Zeperd voor De Jonge

Hugo de Jonge had er een ‘goede fles wijn’ opgezet. Hij zou in de eerste ronde gekozen worden tot de lijsttrekker en politiek leider van het CDA. Maar de partijleden beslisten anders. Er komt een tweede ronde waarin de gedoodverfde winnaar het moet opnemen tegen Kamerlid Pieter Omtzigt. De derde kandidaat, Mona Keijzer, is uitgeschakeld.

De Jonge kreeg 48,7 procent van de stemmen, Omtzigt 39,7 en Keijzer 11,6. Ruim 66 procent van de 40.000 leden bracht zijn stem uit. Die CDA-ers mogen nu nog een keer kiezen. De uitslag wordt woensdag bekend gemaakt en dan hoopt de partijleiding eindelijk de lijsttrekker te kunnen presenteren.

De uitslag is een zware tegenvaller voor De Jonge én het partijestablishment. De Jonge dacht de buit al binnen te hebben toen minister van financiën Wopke Hoekstra zich vrij onverwacht als kandidaat terugtrok.

De partijleiding dacht/denkt met de minister van gezondheid een troef te hebben die kiezers kan weglokken bij andere partijen. Als secondant van premier Mark Rutte was en is hij één van de hoofdrolpelers in de coronacrisis. Dat hoopt men bij de verkiezingen te verzilveren.

De Jonge moet nu eerst nog Omtzigt zien te kloppen die verrassend goed scoorde. Hij gaat nog steeds als favoriet de tweede ronde in, maar hij moet nu wel ruim winnen van Omtzigt. Is het verschil kleiner dan die 9 procent die hen nu scheidde, komt hij op zijn minst licht beschadigd op plaats één. Die kans is niet denkbeeldig omdat Keijzer haar aanhang heeft opgeroepen om op Omtzigt te stemmen.

Misschien gaat het te ver om te zeggen dat het CDA in dat geval met een aangeslagen lijsttrekker op campagne moet, maar De Jonge kan dan zeker niet zorgeloos op pad.

Als Omtzigt tegen de verwachting in zou winnen, is dat een blamage voor de partijleiding. De Twentenaar lag niet altijd even goed bij de partijtop die hem bij de Kamerverkiezingen van 2012 op een onverkiesbare plaats had gezet. Dankzij een tsunami aan voorkeurstemmen kwam hij alsnog in de Kamer.

Omtzigt is nog nooit opgevallen als een gewiekst politiek dier. Hij is vooral een dossiertijger die zich als geen ander vastbijt in misstanden zoals nu in de zogeheten toeslagenaffaire. Of dat genoeg is om een partij te leiden, zal menig CDA-bons zich waarschijnlijk met bang gemoed afvragen.

Voor de koers zal het niet veel uitmaken wie van beide partijleider wordt. Zowel De Jonge als Omtzigt opereren vanuit het midden en voor avonturen met Forum voor Democratie hoeft het christendemocratische kader niet bang te zijn. Mona Keijzer sloot dat niet uit, maar met haar is ook die optie zo goed als verdwenen.

De uitslag had donderdag al bekend moeten zijn maar de stemming moest over wegens fouten in het computersysteem.

5 reacties op ‘Zeperd voor De Jonge

 1. En wat de denken over het verhaal van IC arts Gommers vandaag in de Volkskrant.
  Hij is dus best een manipulator die Hugo de Jonge.
  Heeft een doel voor ogen, Ik Hugo de Jonge.
  Laten we hopen dat Omtzigt gaat winnen.

  Like

 2. Wie kan nu geloven dat hij het gevaar uit het oosten gaat stoppen.
  Direct na de verkiezingen zegt hij gewoon sorry mag niet van brussel zonder de telefoon in de hand gehad te hebben.
  En gaat over tot de orde van de dag, en en schudde al knipogend .66 de hand en zegt gniffelend “dom volk.
  Normaal is mijn oordeel over het CDA niet zo bot of venijnig, maar dit keer zeg ik toch echt! hij lult uit zijn nek.

  Like

 3. Moge de juiste kandidaat winnen opdat het CDA weer de partij wordt die niet naar rechts buigt en niet naar links. Dat de tijden van onze Dries weer herleven toen het CDA alleen boog voor recht, gerechtigheid en rechtvaardigheid en zij op kwam voor de minste der Mijnen. Wat een tijd Dries samen met Hans. Het CDA samen met de VVD de twee lichten in het duistere Den Haag. Nederland die alle volkeren opriep om recht, rechtvaardigheid en gerechtigheid te betrachten. Hugo of Pieter? Het zal een soort Godsgericht gaan worden nu Mona zich geschaard heeft achter Pieter. Ik ga voor 50%-50%, zodat Mona de winnaar mag gaan aanwijzen.

  Like

 4. CDA en VVD hebben duisternis gebracht in Nederland, maar Pieter zal zijn partij weer naar het licht brengen. Opdat het CDA eindelijk een echte christelijke middenpartij wordt die zijn sociale beloftes nakomt, in plaats van het neoliberale schoothondje van Hans en zijn rechtse kornuiten. Het Nederlandse volk zal massaal zijn stem geven aan het CDA, rechts zal gespleten worden tussen de casinokapitalisten van de VVD, de conservatieven van Thierry en Kees, en de verstandige Rijnlanders van Pieter!

  Like

  1. gister beide heren gezien ,en gewogen.
   De ene zal oplopen tegen vesting `wij Ambtenaar`
   De ander zal verdrinken in wensdromen, waarom denkt u dat.66 hem niet als een dolle hond aanvalt?
   De unie en migratie reguleren? dat is om je een gescheurde buik van het lachen te bezorgen.
   Maar stel het lukt Hugo om dit te doen ?
   Waak dan !
   Want dan is dit alleen om meer migranten uit Afrika en het Midden-Oosten hier aan het werk, en woongenot te helpen.
   Want is dat niet in lijn met wat jetten (aan)beveelt?

   Like

Reacties zijn gesloten.