Valt er echt wel iets te kiezen bij het CDA?

CDA-leden kunnen tot donderdag stemmen op hun favoriete kandidaat voor het lijsttrekkerschap. Ze hebben drie keuzes: vicepremier Hugo de Jonge, staatssecretaris Mona Keijzer en Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Volgens peilingen maakt Keijzer geen kans, dus het gaat tussen De Jonge en Omtzigt.

Over de vraag wie van deze twee gaat winnen zijn de opinieonderzoekers het niet eens. Naar verwachting wordt de uitslag kantje boord. Een absolute meerderheid voor een van beiden zal er bij het sluiten van de stemming nog wel niet inzitten. Daarvoor is dan een tweede ronde nodig. Die vindt plaats tussen donderdagavond en volgende week maandag.

Gunstig voor het CDA, want al die tijd gaat alle media-aandacht uit naar de christendemocraten, zeker nu de Tweede Kamer al met reces is. Of is het allemaal toch niet zo gunstig?

Lijsttrekkersverkiezingen roepen doorgaans het beeld op van een sterk verdeelde partij. Of dat electoraal erg profijtelijk is valt te bezien. De VVD schoot er in 2006, toen de bloedige strijd tussen Mark Rutte en Rita Verdonk speelde, in elk geval weinig mee op. Bij de PvdA, waar Lodewijk Asscher een broedermoord op Diederik Samsom moest plegen om aan de macht te komen, was het in 2017 nog veel erger. De sociaaldemocraten leden in dat jaar een recordverkiezingsnederlaag.

Is er bij het CDA overigens wel echt sprake van duidelijke ideologische verschillen? De Jonge en Omtzigt zouden wel eens dichter bij elkaar kunnen staan dan het op het eerste gezicht lijkt.

De Jonge geldt als ‘links’, vooral omdat hij tegen samenwerking met FvD is. Maar Omtzigt is daar ook niet voor. Mij zijn althans geen uitspraken van hem bekend die daarop duiden. Gisteravond, tijdens een opvallend braaf kandidatendebat met De Jonge en Keijzer in Utrecht, deed hij ze ook niet.

Met de progressiviteit van De Jonge loopt het trouwens nogal los, bleek in dat debat opnieuw. De vicepremier profileert zich bij voorkeur als de ‘kandidaat van het midden’. Van het oude vertrouwde CDA dus, de partij van ‘we buigen niet naar links en we buigen niet naar rechts’. 

Omtzigt heeft het imago van een hardwerkend en vasthoudend Kamerlid. Hij boekte successen in onder meer de kinderopvangtoeslagaffaire. Populistisch angehauchte kiezers zijn dol op hem. Ze prijzen zijn compromisloosheid in deze en andere kwesties en zien hem als de politicus die opkomt voor de belangen van ‘de gewone man’. In zijn stemgedrag wijkt Omtzigt echter zelden af van de CDA-lijn. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat hij een radicaal andere politieke koers nastreeft, mocht hij partijleider worden.

Naast inhoudelijke kenmerken spelen er ongetwijfeld ook persoonlijke aspecten mee bij de lijsttrekkersverkiezing. Omtzigt staat te boek als een ‘autist’, die sociaal niet al te handig is. Daarvan heeft De Jonge geen last. Integendeel. Zijn reputatie dankt hij vooral aan een zekere vlotheid in zijn optreden. Het is misschien de vlotheid van een makelaar of autoverkoper, maar in de politieke achterkamertjes komt deze eigenschap zonder meer van pas.

Het is dan ook niet voor niets dat De Jonge de favoriet is van het CDA-establishment. Met hem aan het roer weet je wat je krijgt, namelijk meer van hetzelfde. Met Omtzigt vermoedelijk ook wel, maar dan blijft het toch iets meer afwachten.

FOTO: De kandidaten tijdens het debat

4 reacties op ‘Valt er echt wel iets te kiezen bij het CDA?

 1. Natuurlijk ga ik voor de Jonge een echte man van het midden zoals eens onderwezen door de grootste christelijke staatsman die Nederland gekend heeft. Onze Dries. Ik dacht eerst dat Dries bedoelde wij buigen niet naar rechts en niet naar links, maar voor Zijn woord, of Zijn kruis, of zoiets, maar hij bedoelde: wij buigen voor het echte christelijke midden. Die traditie neemt de Jonge over alleen het woord christelijke past niet meer zo. Dus wij buigen alleen voor het m(M)idden. Nee, de Jonge is echt wel mijn man. Ik heb het eerder verklaard hier: een lekker kontje en een leuk smoeltje en babbelen dat die man kan. Dat hele bonus gedoe voor de zorgprofessionals, wat hij daar een janboel van maakt, maar hij blijft stralend lachen en hij gaat helemaal ook voor de zorg. Ik kan werkelijk geen enkel argument bedenken om niet voor de Jonge te zijn.

  Geliked door 1 persoon

  1. Nu las ik in de Volkskrant dat Hugo en Mona bij Pieter een fantastisch mooie veer in zijn achterste staken, dit in verband met zijn moedig optreden rondom belastingengedoe. Vreemd dat niet de hele CDA volksvertegenwoordiging achter Pieter ging staan om een vuist te maken. De CDA volksvertegenwoordigers niet op het idee kwamen om proberen zoveel als mogelijk, met zoveel mogelijk andere volksvertegenwoordigers de belastingdienst eens goed onder handen te nemen. Ook van de andere volksvertegenwoordigers hoorden we niet om gezamenlijk en eensgezind in actie te komen. Politiek is vuil en heeft zo haar eigen agenda en spelletjes met de onbekende spelregels en wie lijsttrekker wordt binnen het CDA, hier komt echt geen verandering in.

   Like

 2. Het CDA is helemaal geen middenpartij, het CDA is een conservatieve centrumrechtse partij. Deze partij heeft nauwelijks iets links in zich. Ja, in de retoriek misschien. Rondom verkiezingstijd hoor je ze af en toe wat klagen over iets zoals doorgeschoten marktwerking. Holle woorden. Puntje bij paaltje staat deze partij maar al te gretig klaar om samen met de VVD een nieuwe regering te vormen. Sinds de jaren 60 is dit de dominante politieke combinatie, die met recht mag zeggen “we rule this country”. Af en toe aangevuld met de PVDA, CU of D66.

  Hopen op Omtzigt. Zou een positieve verandering zijn voor een gecorrumpeerde partij die versmolten is met macht.

  Like

 3. Ik ga niet voor de Jonge, hij heeft geen last van enige bescheidenheid. Doet me denken aan de reclame van wc eend.
  Praten kan hij als de beste, maar praatjes vullen geen gaatjes .
  Ik stem sowieso niet op het CDA, maar Omtzigt heb ik hoog zitten.

  Like

Reacties zijn gesloten.