De stiekeme hoop van Baudet

Aan het begin van de superlange formatie van 2017 pleitte FvD-leider Thierry Baudet voor een zakenkabinet onder leiding van Pieter Omtzigt. Zijn voorkeur voor deze CDA’er was opvallend. Waarom wilde een belangrijke exponent van populistisch rechts een Kamerlid van een kartelpartij als regeringsleider?

Omdat Omtzigt kennelijk toen al bekend stond als een geestverwant. De reden daarvoor is mij nooit helemaal duidelijk geworden. Omtzigt mag dan een vasthoudende en soms lastige indruk maken, hij is een volbloed CDA’er. Al sinds 2003 zit hij vrijwel onafgebroken voor de christendemocraten in de Tweede Kamer. Als hij naar een andere partij had willen overstappen, zou hij dat allang hebben gedaan. Bij Forum (of bij de PVV) zou hij zeker welkom zijn geweest. Elders ook waarschijnlijk. Maar Omtzigt bleef.

Inmiddels maakt hij een aanzienlijke kans lijsttrekker te worden van het CDA. In de eerste ronde van de ledenraadpleging hierover scoorde hij verrassend goed en een deel van het partijkader heeft zich al achter hem geschaard. Steeds meer wordt hij gezien als de te kloppen kandidaat voor de functie.

Zou Baudet nog wel eens terugdenken aan zijn uitspraken uit 2017? En wat zou hij er met de kennis van nu van vinden?

Als we zijn lijforgaan De Dagelijkse Standaard mogen geloven, neemt de Borealist behoorlijk wat gas terug. “Ook met CDA-lijsttrekker Omtzigt blijven we geld verspillen aan massamigratie, klimaat en EU,” citeert deze website haar grote idool.

En zo is het. Onder Omtzigt zal het CDA blijven wat het altijd is geweest: een middenpartij die vooral uit is op de macht. Er zullen misschien een paar accentverschillen komen in het verkiezingsprogramma, maar in de praktijk zal daar weinig van te merken zijn. Het CDA zal zeker niet in de oppositie gaan, maar compromissen blijven sluiten met grote broer VVD en vermoedelijk ook met links. Het is onwaarschijnlijk dat de partij een coalitie met FvD zal nastreven. Omtzigt geeft op vragen over dat laatste weliswaar ontwijkende antwoorden, maar daarbij zullen tactische overwegingen ongetwijfeld  voorop staan.

Toch kan het schelen als Omtzigt de leiding van het CDA in handen krijgt. Veel mensen die van plan waren op Forum (of op de PVV) te stemmen, willen in dat geval kiezen voor de christendemocraten. Op Twitter en vergelijkbare opinieriolen krioelt het opeens van de Omtzigt-fans. Zij zien in hem blijkbaar de Verlosser waar dit land al zolang op wacht.

Deze populisten zullen bedrogen uitkomen, maar als ze zich dat realiseren zou het wel eens te laat kunnen zijn. Baudet (en Wilders) zijn dan mogelijk een hoop stemmen kwijt. Hoeveel precies weet ik niet, maar ik denk niet dat Thierry (en Geert) er hun schouders over zullen ophalen. Mij lijkt het niet ondenkbeeldig dat ze – stiekem en heel diep in hun hart uiteraard – hopen dat Hugo de Jonge de CDA-strijd gaat winnen.

2 reacties op ‘De stiekeme hoop van Baudet

  1. Dit lijkt me een goede analyse!
    Als je een strikter immigratiebeleid wilt en minder EU, moet je je niet laten verleiden door integere Omtzigt. Voor FvD en PVV is het beter dat die blaaskaak De Jonge fractievoorzitter wordt. In welke wolk leeft De Jonge, dat hij zich al als premier profileert? Ik zie De Jonge al met z’n malle schoenen bij Frau Merkel op audientie: Pfui Herr Hugo, wo haben Sie diese Scheisse gekauft?🤤

    Like

  2. Wat is politiek toch ingewikkeld. Dit allemaal om het land en het volk optimaal te kunnen dienen. Je moet als politicus alle deuren open zien te houden en bovenal meer stemmen zien te halen. Soms vraag ik me wel eens af: hoe zou ons land eruit zien wanneer alle Henk en Ingrids op GroteSterkeLeider zouden stemmen en alle borealen, of borealisten op de heer Baudet? Omdat politiek zo ingewikkeld breng ik altijd drie stemmen uit een op het lekkerste kontje, leukste smoeltje en gezelligste babbel. Als ik nu zou mogen stemmen op Pieter of Hugo, zou ik achter Hugo een tweetje plaatsen en achter Pieter een eentje, wel na diep nadenken en intense studie want het is heel belangrijk dat de kiezer op de juiste persoon stemt. Een kiezer mag nooit voor zijn verantwoordelijkheid weg te lopen en dienst dus te allen tijde te gaan stemmen in het belang van volk en vaderland en ons innig geliefd vorstenhuis. En weet als kiezer, hoe u ook stemt: de kiezer heeft altijd gelijk.

    Like

Reacties zijn gesloten.