Boontje komt om zijn loontje

Het stof begint neer te dalen rond de lijsttrekkersverkiezing van het CDA maar de schokgolven kunnen nog lang nawerken. Het verschil van 258 stemmen was klein, mogelijk heeft het partijbestuur wat ‘rondgebeld’ om de favoriete kandidaat rugwind te geven. We zullen het nooit weten.

In elk geval is Hugo de Jonge krap over de finish, maar hij zit in de ministerraad straks wel weer naast Wopke Hoekstra, de man die openlijk partij koos voor Pieter Omtzigt. Geen gemakkelijk idee.

Bij de presentatie van de drie CDA-kandidaten was er weinig coherentie, wel met het Forum, niet met het Forum, wel een grens aan de influx van buitenlanders of niet. En zo ja, hoe moet dat dan? De grenzen dicht in geen geval.

We kregen een redelijk verdeeld CDA te zien en die ondergrond is door deze verkiezing niet veranderd.

Eén ding is nu tamelijk zeker, de BV Rutte gaat met overmacht de verkiezingen in en De Jonge mag straks hooguit aanschuiven als junior partner in de coalitieonderhandelingen. En dan komen we, als dat lukt met het CDA erbij wat zeer waarschijnlijk is, weer bij de post van minister van Financiën. En dan zit De Jonge aan de knoppen en niet Hoekstra.

De Jonge deed onmiddellijk wat van hem verwacht werd, hij omarmde verliezer Omtzigt als ‘running mate’, zo veel stemmen op een pitbull moet je natuurlijk niet laten lopen. Maar Omtzigt ziet Wopke Hoekstra het liefst als premier.

Mogelijk staat De Jonge straks voor een dilemma. Laat hij Hoekstra vallen laat hij openlijk zien last van rancune te hebben. Een echte CDA’er keert echter de andere wang en stapt grootmoedig over dit soort akkefietjes heen. Hoekstra heeft zijn nek uitgestoken en moest in het stof bijten. Niet zo handig als je niet zeker weet dat je wint, maar in het bedrijfsleven zijn er voor hem ongetwijfeld banen genoeg met een salaris dat dat van een minister verre overstijgt. Maar wellicht krijgt hij toch nog een nieuwe termijn als minister van Financiën, een baan die hij graag doet.

Per saldo zitten we dus met een CDA dat met dit minieme verschil nog altijd verdeeld is. En een CDA dat op deze manier echt niet voor de hoofdprijs kan gaan, die gaat naar de VVD van Rutte.

De bijwagen hobbelt daar nu achteraan met anderhalf wiel en dat is geen goede start voor de komende verkiezingen.

6 reacties op ‘Boontje komt om zijn loontje

 1. Waarom is die Hoekstra zo nodig? Lijkt mij een vervangbare bestuurder, zoveel bijzondere dingen heeft die man nou ook weer niet laten zien. Problemen zoeken met Zuid-Europese landen kan in principe iedereen. Er is vast een andere hot shot consultant of econoom te vinden die zijn naam wat extra glans wil geven met een post als minister van financiën. Zo moeilijk zijn ze niet te vinden, hierbij een voorzet: Lans Bovenberg, een Hans Verbon of een Sylvester Eijffinger?

  Like

  1. Ik houd het toch maar op Wopke Hoekstra, ofschoon ik bepaald geen CDA-stemmer ben.
   Aan de EU heb ik een broertje dood want walgelijk corrupt. En dat weet ik uit eigen ervaring toen ik 6 jaar lang voor mijn werkgever in een EU-werkgroep zat.

   Like

   1. De Europeesche Unie is een neoliberaal corrupt product, het lijkt mij vreselijk om in een gelieerde werkgroep te hebben gezeten. Respect dat u dat maar liefst 6 jaar heeft volgehouden met uw principes. Echter, het is mij niet geheel duidelijk op basis van uw verhaal waarom de eurofiel Hoekstra moet blijven.

    Like

   2. @ Jan met de Pet op 16 juli 13:45
    Hoekstra is dan misschien wel Eurofiel maar hij accepteert niet dat de Zuidelijke landen ons leeg vreten.
    Genoeg is genoeg; Zuid Europa profiteert op maffiawijze van wat wij hebben opgebouwd en gespaard; je reinste afpersing. Zij weigeren zich al decennia aan de EU-regels te houden die ze zelf hebben ondertekend.
    Helaas zitten we nog wel even aan de EU vast dus is het prima dat Hoekstra er is om keihard op de rem te trappen, tegen de wil van D66, GL, PvdA, etc.

    Like

 2. Die EU regels zijn pure quatsch, opgesteld door figuren die het volk arm houden en China alle ruimte geven om hun producten met oneerlijke concurrentie op onze nationale markt te dumpen. Het is kiezen of delen Ciao Bella, u bent ofwel voor de Europeesche Unie met haar onzinnige regels (zoals die begrotingsnorm die arbitrair is vastgesteld…..) of u bent ertegen. Ik weet waar ik sta, aan de kant van het verzet tegen een neoliberale moloch!

  Like

Reacties zijn gesloten.