Terug van reces

De Tweede Kamer is met vakantie, maar vandaag eventjes niet. Ze komt terug van reces om te debatteren over twee onderwerpen die geen uitstel kunnen dulden.

Het eerste is de inzet van Nederland bij de EU-top die komend weekend plaatsvindt. Brussel wil met een royaal ‘herstelfonds’ de zuidelijke lidstaten, die het meest door corona zijn getroffen, te hulp schieten. Nederland staat samen met een handvol andere landen op de rem (de ‘vrekkige vier’) . Maar de voornaamste spelers in de EU, Duitsland en Frankrijk, zijn vóór. Dat wordt dus een moeizaam en vermoedelijk grotendeels verloren gevecht voor premier Mark Rutte. Al zal een ruime Kamermeerderheid hem vandaag ongetwijfeld oproepen om het been stijf te houden.

Het tweede debat gaat over de hervorming van het pensioensysteem. Daar beslissen we helemaal zelf over, zonder dat Brusselse pottenkijkers ons kunnen vertellen wat we moeten doen. Het kabinet wil – heel kort gezegd – een pensioenstelsel waarin niet de rente, maar de prestaties van de pensioenfondsen op de financiële markten doorslaggevend zijn.

Een paar jaar terug noemde de FNV dit nog een sarcastisch ‘casinopensioen’, maar onlangs ging de vakcentrale toch akkoord met deze opzet. Ondanks het feit dat de nieuwe pensioenkaart nog heel wat witte vlekken vertoont.

Het staat vast dat partijen als 50PLUS, SP en PVV heftig te keer zullen gaan tegen de voornemens. Maar vermoedelijk zullen naast de coalitiepartijen ook PvdA en GroenLinks op hoofdlijnen instemmen, want die gaan echt de FNV niet bruuskeren. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) hoeft zich dan ook niet ongerust te maken over de goede afloop, al zullen er hier en daar nog wel wat komma’s verschoven worden.

De Kamer spreekt vandaag dus over twee onderwerpen waarover ze wel hoog en laag kan springen, maar waarover ze niet echt iets te vertellen heeft. In het eerste geval omdat de grote EU-landen een ander besluit erdoor zullen drukken dan zij wenselijk acht. En in het tweede geval omdat de FNV de belangrijkste kaarten al heeft geschud.

En dan mogen de Kamerleden echt met vakantie.

9 reacties op ‘Terug van reces

 1. Italië heeft een goudvoorraad op de plank liggen waar je u tegen zegt. Nederland mocht willen zoveel goud achter de hand te hebben. En de goudprijs staat ook nog eens torenhoog vanwege de corona-crisis.
  Toch weigert de Italiaanse regering deze reserve in te zetten en zwijgt de Nederlandse politiek angstvallig in het nieuws over deze ‘rijkdom’. Bovendien: 100 miljard aan belastingen wordt jaarlijks niet ge-ind. De Italiaanse ambtenarij is niet bij machte dat zwarte geld van haar onderdanen te belasten.
  Nee, Nederland belast haar burgers wel beter. Dus is de simpele (Italiaanse) gedachte: wij halen het niet bij ons zelf of verkopen ons goud, wij halen het op bij de Nederlandse belastingbetaler via premier Rutte want DAT is makkelijker en… lekker goedkoop.
  Ik irriteer mij geweldig aan deze Europese politiek en voel mij zwaar onmachtig.
  De VVD met PvdA brachten via reusachtige bezuinigingen op de AOW-leeftijd en de zorg, die zij met ‘te weinig geld’ overhevelde naar de gemeenten de overheidsfinanciën op orde zodat deze ‘bezuinigingsbuffer’ nu dient om…
  30 Miljard bij te lappen in Europa, waarvan het grootste deel naar een land gaat met een riante goudvoorraad en een ambtenarij die 100 miljard belastingsgeld in eigen land maar niet ‘kunnen’ innen…
  Als Italië weigert 1 gram goud te verkopen, Rutte man hoe haal je het in je hoofd ‘ons’ belastingsgeld daaraan weg te geven… Voor mij is de VVD te idioot om trots te zijn op de bezuinigingspijn die zij haar eigen burgers heeft gegeven.
  Italië krijgt 70 miljard gratis uit de herstelpot, terwijl het met z’n corona-kont op 120 miljard euro aan goud zit. Deze ‘waardegemeenschap’ EU is on-recht in het kwadrant aan het worden, want alle EU-politici zwijgen over dit goud.
  Italië gaat vanwege politieke chantage gewoon haar zin krijgen.
  De EU als ‘waardegemeenschap’ wordt verziekt door politici die mij eerder voorkomen als gladde maffiosi. Italië is niet arm, kijkt u maar eens naar de link hieronder en zie wie het meeste goud in Europa bezit. Ze is te beroerd om het aan de Corona-crisis uit te geven. Frankrijk idem. Kijk daar zakt mijn Europese broek van af. Ik trek hem uit en gooi het voorgoed in de vuilnisbak. Het ding is vies geworden…
  https://www.businessinsider.nl/goud-voorraden-landen-waarde-2019/

