hun belangrijkste taak is het om op het juiste moment hun arm op te steken als er gestemd wordt. En verder moeten ze vooral hun politieke top niet voor de voeten lopen en niks stoms zeggen in de media. De voorpagina’s halen ze alleen als ze hun fractie met ruzie verlaten of weggestuurd worden wegens gesjoemel of ander onoorbaar gedrag. De gemiddelde Nederlander kan hooguit tien Kamerleden opsommen, en dat getal is waarschijnlijk nog aan de optimistische kant.

Maar als de kiezers verreweg de meeste Kamerleden toch niet kennen, wat heeft het dan voor zin de boel voortdurend op te schudden? Het lijkt me beter die Kamerleden gewoon te laten zitten. Een beetje continuïteit in een fractie kan helemaal geen kwaad. Al was het maar om de ingewikkelde procedures van het parlement beter te leren doorgronden.

De partijen zullen merken dat het uitblijven van vernieuwing en verjonging geen noemenswaardig effect heeft op het verkiezingsresultaat. Bij het uitbrengen van een stem letten de kiezers op de lijsttrekker, of in het gunstigste geval op de top van de lijst. Welke backbencher er op 17 staat interesseert ze niet. Voor een Kamerzetel zijn circa 70.000 stemmen nodig. De meeste kandidaten krijgen er maar een paar duizend. Als ze dat al halen.

4 reacties op ‘Doorstroming

 1. Hoewel u zeker gelijk heeft ben ik persoonlijk wel heel blij met vers bloed dan valt er voor mij echt weer iets te kiezen. Nieuwe lekkere kontjes en nieuwe leuke smoeltjes en ben ook erg benieuwd of er gezellige babbelaars tussen zitten. Net wat u zegt, het is onbekend stemvee en ze worden zogenaamd op persoonlijke titel gekozen en dienen altijd hun eigen geweten te volgen. Hahahaha!!! De mop van het jaar. De politici nemen de democratie niet serieus, maar wij moeten het wel doen.

  Like

 2. Kamerleden moeten ervaring opdoen.
  Dus het is wel zaak dat een goed kamerlid langer blijft dan 4 jaar.
  Er zijn kamerleden die er uit springen, zoals Omtzigt, Agema, van Toorenburg, Markuszower, Bosma, de Graaf, v Nispen, Leijten.
  Maar onder ministers en staatssecretarissen zitten ook mensen waarvan je denkt, nou………..
  Bij de VVD zit ook het bekende klapvee , om elk grapje van Rutte lachen ze.
  Ik heb al gezegd , de volgende keer gaat mijn stem niet naar de VVD , maar naar de PVV/ Wilders.

  Like

 3. Het parlement is een goedbetaalde stageplaats voor een nog beter betaalde baan in het landelijk bestuur. Het enige wat je moet doen is netjes binnen de lijntjes kleuren en niet in te grote schandalen verwikkeld raken. In dit moreel hoogstaande land is een affaire erger dan misbruik van een wachtgeldregeling of een reiskostenvergoeding zoals De Vries (CDA), Dijkhoff (VVD) en Diks (Groen links) hebben ervaren. Je kunt dus beter een grijze muis zijn dan de Zwarte Piet krijgen. Voor de nieuwkomers: dit is een onschuldig kaartspel en heeft niets te maken met ons slavernijverleden.

  Like

  1. In de jaren’70 van de vorige eeuw was het statement: “het Kamerlidmaatschap is dé opstap naar de beter betaalde banen in de maatschappij”; en dat geldt nog steeds.
   Denk aan allerlei politici die binnen het circuit directeur werden van een instelling, adviseur bij een multinational, burgemeester of commissaris der Koning. Zoals Balkenende, Nijpels, Femke Halsema, etc.
   Dit is wijd verbreid onder alle politieke partijen. Kennis van het politieke circuit om dat te kunnen beïnvloeden was toen al het belangrijkste en nog steeds.
   Denk dus maar niet dat politici er zitten voor hun kiezers.

   Like

Reacties zijn gesloten.