Voltooid leven

D66-Kamerlid Pia Dijkstra dient vandaag haar wetsvoorstel ‘voltooid leven’ in. Dat biedt mensen van boven de 75 die genoeg hebben van hun leven de mogelijkheid euthanasie te plegen, ook als ze niet uitzichtloos ziek zijn. Ze krijgen dan wel eerst nog te maken met een ‘levenseindebegeleider’, die – uiteraard samen met hen – bekijkt of er niet toch nog alternatieven zijn.

Mij lijkt dat iedereen, ook beneden de 75, te allen tijde het recht moet hebben er een einde aan te maken. Het vooruitzicht een levenseindebegeleider op je dak te krijgen zou voor mij persoonlijk echter een ernstige stimulans zijn voorlopig nog maar even door te leven. Alles lijkt mij beter dan zo’n halfzachte zwetsmajoor over de vloer. Ik zou waarschijnlijk nog liever van een flat springen. Maar goed, dat is dus een strikte privé-opvatting.

De principiële vraag is of de overheid iemand zou moeten helpen die de stekker uit zichzelf wil trekken. Waarom niet, zou ik zeggen. Maar daar denken CDA en ChristenUnie en een aanzienlijk deel van de oppositie heel anders over. Vooral de SGP krijgt een rood waas voor ogen als de initiatiefwet ter sprake komt. Samen met de ChristenUnie (destijds nog oppositiepartij) diende zij in 2016 zelfs een motie van afkeuring in tegen het toenmalige kabinet omdat dat vergelijkbare plannen had.

De orthodoxen vonden (en vinden!) dat de mens een schepsel Gods is en zijn van mening dat alleen de Here mag beslissen wanneer het afgelopen dient te zijn. Of een SGP-motie van afkeuring deze keer ook steun krijgt van de ChristenUnie waag ik overigens te betwijfelen. Die partij maakt op dit moment immers deel uit van de regeringscoalitie.

Los van de religieus getinte bezwaren vrezen critici van het D66-voorstel dat veel meer oudjes uit het leven zullen stappen als de wet er komt. Blijkbaar worden deze senioren nu nog weerhouden door het idee dat het allemaal niet is toegestaan. “Wil je dood, opa?” “Ja graag, maar het mag helaas niet.”

Ondanks alle weerstand zet Dijkstra toch door. Waarom? Omdat er over een maand of zeven verkiezingen zijn, mag ik aannemen. Weliswaar zegt het D66-Kamerlid in het AD dat het tijdstip van indiening van haar wet niks met de verkiezingen te maken heeft, maar ik ben zo vrij dat in twijfel te trekken. Met het referendum kunnen de democraten zich een beetje moeilijk profileren na alles wat er de afgelopen jaren is gebeurd. Dus dan maar met voltooid leven.

Mijn zegen hebben ze, al is het gebruik van dat woord hier misschien niet erg op zijn plaats.

FOTO: Pia Dijkstra. Bron: website Tweede Kamer

8 reacties op ‘Voltooid leven

 1. Een heel gevaarlijk voorstel. Veel ouderen kampen met gedachten dat ze overbodig zijn, geld kosten, last bezorgen aan hun familie en dergelijke. Dan kan uit schuldgevoel de gedachte ontstaan dat je er maar beter niet meer kunt zijn. Voeg daarbij de bekende en veel voorkomende ouderdomsdepressie, waar heel goed iets aan te doen is met medicatie.
  En dan hebben we het nog niet over de buurt, waar men ook negatieve gedachten kan hebben/uitspreken over de oude nietsnut, die daar maar zit en geld kost.
  Dit geeft een verandering in denken, waar we niet blij mee moeten zijn.

