Hakken over de sloot

De collectieve zucht van verlichting moet de ramen van de CDA-bestuurskamers hebben doen beslaan. Hugo de Jonge, de kandidaat van het partijestablishment, is de nieuwe lijsttrekker en politiek leider. Maar eclatant kan zijn overwinning op de schrik van de partijbonzen, Pieter Omtzigt, met geen mogelijkheid genoemd worden. Het verschil was 1,4 procent (50,7 tegen 49,3), minder dan een neuslengte.

Dan stap je weliswaar als winnaar maar met twee blauwe ogen, een gescheurde lip en een paar tanden armer uit de ring.

Het wordt nu zaak voor het CDA om de schade te beperken. Het gezalf over de bloeiende partijdemocratie zal wel niet van de lucht zijn. Welke partij heeft twee zulke voortreffelijke kandidaten? Maar feit blijft dat het erg met de hakken over de sloot was. Of om in de boksersterminologie te blijven, de minister van gezondheid werd gered door de gong.

Als een leidersschapsverkiezing met zo’n klein verschil beslist wordt, bestaat het gevaar van verdeeldheid. Toestanden als bij de PvdA drie jaar geleden toen Lodewijk Asscher rivaal Diederik Samsom bij hun verkiezing een mes in de rug stak, moeten voorkomen worden.

En om nog maar iets te noemen: wat gebeurt er als Omtzigt volgend jaar meer voorkeursstemmen haalt dan de lijsttrekker? Gaan de poppen dan aan het dansen? Net als destijds bij de VVD toen Rita Verdonk, ook nipt geklopt in een lijstrekkersverkiezing, als nummer twee meer stemmen kreeg als nummer één, Mark Rutte. Verdonk begon toen voor zichzelf en verdween roemloos in de vergetelheid. Zal dat vooruitzicht Omtzigt van eventuele drieste stappen weerhouden?

De Jonge weet in elk geval wat hem te doen staat. Hij moet nu Omtzigt bij de campagne betrekken en inkapselen. Minder vriendelijk gezegd, de ‘pitbull’ moet aan de ketting.

In zijn toespraak duidde de nieuwe partijleider daar al op. Omtzigt is zijn ‘running mate’ met wie hij samen de verkiezingen hoopt te winnen. De Jonge en Omtzigt als dreamticket. Mark Rutte zal het in zijn broek doen.

De Jonge was de veilige keus van de partijtop en het kader. Bestuurder, degelijk, ondanks de kekke schoenen, en betrouwbaar, ondanks de soms erg gladde babbel. Hij wordt geacht kiezers weg te trekken bij vooral de VVD, de grote concurrent en partner. In de waarschijnlijk ijdele hoop dat de huidige rolverdeling, Rutte als baas en De Jonge als secondant, kan worden doorbroken.

Omtzigts kwaliteiten als dossiervreter staan inmiddels ook bij de partijleiding buiten kijf, maar hij geldt ook als een ongeleid projectiel. Een partijleider moet niet alleen verkiezingen winnen, de partij bij elkaar houden maar bij onderhandelingen ook weten wanneer het water bij de wijn moet. En vooral over dat laatste waren er gerede twijfels.

Niettemin, ook voor hem is een mooie taak weggelegd in de campagne. Als strijder voor de rechten en belangen van de door de overheid gemaltraiteerde burgers, zoals bij de toeslagenaffaire, is hij een geweldige troef. Hij mag op stemmenjacht onder de aanhang van Geert Wilders en Thierry Baudet.

Met De Jonge (en ook Omtzigt) is het CDA weer een onvervalste middenpartij. De zwenking naar rechts onder de vorige partijleider Sybrand Buma is niet meer dan een kortstondige afwijking van de traditionele koers geweest. Voor geflirt met Forum voor Democratie is De Jonge niet te porren.

Voordat de campagne van start gaat, moet De Jonge nog dringend een vuiltje wegwerken. De relatie met die andere gedoodverfde kroonprins, Wopke Hoestra, zou niet optimaal zijn. De Jonge had verwacht dat Hoekstra hem openlijk zou steunen nadat hij zelf van het lijstrekkerschap had afgezien. Dat Hoekstra dat naliet, wordt hem zeer kwalijk genomen. Als dat is opgelost, kunnen de rijen echt gesloten worden.

5 reacties op ‘Hakken over de sloot

 1. Voor Pieter Omtzigt (en het CDA) is dit niet zo problematisch als wordt geschetst. Het CDA regeert bijna altijd in Nederland. De kans is zeer groot dat de Jonge zichzelf richting een plekje in een nieuw kabinet Rutte zal weten te praten, dan kan Pieter Omtzigt alsnog de Frits Bolkestein rol aannemen in de Tweede Kamer. Voor het CDA is er weinig risico. Ook met Pieter Omtzigt als lijsttrekker zouden ze niet de grootste worden, dat zal de VVD weer worden namelijk. Voor de liefhebbers van een goed debat is het wel jammer, ik denk dat Pieter Omtzigt een gevaarlijke tegenstander zou zijn voor Mark Rutte in een rechtstreeks debat. Nu zal dat als waakhond in de Tweede Kamer moeten plaatsvinden.

  Like

  1. Na deze uitslag zal het CDA het niet opnieuw aandurven (net als vorige keer) om Omtzigt op een onverkiesbare plaats te zetten; doen ze dat wel dan zal ze dat heel veel stemmen kosten.

   Like

 2. Of het wezenlijk een verschil maakt wie de lijsttrekker is binnen het CDA is natuurlijk de vraag. Als ze bij het CDA echt geloven dat zij in de nabije toekomst als grootste partij de premier kan gaan leveren, ja dan zijn ze echt de kluts kwijt.

  Like

 3. Omtzigt ooit op een onverkiesbare plek gezet , heeft nu revanche genomen , en kijk kreeg bijna de helft van de leden stemmen. Nu doet de Jonge een beroep op Omtzigt als nr 2 in de campagne!
  De tekortkomingen van de Jonge worden afgedicht door Omtzigt.
  Maar zo democratisch als ze zeggen te zijn, nee dat zijn ze niet!
  Al vanaf het begin sloot met name de Jonge PVV en FvD uit. Dat is eerder arrogantie dan democratie.
  Hij had het over gelazer met de PVV.
  In die periode was de Jonge nog een broekie, nee hoor het lag allemaal aan Wilders, over zelfreflectie gesproken.
  En ja Omtzigt alles gaat wel degelijk om de poppetjes. Rutte bij de VVD , Wilders bij de PVV.
  Omtzigt en zijn partij met de C zouden zich eens druk moeten maken over de sommen belastinggeld aan het Koningspaar, die zelf niet aan belasting betalen doen.
  Niet gekozen mensen , hoezo democratisch. Persoonsverheerlijking van poppetjes zonder verantwoordelijkheid !

  Like

Reacties zijn gesloten.