  Like

  1. Als Rutte het toch in zijn hoofd haalt om ons geld te schenken aan Zuid Europa, dan zal hem dat op enorm stemmenverlies komen te staan. En terecht, want dat zou de zoveelste keer zijn dat hij de kiezer voor de gek houdt. Genoeg is genoeg!
   Volgens een peiling van Maurice De Hond is 69% van de ondervraagden volstrekt tegen giften zonder controleerbare hervormingen of zelfs überhaupt tegen giften.
   Als Rutte toch meegaat met de EU, dan dat zal zich uiten bij de volgende 2e Kamerverkiezingen.

   Like

   1. Weet je Ciao Bella, ik vind het van de gekke dat Frankrijk en Italië immer geld uit het zogenaamde rijke noorden willen trekken, als ze respectievelijk nummer 3 en 4 op de wereldranglijst zijn m.b.t. het hebben van een vermogen aan goud.
    Het zijn DE twee grote Europese landen die de meeste schuld opbouwen (50% van de hele eurozone) en weigeren te hervormingen of aan de regels te voldoen die de eurozone sterk en gezond moeten houden. Het Verdrag van Maastricht en het Stabiliteitspact wordt een ‘pootje gelicht’ en met eerst een Italiaanse Draghi en nu een Franse Lagarde aan het hoofd van de ECB wordt ons gezamenlijke geld aangewend om hun blijvend oplopende schulden via gelddrukpersen te financieren.
    Monetaire financiering is verboden maar men doet het toch… Ten koste van onze spaartegoeden en persioenvemogens.
    Nochtans is het niet genoeg en grijp men (hoe ziekelijk) zelfs een coronacrisis aan om toch ‘gezamenlijke’ schulden op EU-niveau voor elkaar te krijgen en daarbij 500 miljard (!) als transfergeld gratis hun kant op te krijgen. Ondertussen gaan de Fransen met 62 jaar met rijkspensioen en krijgt het ziekenhuispersoneel van Macron dit jaar een extra 8 miljard loonsverhoging.
    En Nederland… Hoe vergaat het ons in dit zogenaamde rijke EU-land?
    Ik verwijs naar onderstaande link van een nieuwe protestbeweging die de echte armoede aangeeft waarin we ons werkelijk bevinden. 30 Miljard extra moeten wij Nederlanders aan een EU-fonds ‘weggeven’ terwijl onze gemeentes diep rood kleuren op hun begrotingen vanwege ‘onze’ Rijksbezuinigingen.
    Nederlandse burgers zijn m.i. verworden tot een ‘koloniaal’ wingewest van Franse en Italiaanse politici. Dat is wat de EU mij toont in deze coronacrisis.
    https://www.nu.nl/politiek/6064310/raad-zoetermeer-roept-op-tot-landelijk-protest-tegen-gemeentebudget.html

    Like

  2. Als ik in ons land mijn hypotheek niet meer kan betalen maar wel vele kilo’s goud in mijn kluis heb, dan wordt mijn huis onder mijn achterste verkocht en krijg ik echt geen korting van de bank.
   Zo hoort het ook met Frankrijk en Italië te zijn. Wat die landen nu doen is keihard stelen van andere lidstaten door middel van chantage!

   Like

  3. Andere Europese landen weten blijkbaar veel beter het spel te spelen in de EU en laten hun burgers niet opdraaien voor een imaginaire 3% norm. Het probleem ligt bij de Europeesche Unie, heer Haasnoot. Dat neoliberale project geeft geen moer om de gewone burger!

   Like

   1. @Jan met de Pet,
    Dan moet de conclusie blijkbaar zijn om je niets meer aan te trekken van een EU-begrotingsnorm.
    Laat het begrotingstekort maar uit de hand lopen, net als Frankrijk en Italië, want er wordt gewoon geld bijgedrukt. Dan komt die inflatie vanzelf en hoeven we ook niet meer op te draaien voor anders-land schulden.

