Hollandse ziekte

Jan Roos – die van GeenStijl en VoorNederland –  heeft zijn lidmaatschap van FvD opgezegd. In november vorig jaar trad hij toe tot die partij. Hij wilde een einde maken aan de gewoonte van ‘rechts’ om elkaar steeds maar de tent uit te vechten. Het werd tijd om ‘een eenheid te vormen’, vond hij toen.

Maar dat verbroederingsfeest heeft niet lang mogen duren. Roos kreeg van partijleider Thierry Baudet te horen dat hij ‘de verkeerde bloedgroep’ had. Vond hij zelf ook wel, dus hij vertrekt weer.

Roos vergist zich echter als hij denkt dat die eeuwige verdeeldheid en ideologische scherpslijperij typerend is voor rechts. Andere politieke richtingen hebben er net zo goed last van. Het kleine Nederland telt zeker drie, en als je het ruim neemt zelfs een stuk of vijf linkse partijen, plus drie christelijke en twee liberale formaties. Bij de laatste Kamerverkiezingen deden 28 partijen mee, waarvan er 13 zetels haalden. Dat zullen er volgend jaar vermoedelijk niet veel minder zijn. Misschien wel meer. Vergelijk dat eens met de situatie in grotemensenlanden als de VS of het Verenigd Koninkrijk.

We lijden hier niet aan de rechtse ziekte, zoals Roos meent, maar aan de Hollandse ziekte.

17 reacties op ‘Hollandse ziekte

 1. Zonde van de ruimte die aan deze
  ‘no-go’ word besteed.
  Ik ben nooit ziek maar alleen al,
  als ik, die naam, ergens lees
  (dat word wel steeds minder! 🙂 )
  dan voel ik diarree opkomen 😦
  Doorspoelen is mijn advies!

  Like

  1. Pieter, laat Fons lekker zijn gang gaan hij moet ook aan zijn moyenne komen qua stukjes die hij wekelijks moet schrijven. Hij heeft FvD en Baudet weer genoemd.
   De “HOLLANDSE ZIEKTE” slaat bij mij eens in de 4 jaar toe als er weer miljoenen mensen niet hebben gestemd, omdat de TV programma`s zo leuk zijn`.

   Like

 2. Tja, vreselijk, zo veel partijen! Mensen zouden maar iets te kiezen hebben, getsie.

  Nee dan die grote-mensen-landen, met hun leuke “democratische” kiesstelsels. Dat leidt echt tot top-politici aan het roer! Trump, May, Johnson: echte staatsmannen (m/v), hadden wij ook maar zulke helden.

  Suggestie: als we toch voorstellen gaan doen om het aantal partijen terug te brengen, laten we dan ook meteen doorpakken en voor een één-partij stelsel gaan, zoals China en (de facto…) Rusland. Dan krijg je pas echt leiders die stáán voor hun land, zonder democratische fratsen.

  Like

 3. In dit land lijden we aan linkse slappe knieën ziekte, minderheden die hun zin moeten en zullen hebben. Heel goed dat er nog wat rechtse partijen zijn.

  Like

 4. “Vergelijk dat eens met ‘grote mensen landen als de VS”….
  De EU heeft 28 landen – partijen dus – die nu onderhandelen over een EU-begroting dus wat Nederland anders is? Het is gewoon de Europese politieke cultuur…

  De VS polariseert zwaar via twee lijnen, die van de Democraten en Republikeinen. Geloof niet dat dit partijenstelsel nu in deze tijd zo’n goed voorbeeld is. Waar is hier sprake van een roemruchte eenheid?

