Leegloop bij Forum gaat maar door

FvD blijft maar op een vervelende manier in de publiciteit komen. De ene na de andere gekozen volksvertegenwoordiger verlaat de partij, of wordt eruit gezet. Dat laatste overkwam het Groningse Statenlid Eddy Kuiper deze week. Het partijbestuur zegde het vertrouwen in hem op wegens ‘disfunctioneren, gebrek aan collegiale samenwerking en structurele afwezigheid’.

Met andere woorden: Kuiper kwam (als het althans klopt wat Forum op Facebook meldt) vrijwel nooit opdagen en stak geen pink uit voor de partij. Voor zijn royement zal dan ook iedereen begrip hebben. Al kun je je afvragen hoe deze kennelijke non-valeur vorig jaar op de kandidatenlijst terecht is gekomen.

Ook senator Henk Otten en het Amsterdamse raadslid Anton van Schijndel zijn eerder uit de partij geknikkerd. De eerste omdat hij als penningmeester dubieuze financiële handelingen zou hebben gepleegd, de tweede wegens  ‘conflictueus en solistisch’ optreden. Beiden hadden overigens een heel andere lezing van de gebeurtenissen, die lijnrecht tegenover die van de FvD-top stond. Maar laten we hier niet voor rechter spelen.

De leegloop bij Forum beperkt zich echter niet tot het gedwongen vertrek van enkele verkozenen. In totaal hebben in minder dan een jaar al twaalf FvD-afgevaardigden de partij verlaten. Van hen gingen er dus negen uit eigen beweging weg. Het betreft twee senatoren (van wie er één inmiddels in het Europees Parlement zit) en een hele rij Provinciale Statenleden. Mij lijkt dit grote verloop reden tot zorg, of toch op zijn minst reflectie.

Toch hoor je partijleider Thierry Baudet er zelden over. Die schept liever op over het feit dat FvD de grootste ledenpartij is van Nederland. Dat laatste is ongetwijfeld een mooie prestatie. De vraag is wel wat je ermee opschiet. Bij verkiezingen wordt namelijk niet gekeken naar het aantal leden. Volgens cijfers van het Nederlands Documentatiecentrum Politieke Partijen (NDPP) is de VVD qua ledenaantal de negende partij van het land. Maar zou politiek leider Mark Rutte daar wakker van liggen? Hij kijkt vermoedelijk liever naar de polls. Want in virtuele Kamerzetels gaan de liberalen ruim aan kop. In echte zetels trouwens ook.

Dat nieuwe partijen moeite hebben om de juiste mensen aan te trekken is bekend. Een zeker begrip hiervoor is op zijn plaats. Zelfs reeds lang bestaande politieke formaties tasten  wel eens mis bij het naar voren schuiven van kandidaten. Zo hadden bijvoorbeeld VVD en PvdA, die meer dan zeventig jaar geleden zijn opgericht, de afgelopen jaren eveneens te maken met uitzettingen en afsplitsingen. Maar twaalf in zo korte tijd is wel erg veel.

FOTO: Thierry Baudet

4 reacties op ‘Leegloop bij Forum gaat maar door

 1. Een nieuwe partij.
  Flink wat leden, logisch dat er altijd wel wat uitstappen en er frictie is.
  Er was flink leegloop bij de VVD, en dat waren notabene Ministers en Staatssectetatissen. Tja!!
  Arrogantie is aanwezig bij veel partijen!

  Like

 2. Beste Fons heeft zeker nooit in het bedrijfsleven gezeten?
  Regelmatig en stevig snoeien is nodig op zijn tijd. Fons neemt iedere gelegenheid te baat omdat FVD in een kwaad daglicht te stellen. Dat zijn we van je gewend Fons. Ga lekker door zo.

  Like

 3. Begrijpelijk, veel mensen die instappen denken dat het een populistische partij is die zich verzet tegen de elite. Om er vervolgens achter te komen dat het gewoon een ordinair conservatieve partij blijkt te zijn die zich inzet voor de zakelijke belangen van diezelfde elite. Forum is er niet voor de gewone Nederlander, maar voor de zakenman en de gegoede burger. Jammer dat Forum zo is afgedwaald van de oorspronkelijke standpunten: invoering van directe democratie in Nederland en de baantjes carrousel stoppen.

  Like

 4. Ik heb alle vertrouwen in mijn Thierry. Zo’n lekker kontje, leuk smoeltje en gezellige boreaalse babbels.

  Like

Reacties zijn gesloten.