    Like

   2. Ergo, het is dit kabinet dat geen moer geeft om haar burgers.
    Zij laat zich immers dienen als ‘leenheer’ die haar burgers via belastingen en bezuinigingen besteelt en een deel daarvan uitkeert aan andere Europese ‘leenheren’ om hun bestuurlijke incompetentie te financieren. Dit kabinet staat toe dat wij verworden tot een Europees wingewest voor grote landen in de unie die daarmee hun begrotingstekorten opvullen.
    Het excuus dat ‘wij verdienen’ aan deze ‘gezamenlijke markt’ is een ridicuul gegeven voor de gewone Nederlandse burger want die ‘verdient’ DAT geld niet, zij krijgt immers vooral de kosten. De baten gaan naar hen die bedrijven bezitten. Da’s ‘slechts’ het ‘onrecht’ van het liberale systeem in dit land. Dankzij ‘de corona’ komt er een beweging vanuit het zuiden van Europa om ons ook nog eens te Unilateraal te belasten voor hun eigen bestuurlijke incompetentie. Blijkbaar is een pandemie een mooi excuus om ons verder uit te kleden door simpelweg onze eigen politieke ‘leenheer’ onder druk te zetten onder het mom van solidariteit.
    Maar ordinaire feodale chantage is hier m.i. troef.
    Wij moderniseren niet, wij worden belastingtechnisch en financieel gekolonialiseerd. Heel middeleeuws. Onder het motto: anders valt de EU uiteen. Of ergo: “anders winnen de populisten” (uitspraken van Merkel, Conte en Macron) het in Europa. M.a.w. worden wij Nederlanders gesommeerd geld te storten opdat de gevestigde partijen in andere landen hun politieke opponenten met ons geld kunnen bestrijden. Wat heeft dat met corona van doen? Ik als populist wordt dus feitelijk financieel belast om populisme in andere landen te bestrijden? Da’s niet betalen voor gebruikmaking van ‘de gezamenlijke markt’. Noch voor de coronacrisis. Da’s betalen voor buitenlandse ‘feodale’ partijbelangen. En ‘leenheer’ Rutte zal het toestaan…

    Like

 2. “Het kabinet wil – heel kort gezegd – een pensioenstelsel waarin niet de rente, maar de prestaties van de pensioenfondsen op de financiële markten doorslaggevend zijn.”

  De financiële markten presteren (meestal) bij hoogconjunctuur goed.
  En bij een recessie slecht.
  Dus bij hoogconjunctuur hoge uitkeringen wat voor extra groei zorgt.
  Bij recessie lage uitkeringen wat voor extra krimp zorgt.

  Like

 3. Macron wil – Vast omdat er nu toch een coronapotje komt – toch maar even wachten met pensioenshervormingen (zie link). Kijk zo gaat het in het zuiden van ‘ons’ Europa. En Rutte maar beweren dat ze hun pensioenen moeten hervormen voordat ze Nederlands corona-geld krijgen? Dat hoeft vanwege de corona-crisis even voor Frankrijk nu al niet meer…
  Kijk Mikel zo presteert Frankrijk…
  ‘T heeft niets van doen met financiële markten. Even Rutte pressen en via hem de Nederlandse belastingbetaler uitpersen en voilà, waar politiek de corona allemaal niet goed voor is.
  Dat zijn ‘natuurlijk’ ook een vorm van ‘prestaties’… toch?
  In Polen hebben ze laatst de pensioenleeftijd zelfs weer verlaagd naar 65 jaar. Het land krijgt het meeste geld uit de Europese potten waar wij elk jaar netto aan dokken. Kijk da’s nu eens een andere vorm van pensioenrendement….
  En Italië…
  Ach, die hadden Draghi die wel even bij de ECB de europersen liet draaien. Witte boorden maffiosi op hoge Europese plaatsen dat geeft natuurlijk voor een land als Italië een pico Bello rendement!
  Negatieve rente werd uitgevonden om de staatspensioenen via schulden te financieren. ‘T koste ons een vermogen aan pensioenrendement. Wat zijn wij toch een arm volk dat gedwongen wordt zo lang door te werken… wat doen wij toch verkeerd?
  En dan beweren dat wij het beste pensioenstelsel ter wereld hebben, geloofd u het nog?
  https://www.nu.nl/economie/6065089/fransen-stellen-controversiele-pensioenhervormingen-een-jaar-uit.html

  Like

Reacties zijn gesloten.