  Like

  1. Aan de andere kant, als je echt levensmoe bent en het hebt gehad wat dan?
   Wat Binjamin zegt is natuurlijk ook waar…
   Als je Hugo de Jong als minister hebt, zijn met corona de rapen in de verpleeghuizen ook gaar… De verzorgers kregen niet eens beschermingsmiddelen…
   Tja…
   Van de bezuinigingen van VVD-kabinetten op de zorg en zo wordt je vanzelf levensmoe en met een CDA-minister die de scepter zwaait over de zorginstellingen heb je die D66 wet ook niet nodig. De corona deed het werk, gefaciliteerd door de regelgeving van het RIVM en het distributiebeleid van hulpmiddelen door het ministerie van ‘volksgezondheid’ in de ouderenzorg.
   Ministerie van levensbeeindiging als je het de ouderen vraagt. Klinkt wellicht sinister maar het is niet eens een misser volgens mij als je dat stelt. Dan heb ik toch liever zelf de keuze… Oud en behoeftig zijn in een verzorgingstehuis is levensgevaarlijk tegenwoordig. En wie heeft er nu zin om dement te worden en in je broek te poepen wanneer het je uitkomt. Nee, geef mij dan maar… Een vriendelijk en humaan uiteinde.

   Like

 2. Elk mens heeft het recht op een eigen visie of hij/zij wel, dan niet het moment mag bepalen of het leven dan wel, of niet voltooid is. Dat is een individuele zaak. Een heel ander punt is wat in mijn visie verdoezelt wordt is de vraag, wordt er werkelijk alles aan gedaan om de mens te helpen een voor hem/haar menswaardig leven te kunnen leiden en dan denk ik met name aan mensen in verzorgings/verpleeghuizen. We kunnen wel overvallen worden met termen als: clientgerichte zorg, warme zorg, liefdevolle zorg. Deze reclamepraatjes zijn misleidend als je ziet hoe hoog de werkdruk is, hoe hoog het ziekteverzuim en de hoge uitstroom. .

  Like

 3. Een vreselijk clubje dat D’66!
  Is echt voltooid nu, opruimen die boel.
  Dijkstra, Ollongren , hup!

  Like

  1. Wat mij betreft is D66 ook klaar met hun eigen bestaansrecht. D66 is zelf een voltooid leven.

   Like

 4. Een verkapte bezuinigingsmaatregel van het neoliberale D66, alles om maar te voorkomen dat er meer geld naar de zorg gaat.

  Like

 5. Elise Voltooid leven: Zonder Wet zijn de verpleegtehuizen, door velen die nog van het leven wilden genieten, automatisch leeggelopen, door overlijden van mensen die niet hadden gekozen voor” een voltooid leven “doordat er onvoorbereid geen middelen waren voor mensen en personeel van het verpleegtehuis om deze mensen (sommigen in ernstige omstandigheden) niet meer geholpen konden worden om beter te worden ,of besmet werden door gebrek aan middelen of testen waarvan niet genoeg in voorraad aanwezig waren!
  Bovendien uit die summiere middelen, werden eerst de mensen in ziekenhuizen geholpen, zodat er voor de verpleegtehuizen, mensen hulp moesten ontberen en verplegend personeel zelf werden besmet en sommigen van hen mogelijk zijn overleden met medeweten van o.a. overheid! Hier werd nog niet de Wet op Voltooid verleden gehanteerd omdat deze nog niet in
  geaccepteerd was! Velen die gestorven zijn tijdens de Corona niet meer bij ons, mogelijk met nog een acceptabel leven in het vooruitzicht, zijn nu gestorven en hun familie is in droefheid achtergelaten, zonder mogelijk afscheid te hebben genomen ! In deze tijd waar De Corona nog niet verdwenen is, durft D 66, deze wet op “Voltooid Leven”te presenteren en door te drukken! Bizar!!!! voor de mensen die nog treuren over hun overledenen en diegene die hopelijk niet getroffen worden in de toekomst door deze verschrikkelijke ziekte! Graag een beetje compassie D66!! Naar mijn mening, als de wet er toch moet komen, dan ik de verre toekomst!! Elise

  Like

Reacties zijn gesloten.