Zal het H-woord vallen?

Na de Tweede Kamer is vrijdag ook het kabinet met zomerreces gegaan. Maar dat betekent niet dat de bewindslieden allemaal lui achterover kunnen leunen. Want op de derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Dan dient er een overheidsbegroting te liggen, en liefst een voor Rutte III zo gunstig mogelijke. Volgend jaar maart zijn er immers verkiezingen.

Het produceren van een prettig ogende begroting zal echter bepaald niet meevallen in deze tijd van coronacrisis. Volgens tal van deskundigen heeft die crisis geleid tot de ergste economische neergang sinds de tweede  wereldoorlog. Het Centraal Planbureau raamt dat het financieringstekort dit jaar zal oplopen tot 8 procent. Dat is andere koek dan het overschot van 1,7 procent dat het CPB vorig jaar nog voorspelde.

En echt bezuinigen om het beeld voor 2021 bij te kleuren zit er niet in. Nu er verkiezingen voor de deur staan wil geen enkel kabinet de kiezer lastig vallen met een reeks pijnlijke maatregelen. Alles zal dus doorgeschoven worden naar de kabinetsformatie volgend jaar.

Alles? Misschien komt er toch een poging om de overheidsbegroting voor 2021 een ietwat dragelijker aanzien te geven. Namelijk door de hypotheekrenteaftrek verder te beperken.

In vrijwel alle sectoren zit sinds de uitbraak van corona de klad, maar in één tak gaat het nog voorspoedig. Dat is de woningmarkt. Daar is nog steeds sprake van een enorme krapte. Vooral in de Randstad worden woningen ook in deze moeilijke tijden vaak verkocht boven de vraagprijs. Huizenkopers profiteren van de zeer lage rente. En die kunnen ze ook nog eens van de belasting aftrekken. Is dit geen ideaal moment om de hypotheekrenteaftrek maar helemaal af te schaffen? Of op zijn minst het tempo op te voeren waarin ze zal verdwijnen?

De coalitiepartijen D66 en ChristenUnie zullen daar waarschijnlijk weinig bezwaar tegen maken. Ook de linkse oppositie is er ongetwijfeld voor te porren. Zelfs voormalig kandidaat-lijsttrekker Martijn van Helvert van het CDA noemde de stap onlangs ‘bespreekbaar’. Als er ooit een gunstig moment was om deze kostenpost voor de schatkist te schrappen dan is het nu wel, zou je denken.

Decennialang was de hypotheekrenteaftrek (het H-woord) zo beladen dat die uitsluitend met een initiaal kon worden aangeduid, zoals van kankerpatiënten alleen gezegd kan worden: hij heeft K. Aankomende politici kregen het advies het H-woord niet, of slechts in uiterste nood te gebruiken. Anders zou bij kiezers wel eens de gedachte kunnen postvatten dat je aan de aftrekbaarheid zou willen morrelen, met alle electorale gevolgen van dien.

Nog in 2012 beloofde VVD-lijsttrekker Mark Rutte zijn kiezers dat de hypotheekrenteaftrek bij zijn partij stond ‘als een huis’. Maar tot grote woede van onder meer De Telegraaf  besloot het VVD-PvdA-kabinet dat vervolgens aantrad de renteaftrek geleidelijk af te bouwen. In kleine stapjes weliswaar, maar het taboe op het ‘morrelen’ is verdwenen.

Waarom dan nu niet doorgepakt? Ambtelijke adviseurs hebben daar al legio keer voor gepleit. De hypotheekrenteaftrek verstoort alleen maar de woningmarkt doordat de prijzen onnodig worden opgedreven. Voor het stimuleren van het huizenbezit via belastingmaatregelen bestaat geen enkele noodzaak meer.

Natuurlijk: ambtenaren hoeven het beleid niet in zaaltjes vol boze kiezers uit te leggen. Politici wel. Maar in de politiek is het ook zaak het ‘momentum’ te pakken. Per slot van rekening heeft de VVD ook het ‘vroemvroemen’ losgelaten toen de tijd daar rijp voor was. Zonder dat het in de peilingen tot schade leidde. Integendeel zelfs.

5 reacties op ‘Zal het H-woord vallen?

 1. Een huis hoort thuis in box3, want het is vermogen, belegd in stenen. Verhoog het belastingvrij vermogen met € 300.000 ( de waarde van een gemiddeld huis). Schat het huurwaardeforfait en de renteaftrek af en belast dit vermogen alsof het spaargeld is. Iedereen is dan vrij om in een villa te gaan wonen of in een krot en leuke dingen te gaan doen van het geld dat hij over houdt.

  Like

  1. Uiteraard gaan de schulden ook naar box 3, zodat de meeste mensen geen vermogensbelasting zullen betalen.

   Like

  2. Precies! Zou wel zo eerlijk zijn tegenover bijvoorbeeld huurders die proberen te sparen om in de toekomst een huis te kunnen kopen, of ouderen die hun huis hebben verkocht en daardoor nu een som geld op de bank hebben.

   Like

 2. Het wordt hoogtijd dat de begroting van het Koninklijk Huis flink wordt aangepakt Dat lef mogen ze nu weleens tonen
  De enorme uitkeringen en onkostenvergoedingen zijn al te Koninklijk.
  Slappe knieën politiek is het tot nu toe.

  Like

 3. Wat vreselijk toch weer dat je als dienaar (minister) voor enorme morele dilemma’s geplaatst wordt en dat geldt eveneens voor hen die het volk vertegenwoordigen. Alle politici zijn het roerend met elkaar eens: De hypotheekrenteaftrek verstoort alleen maar de woningmarkt doordat de prijzen onnodig worden opgedreven. Voor het stimuleren van het huizenbezit via belastingmaatregelen bestaat geen enkele noodzaak meer, maar als dat kiezers gaat kosten? Ik kan me voorstellen dat er politici zijn die echt slapeloze nachten krijgen en zelfs nachtmerries bij dit dossier. Nu begrijp ik ook waarom in de strijd om wie zicht lijsttrekker mag noemen bij het CDA het H woord niet gehoord wordt.

  Like

Reacties zijn gesloten.