  China met een een partijsysteem waar een leider ‘voor het leven’ het voor’t zeggen heeft, moeten we dat willen? Er lijkt mij geen enkele reden om een veel partijensysteem in Nederland af te keuren als ik al het andere bezie…

  En wat Jan Roos betreft…
  Die zullen ze bij het FvD vast niet missen…

  Like

  1. @Haasnoot
   toch zou een kiesdrempel van 5% de kamer wel overzichtelijker maken. Er blijven dan 8 partijen over (bijvoorbeeld maar één christelijke partij). Laten die buiten de kamer om de nuances uitvechten op hun partijcongressen. Het is leuk dat er 13 verschillende maatschappijvisies zijn, maar de kiezer staat volledig buitenspel als het er om gaat een coalitie te vormen die op meer dan 75 stemmen in de Tweede Kamer kan rekenen. Je zou zelfs kunnen zeggen: hoe hoger de kiesdrempel, hoe meer invloed de kiezer heeft op de uiteindelijke coalitie. Maar Nederland heeft buitenlands ingrijpen nodig om impasses te doorbreken. We hadden Napoleon en Hitler nodig om sociale structuren te moderniseren. Met 13 partijen blijven we doormodderen en hebben de de koning en zijn regenten geen kind aan het kiezersvolk.

   Like

   1. Overzichtelijker, soit, maar wel ten koste van een stuk democratie. Sommige partijen die later uitgroeiden tot grotere partijen (SP bijvoorbeeld) begonnen klein: zo’n drempel zet het bestel zo ongeveer op slot voor nieuwe partijen. Ik denk niet dat een handjevol kleine partijen met twee of drie zetels het land nou zo onregeerbaar maken, terwijl ze wel een belangrijke rol vervullen: ze zorgen dat minderheids-meningen ook een officieel podium hebben, en ontevreden burgers minder snel vervreemd raken van de politiek.

    De werkelijke reden dat het lastiger is coalities te vormen is de ineenstorting van het CDA en de PvdA ten gunste van een aantal middelgrote partijen.

    Overigens ben ik het met je eens dat het een probleem is dat de kiezer weinig invloed heeft op de coalitievorming. Maar dan lijkt een gekozen formateur/premier me een democratischer en doeltreffender oplossing dan een kiesdrempel.

    Like

 5. Rechtse ziekte? Welke dan? Rechts is hier bijna onafgebroken aan de macht, er is buiten Den Uyl nog nooit een linkse regering geweest in Nederland. Tel de zetels maar, links heeft nog nooit een meerderheid gehad in Nederland. Er is eerder een linkse ziekte, want die hebben te vaak een slappe leider of fractie die rechts niet durft aan te pakken. Links heeft geen ballen in Nederland, het is allemaal slappe grachtengordel hap. Met alle gevolgen van dien, want rechts heeft Nederland volledig kapot gemaakt na Den Uyl. Zie de falende zorg, de neoliberale Europeesche Unie, de massamigratie om de lonen te drukken, het onderbetaalde onderwijs en ga zo maar door.

  Like

 6. Kom, kom, Jan met de Pet. De ergste bezuinigingen kwamen van een kabinet van links en rechts. PvdA regeerde immers met de VVD. Dat kabinet verhoogde de AOW-leeftijd waarbij de linker vleugel – de PvdA – de uitvoering juist nog versnelde zodat we nog eerder langer moesten doorwerken.
  Nog walgelijker was m.i. de medewerking om de sociale woningbouw de nek om te draaien. Het werd ‘gekapitaliseerd’ om de staatskas te spekken met een verhuurdersheffing als toenmalige crisisheffing die nog steeds inwerking is – net als het kwartje van de PvdA-leider Kok – om de staatskas blijvend te spekken. Gevolg: minder sociale woningbouw bouwgeld en veel verkoop van sociale woningen. De woningnood van nu komt uit de ideologische koker van de VVD maar werd gefaciliteerd door links – de PvdA!
  Over de bezuinigingen in de volksgezondheidsfeer – het overhevelen van rijkstaken naar de gemeenten zonder voldoende financiële middelen (die in de staatskas verdwenen) zullen we het maar niet hebben.
  Rutte (VVD) staat te minste in de EU nog te verdedigen dat landen als Italië en Frankrijk ook hun staatsboekhouding op orde brengen door de pensioenleeftijd te hervormen. Met 62 Jaar gaan ze met staatspensioen ook al ‘beloofde’ de politiek al in 2018 de EU dat te hervormen – het geld wordt immers geleend met als gevolg: onhoudbare staatsschulden en een sluimerende euro-crisis met kunstmatige negatieve ECB-rente en geen pensioenindexatie voor Nederlanders als gevolg, om de crisis ‘uit te stellen’.
  Nu willen deze landen zelfs gratis corona-miljarden van ‘ons’ belastingsgeld.
  De PvdA (links) wil het zo aan die landen weggeven… zonder pensioenhervormingseisen die het wel de Nederlanders oplegde, toen zij regeerde met de VVD. Hoe hypocriet!
  Links (PvdA) regeerde wel na Den Uyl. Via Kok en Samson/Asscher, de huidige PvdA leider.

