Steun Kelder!

Jort Kelder mag het racismedebat van de NPO niet leiden. Het Black Renaissance Collectief, een club ‘kunstenaars, filosofen en activisten’ heeft in een open brief aan de omroeporganisatie geëist dat Kelder vervangen wordt door een ‘expert’.

(Voor ik het vergeet, Kick out Zwarte Piet, doet ook mee.)

Kelder is de vaste presentator van het programma de Stelling van Nederland waarin het debat plaats zou vinden. Dat schijnt hij over het algemeen naar behoren te hebben gedaan. Er zal op zijn presentatie vast wel iets af te dingen zijn. Kelder is een uitgesproken persoonlijkheid met vaak tegendraadse opvattingen. Daar kun je het mee eens zijn of niet, maar hij zorgt in elk voor reuring.

En waarom zou hij nu ongeschikt zijn?

Omdat hij het ‘raar’ zou vinden dat hij tegenwoordig ‘wit’ moet wezen en omdat hij ‘sympathieën voor Forum voor Democratie zou hebben’. Als dat de sterkste argumenten van Black Renaissance zijn, houd je je hart vast.

De activisten willen zoals gezegd een ‘expert’. Meestal zeg je er in zo’n geval bij dat die expert ‘onafhankelijk’ moet zijn. Als je je zorgen maakt over de eventuele partijdigheid van de vaste presentator wil je natuurlijk een man of vrouw van onbesproken onpartijdigheid. Die boven de partijen staat. Maar zelfs die schaamlap halen ze niet eens uit de kast. Op zijn minst laden ze daarmee de verdenking op zich dat die ‘expert’ uit de eigen gelederen dient te komen.

Het is een oude truc van het actiewezen: het monopoliseren van de voorwaarden van een debat. Daarbij bepaal je wie wel en niet mag meedoen en wie de discussie mag leiden. Dat gaat vaak gepaard met het verdacht maken van potentiële opponenten en in dit geval de discussieleider. Als je je zin niet krijgt, roep je zie je wel en trek je de intenties en motieven van de organisatie in twijfel. En ja hoor, het zou de NPO vooral om de kijkcijfers gaan.

Nog afgezien van het feit dat je dat de NPO moeilijk kwalijk kan nemen, – wie maakt graag een programma waar geen hond naar kijkt? -, zou je als actievoerder juist in je handen moeten wrijven. Je standpunten ten overstaan van een miljoenenpubliek naar voren brengen, dat is toch een kans uit duizenden? Al die kijkers hun racisme en vooroordelen onder de ‘witte’ neus wrijven. Ik zou er meteen voor tekenen.

Tenzij je niet buiten de eigen bubbel wil treden natuurlijk. En vooral in de echoput van het eigen gelijk wil blijven roepen.

Black Renaissance vraagt zich namelijk af of het zinnig is om over racisme te discussiëren. ‘Racisme is geen stelling om te verdedigen of te bestrijden. Racisme is geen mening maar een moorddadig systeem. Door Kelder het debat te laten leiden zijn wij van mening dat er iets verdedigd moet worden bij witte mensen om zich racistisch te mogen uiten?’ (Had een van de ‘filosofen’ van het gezelschap niet even naar die kreupele laatste zin kunnen kijken?)

Racisme is inderdaad geen ‘stelling’ of ‘mening’. Dat is een open deur en je mag hopen dat die filosofen er niet al te lang over hebben hoeven na te denken. Maar je kunt, mag er toch een mening over hebben? Over hoe erg het bij ons in de polder is vergeleken met het buitenland. Wat we er aan gaan en kunnen doen. Hoe je racisten van de dwalingen huns weegs kunt overtuigen. Daar is een discussie voor: de vrije uitwisseling van gedachten en meningen. En inderdaad, ook de confrontatie met standpunten die jou in het geheel niet bevallen.

Nationaal-socialisme, fascisme en communisme waren ook ‘moorddadige systemen’. Niettemin, ik kan me herinneren dat daarover, over verschillen en overeenkomsten bijvoorbeeld, stevig werd gediscussieerd. Dus waarom zouden we niet over racisme mogen discussiëren? Omdat Jort Kelder het debat leidt? Of omdat de activisten helemaal niet willen discussiëren maar vooral willen aanklagen? Ongestoord hun boodschap willen verkondigen? Geen weerwoord willen horen? En al helemaal niet als hen dat niet in de kraam te pas komt?

Dat is het begin van totalitair denken en dat zit er kennelijk in haar extreme vorm bij deze beweging ingebakken. ‘Witten’ kunnen ‘mensen van kleur’ domweg niet begrijpen. Daarom mag een blanke schrijver niet in de huid kruipen van een zwarte hoofdfiguur. En kan een blanke regisseur geen zwarte acteurs regisseren. Dat is onzin en vooral gevaarlijk. Het leidt tot conformisme, intolerantie, verkettering, denkverboden en (zelf)censuur. En het lost nooit iets op.

Wat je als omroep onder geen beding moet doen is zwichten voor de eisen van dit type activisten. De NPO houdt nu nog de recht rug. ‘Kelder heeft tijdens eerdere edities laten zien een kundig debatleider te zijn waarbij ruimte is voor alle geluiden’. En nu maar hopen dat die ruggengraat niet van rubber is.

5 reacties op ‘Steun Kelder!

 1. Schitterend, Peter. Ik las met genoegen de open bief van 150 acteurs, wetenschappers en docenten tegen de ‘cancel-cultuur’.

  Like

 2. Je moet zwart zijn , affectie hebben met het marxisme en vooral veel vertellen het racisme en de discriminatie in dit nare land.
  De uitkeringen zijn in ieder geval goed en de straffen laag.
  Kelder is een prima man, maar ja hij is blank en dat kan nu even niet.
  Ik heb mijn buik vol van het misbruikte modewoord, racisme.
  Ga verhuizen naar een gezellig land, kijk maar of je daar zoveel podium krijgt als hier, succes!

  Like

 3. Vreemd dat er gisteravond een programma was om geldelijke steun te krijgen voor Suriname; vooral als je ziet hoe Surinaamse Nederlanders ons burgers massaal verketteren wegens de slavenhandel van 150 jaar geleden.
  Slavernij was iets schofterigs, waar 99% van onze toenmalige voorouders niets mee te maken hadden en waar wij als nazaten niet verantwoordelijk voor zijn.
  De opbrengst van de actie was € 500.000,-; nogal mager. Dat krijg je als je eerst alle Nederlanders voor witte racisten uitmaakt maar vervolgens wel hun geld wil hebben.

  Like

 4. Nou ja Peter,

  Dit is een sterk stuk van je. Ik ben wel eens kritisch op je, maar hier is echt weinig tegenin te brengen. Goede opbouw van het artikel, bovendien.

  En nee, je bent geen racist. Geloof het of niet, maar de NPO gelijk geven dat het bij Kelder wil blijven wordt door dit soort actiegroepen al als racistisch beschouwd.

  Secularisme, liberalisme, en een open debatcultuur. Het hangt samen, denk ik.

  Like

Reacties zijn gesloten.