Gaat Hoekstra toch winnen van De Jonge?

Door problemen met het stemsysteem is er sprake van enige vertraging, maar morgenmiddag maakt het CDA dan toch bekend wie er lijsttrekker wordt van de partij. Althans, als een van de kandidaten bij de ledenraadpleging een absolute meerderheid haalt. Anders is er een tweede stemronde nodig.

Die kandidaten zijn: vicepremier Hugo de Jonge, staatssecretaris Mona Keijzer en Kamerlid Pieter Omtzigt. Minister van Financiën Wopke Hoekstra doet zoals bekend niet mee. Geruime tijd gold hij als de belangrijkste kanshebber voor de functie, maar een paar weken terug liet hij weten niet beschikbaar te zijn.

Hoekstra voelt zich naar eigen zeggen ‘meer bestuurder dan beroepspoliticus’. Naar verluidt wil hij wel actief blijven in de politiek, maar heeft hij geen zin om als fractievoorzitter in de Tweede Kamer plaats te nemen. En dat een CDA-leider daar terechtkomt is zeker niet ondenkbeeldig. De vorige eerste man van de partij, Sybrand Buma, zat er tenslotte ook.

Veel CDA-leden zullen de beslissing van Hoekstra betreuren. De man was in hun ogen geknipt om lijsttrekker te worden. Lang, slank, aantrekkelijk om te zien, doordrongen van de ernst des levens en bovenal iemand met een duidelijk rechts profiel. Hij zou het waarschijnlijk met gemak hebben gewonnen van Hugo de Jonge, die (al dan niet terecht) een wat linksig imago heeft en die bovendien veel minder gedegen overkomt, met zijn al te kekke schoenen.

Nu gaat De Jonge waarschijnlijk met de eer strijken, zo willen de meeste peilingen. Toch is er nog een kansje dat Hoekstra via een omweg De Jonge zal verslaan. Namelijk als Pieter Omtzigt erin slaagt het lijsttrekkersreferendum te winnen. Omtzigt heeft laten doorschemeren dat hij in dat geval in de Tweede Kamer blijft en Hoekstra naar voren zal schuiven als kandidaat-premier. Die is, net als hijzelf, aan de behoudende kant en, heel anders dan hij, iemand die het prettig vindt bestuursverantwoordelijkheid te dragen.

‘Pitbull’ Omtzigt beseft kennelijk dat hij voor een ministerspost niet zo geschikt is, laat staan voor het premierschap. Niet dat het CDA een serieuze kans maakt om het Torentje te veroveren, maar in de verkiezingscampagne zal de partij doen alsof.

Wil bovenstaand scenario uitkomen, dan moet Omtzigt de lijsttrekkersstrijd wel winnen. En zoals gezegd, de polls zijn overwegend op de hand van De Jonge. Zou die lijsttrekker worden dan zal hij overigens Hoekstra vast niet rücksichtslos terzijde schuiven. Die wordt dan vermoedelijk gewoon weer minister van Financiën. Mocht Omtzigt als nummer 1 eindigen, dan is dat naar verwachting ook de hoogst bereikbare post voor Hoekstra. Dus zoveel verschil is er nu ook weer niet.

FOTO: Wopke Hoekstra

3 reacties op ‘Gaat Hoekstra toch winnen van De Jonge?

  1. Met die al te kekke schoenen zou ik, als ik lid van het CDA zou zijn, zeker op hem gestemd hebben. Hoe hij achter de zorgprofessionals stond dat was echt zo geweldig mooi en die oudjes waar hij werkelijk alles aan deed om die een menswaardig leven te blijven bieden binnen de verpleeghuizen en verzorgingshuizen. Dankzij Hugo weet ik wat het betekent: de minste der mijnen te zijn. Dat betekent altijd dienen aan de meest kwetsbare mensen .

    Like

  2. Dat zou echt een grote concurrent van Rutte kunnen zijn.
    Maar dan moet het CDA flink zeteltjes winnen, hoewel de VVD vast en zeker om gaat leveren.

    Like

Reacties zijn gesloten.