  Like

 7. @JAN MET DE PET,
  Goed gezien!
  Vriend Haasnoot, is ook al gehersenspoeld en bedoeld eigenlijk te zeggen:
  Dat in na-oorlogs Nederland
  Er (1) één regering onder ‘links’ was en dat er (29) negenentwintig! regeringen onder ‘rechts’ waren en dat (volgens Haasnoot) nu net die 1e ‘linkse’ regering verandwoordelijk is voor alles wat verkeerd is in Nederland.
  En dat die (29) negenentwintig! ‘rechtse’ regeringen niet bij machte zijn geweest om enige verbetering te brengen! dan de diverse crissis en afbraak van de Rechtstaat, verlies van vertrouwen i d politiek, verloren vertrouwen i d Overheid, verloren vertrouwen in de transparantie en informatieplicht van de regering. Schandaal na schandaal met bewindslieden onder Rutte.
  Hoe goed ben je dan als ‘rechts’ wel niet bezig joh?
  Het is toch allemaal niet meer om aan te zien.

  Like

 8. @Holleman,
  Enerzijds heeft u gelijk, zeker m.b.t. de status quo dat regenten zo – via verwatering in de coalitievorming – de kiezer min of meer buitenspel zet. De VVD heeft er zelfs een handje als leider van een nieuw kabinet pas na de verkiezingen met totaal nieuwe dingen te komen die helemaal niet in het partijprogramma stonden. Dividendbelasting afschaffen bij voorbeeld of de energietransitie. Dat laatste was/is een gigantische kostenpost maar het kwam vlak na die toenmalige verkiezingen pas aan de orde.
  Ergo een zaak als het VN-pact van Marrakesh – reguleren van (veel) immigratie en het ‘recht op’ daarop – geregeld in een international verdrag (dat ‘boven’ onze nationale wetgeving staat) werd in eerste instantie buiten de Tweede Kamer gehouden en ‘weggemoffeld’ in een of andere commissie om er vooral geen ruchtbaarheid aan te geven, door de VVD notabene die daar met een staatsecretaris verantwoordelijk voor was. Dankzij Baudet werd dit gegeven bekend.
  Idem wat betreft de ‘werkelijke’ kosten van de energietransitie die rooskleuriger dan een roze wolk aan het volk werd voorgespiegeld. Niets daarvan stond: in de verkiezingsprogramma van de VVD.
  Dus anderzijds: waar een klein partijtje van 2 zetels (FvD) dus niet goed voor is…
  In Italië en Griekenland lost men het op door de winnende partij extra bonus zetels te geven zodat ze echt de grootste is en er niet zoveel… coalitiepartijen nodig zijn.
  Is dat niet een aardige oplossing? Heb je geen kiesdrempel nodig…
  Kunnen nieuwe partijen toch in de Tweede Kamer komen.
  FvD werd ‘zomaar’ ineens daardoor wel de grootste in de Eerste Kamer dat zou met een kiesdrempel niet gebeurt zijn. Dat was een ongekend gebeuren in de Nederlandse parlementaire geschiedenis. Revolutionair bijna, zou ik zeggen…

