Vechten tegen de bierkaai

De Europese Commissie had zich met de stoere Neelie Kroes een ongenaakbare positie verworven op het gebied van eerlijke mededinging, zo niet, volgen er fikse boetes. Haar opvolgster de Deense Margrethe Vestager wilde nog een tandje bijzetten.

Ze legde het Amerikaanse miljardenconcern Apple een boete op die inclusief rente kon oplopen tot 14 miljard. Dat was Apple te gortig, een reeks dure advocaten werd ingezet en zowaar, de Europese rechter heeft besloten dat Apple in haar recht staat, alle belastingvoordelen die werden gegund door de Ierse regering om Apple binnen te halen waren legitiem en de Europese Commissie kan nu eenmaal niet op de stoel van nationale regeringen gaan zitten. Dat maakt Europa nu eenmaal Europa, een kruiwagen vol onafhankelijk opererende kikkers.

Ook bij Belgische belastingafspraken of de zaak tegen Nederland wat betreft de belastingafspraken met de Amerikaanse koffieketen Starbucks, beet de Commissie in het zand.

De aanklacht tegen Apple was belangrijk, immers de grote techbedrijven als Facebook en Google verdienen weliswaar veel geld in Europa, maar sluizen die winsten weg naar belastingparadijzen, alweer gesteund door gewiekste fiscale adviseurs. De EU wil daarom een ‘digibelasting’, belasting betalen waar de winsten via de internetklanten worden gemaakt.

Natuurlijk vinden de grote jongens uit de VS dat allemaal niets. Toch wil de Europese Commissie een plan om de wegsluisconstructies van die grote jongens aan te pakken. Een plan dat niet strandt bij de Europese rechter in Luxemburg. En daarvoor is er een bepaling in het Verdrag van Lissabon dat de Commissie toestaat in te grijpen als individuele landen de markt verstoren. Zowel Nederland als Ierland en Luxemburg lokken multinationals met gunstige belastingtarieven.

Het maakt voor de grote Amerikaanse techbedrijven echter uit of ze een krachtige EU tegenover zich hebben of een EU die alle zeilen moet bijzetten om de eurozone overeind te houden alsmede de economieën van de individuele (zuidelijke) lidstaten. Waar je bloed ruikt, geef je niet toe.

De Commissie kan in hoger beroep, maar zo lang ze nationale belastingwetgeving niet kan overrulen blijft het vechten tegen de bierkaai. Deze flappentap voor de Commissie gaat voorlopig niet werken.

FOTO: Margrethe Vestager