Rutte op het matje

Premier Mark Rutte is vanavond te gast bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De twee zullen praten over een peperduur EU-herstelfonds voor de coronacrisis.

Of het een gezellige bijeenkomst wordt valt te betwijfelen. Want Merkel wil dat Nederland zijn verzet tegen de miljardensteun voor de zuidelijke lidstaten nu eindelijk eens een keer staakt. En dat zal ze onze premier onverbloemd onder de neus wrijven. De bijeenkomst heeft daarom naar verwachting meer het karakter van ‘op het matje roepen’ dan van een constructief overleg.

Rutte zal dan ook geen Chopin-biografie bij zich hebben om de verveling te bestrijden. Tijdens een eerdere EU-top in Brussel over hetzelfde onderwerp nam hij die wel nog mee, en hij liet niet na daar tegenover de media grijnzend gewag van te maken. Maar nu zingt hij vermoedelijk diverse toontjes lager.

Want Merkel is niet de eerste de beste. Ze geldt als ‘de baas in de EU’ en ze heeft bovendien sinds 1 juli het voorzitterschap van het Europees samenwerkingsverband in handen. Dat voorzitterschap duurt een half jaar en in die tijd wil Merkel resultaten boeken. Al was het maar omdat ze – daar gaat op dit moment althans iedereen van uit – bezig is aan haar laatste zittingstermijn als bondskanselier.

Voor de oppositie van Nederland tegen een heleboel extra EU-miljarden zal ze dan ook weinig begrip blijven tonen. Tot dusver zette het kabinet zijn hakken in het zand als het onderwerp ter sprake kwam. Het presenteert zich zelfs als leider van de ‘vrekkige vier’, lidstaten die weigeren te dokken aan Brussel.  (Naast Nederland gaat het om Zweden, Denemarken en Oostenrijk).

Rutte zal tot het uiterste proberen te voorkomen dat Nederland de portemonnee moet trekken. Hij heeft daar groot belang bij, want op 17 maart volgend jaar zijn er verkiezingen. Zijn VVD gaat nu – vooral dankzij het staatsmanachtige optreden van de premier in de coronacrisis – onbedreigd aan kop. Maar zou dat zo blijven als hij straks moet zwichten voor Merkel? 

De man die een dik jaar geleden nog genoemd werd als kandidaat voor een leidende EU-post gaat vanavond een lastig etentje in Berlijn tegemoet. Met zijn Europese ervaring moet Rutte weten dat weerstand van een klein en vrij machteloos groepje tegen een ruime meerderheid niet lang kan standhouden. Zeker niet als de leider van die meerderheid Merkel heet.

FOTO: Rutte en Merkel eerder in Den Haag.

6 reacties op ‘Rutte op het matje

 1. Als Rutte toegeeft aan Merkel en de EU, dan laat hij weer zien waar hij voor staat: Nergens.
  Dan verliest hij terecht de achting en steun van heel veel kiezers.

  Like

 2. Vanavond toont Rutte weer zijn ware gezicht. Hij komt met de hem bekende smoes: “Ja, we geven wel geld, maar we verdienen het dubbel en dwars terug. Het is een goede investering voor onze toekomst”
  Ja, ja en iedereen laat zich weer in de maling nemen. Gauw uit de EU…… en heel gauw!

  Like

 3. Rutte zal uiteindelijk toegeven, want hij wil het neoliberale en rechts conservatieve project dat de Europeesche Unie heet niet in de weg staan. Door corona kunnen hogere looneisen voorlopig de ijskast in, dus de migratie zal nog tijdelijk worden beperkt. Als men weer hogere lonen gaat eisen tijdens het herstel zullen de sluizen wijd open worden gezet en zal de massamigratie nog verder toenemen. Rechts zal zich weer likkebaardend in de handen wrijven.

  Like

 4. Rutte zal met een uitgebreid verhaal erom heen wel akkoord gaan met Mutti Merkel.
  Zo kennen we Rutte toch, hij praat zich er wel weer uit.

  Like

 5. Ik ben absoluut niet tegen de EU; ik ben wel tegen de doorlopende eigen volk eerst politiek. China zal de EU hiervoor hartelijk danken te zijner tijd, neem ik aan.

  Like

 6. Rutte gaat met de Nederlandse knip zwaaien als zeker is dat de coalitie 1800 miljard heeft onteigend van de pensioenspaarders, maar over dat laatste heb ik hier nog niets gelezen.

  Like

Reacties zijn gesloten.