  Like

 9. Euh? Pardon Haasnoot,
  Note uit Uw schrijven: […… die het wel de Nederlanders oplegde, toen zij regeerde met de VVD. Hoe hypocriet!]
  Over hypocriet gesproken, hoe hypocriet bent u eigenlijk zelf?
  Immers regeren is ook altijd en dat geldt voor elke deelnemende partij : Water bij de wijn! Compromissen sluiten!
  U, verwijt aan ‘links’ PvdA, iets aan de Nederlanders te hebben opgelegd toen zij regeerde met de VVD!
  Terwijl dat Kabinet onder LEIDING stond van Min.pres. Rutte en VVD.
  Is het dan niet zo; Dat er ook , enige verantwoordelijkheid uitgaat naar de grootste beinvloeder en LEIDER van dat Kabinet?
  En dat was dus, jawel! de VVD en Premier Rutte!
  Nee, die treft volgens uw kortzichtige conclusie geen enkele blaam! Het is volgens uw hoogstaande, en enig politiek inzicht onberende beoordeling, allemaal de schuld van ‘links’ (natuurlijk joh!)???
  Nogmaals, Hoe hypocriet ben jij dan zelf???
  Een onschuldig kind met ’n gezonde geest kan dit demoniseren! al doorzien en zou zeggen;
  Je verhaaltje is goed maar, je smoesje deugd niet.
  Wat ’n dom verhaal zeg!

  Like

  1. @Pieter,
   Zeker, de VVD treft alle blaam, ik verdedig de VVD niet, zoals u blijkbaar denkt.
   Maar dat laat onverlet dat mijn kritiek op de PvdA blijft staan: dat zij kiezersverraad pleegde door een zetbaasje van de VVD te worden en dat is denk ik niet alleen mijn mening maar die van de meeste PvdA-stemmers, gezien haar historische verkiezingsverlies. De VVD daar zou ik nooit op stemmen, maar DIE verraadde haar roots niet! Dat blijkt ook uit het gegeven dat zij de grootste bleven terwijl de PvdA verschrompelde tot… Een 9 zetels kleine dwergpartij.
   Asscher heeft overigens zich publiekelijk nog geëxcuseerd voor het feit dat hij en zijn PvdA in die regering de verhoging van de AOW-leeftijd heeft versneld. Niet dat het mij wat uitmaakt overigens: ik moet immers sneller langer doorwerken.
   De gevolgen van hun daden blijven staan…
   Hoe luxe is het dan dat Fransen en Italianen nog steeds tegen alle afspraken met 62 jaar met pensioen gaan en daarmee weigeren hun hervormingsafspraken na te komen en uit opportunistische electoraal gewin hun begrotingstekorten en schulden maar laten oplopen…
   Da’s het toonbeeld van hypocriet gedrag in het kwadraat omdat het een schuldencrisis in de eurozone veroorzaakt. Het kan dus erger… meneer Pieter, als je het in EU-verband beziet! Het is dhr. Rutte gerechtvaardigd te eisen dat deze EU-landen zich verplichten hervormingsafspraken na te komen als ze bij ons nu hun handje komen ophouden, vindt u dat ook niet?
   Gezien hun gedrag in het verleden en zelfs momenteel (zie link) zelfs onder zeer strenge toezichtregels. Want de Franse en Italiaanse politici belazeren ons… Keer op keer.
   Dat de PvdA het deed, is binnenlands verkeer(d). Maar dat de buitenlandse politiek dat ook kan, is typisch het gevolg van een EU-staatsvorm die zich heeft toegelegd om ook aan ons belastingsgeld te komen. Gezamenlijke leningen en nu zelfs ook giften? Links noemt dit euvel ‘solidariteit’. Rechts een transferunie.
   Met dat laatste ben ik het eens…
   https://www.nu.nl/economie/6065089/fransen-stellen-controversiele-pensioenhervormingen-een-jaar-uit.html

   Like

   1. Toch heeft Rutte met z’n rechtse kabinet zojuist weer het transferinfuus naar de Zuid-Europese lidstaten opengezet! Voor de ZOVEELSTE keer heer Haasnoot. Natuurlijk zijn al die linkse grachtengordel partijen het er mee eens, zij hebben geen ballen meer om dit neoliberale feestje tegen te houden. Hetgeen ik al eerder aangaf, een partij als de SP of de PVV heeft de zetels niet in dit land…

    Like

 10. Beste Haasnoot, u hebt veel tekst nodig om uw gelijk aan te willen tonen, u zwijgt stillekes daar waar het gaat over de jarenlange dominantie van rechtse politiek en hun aandeel in de verantwoordelijkheid voor de momentele economische situatie.
  De pensioenen zullen, zoals overigens al 10-tal jaren niet geindexeerd, nu mogelijk zelfs verlaagd, gaan worden worden!
  Nederlandse burgers zal wederom verantwoordelijk worden en gaan meebetalen voor m.n. de schulden van Zuid Europese landen! Rutte heeft zich zoals al te verwachten was ‘in laten pakken’! Nederlandse werkende Burgers worden al jaren geplaagd en uitgeperst door verdorven rechtse partijen en de onder hun welwillend toezigt en verandwoordelijkheid bedenkelijk opererende hogere ambtenaren! Allemaal rechtse prestaties, zij regeren immers bijna aldoor.
  Maar, daar hebt u het kennelijk liever niet over. U geeft liever de schuld aan de linkse rakkers. Lekker gemakkelijk!

  Like

 11. @Pieter en Jan met de Pet,
  U als laatste (Jan) eerst: – uw antwoord d.d. 21 juli hierboven – u heeft volstrekt gelijk in wat u daar zegt. Daar heb ik helemaal niets aan toe te voegen.
  De opsomming van U, Pieter is m.i. ook geheel terecht. Ik persoonlijk heb een hekel aan de VVD en onderschrijf wat u hier zegt over rechtse middenpartijen. Ik zou er trouwens never nooit op stemmen, PVV en (voorlopig) FvD uitgezonderd…
  Maar die zijn ook niet verantwoordelijk voor de ‘rechtste’ staat die u zo treffend beschrijft. Dat laat onverlet dat mijn kritiek over de PvdA als zij regeert blijft staan, ook al zint u dat schijnbaar niet.
  Ik stemde toendertijd SP, weet u, en was zwaar teleurgesteld dat Samson en Asscher als socialisten met de VVD geen enkel verschil uitmaakten. Ergo het werd zelfs erger dan voorheen, wat mijn persoon aangaat. Ik heb het dan over de AOW-rechten en sociale huurverhogingen…
  Baudet – die later in de Tweede Kamer kwam – beschreef dat fenomeen heel helder toen hij het begrip introduceerde van kartelpartijen. PvdA kunt u met de VVD daar samen in vinden.
  Dat ik ‘gemakshalve’ volgens u de ‘linkse rakkers’ de schuld geef van de staat waarin dit land verkeerd, daarin herken ik mij niet. U hoort mij toch niets over de SP of GroenLinks zeggen? Ik heb het alleen over het linkse ‘smaldeel’ in onze Tweede Kamer. Afgestrafte ‘rakkers’ gedecimeerd door haar eigen kiezersvolk 9 zetels ‘groot’. Terecht ook.
  Toegegeven: ook u heeft uw gelijk: aan de VVD of D66 ben ik vast meer kwalijke woorden kwijt. Een andere keer zult u mij daar vast nog wel over horen.
  Maximaal 200 woorden, da’s dan natuurlijk niet veel.

  Like

 12. Al goed HAASNOOT, Wij, liggen niet zo ver uit elkaar hoor, als we nu ook nog proberen om vooruit! te kijken inplaats van achterom, dan komen we mogelijk ook nog ‘ns in ’n mooie gezamelijke linkse coalitie, maar dan moeten we eerst, die partijen bijeen, krijgen en dat is, ook vlg’ns JAN MET DE PET? ’n moeizame job.
  Het valt niet mee joh, om Feyenoord fan te zijn en
  ook al niet om links te zijn. 🙂

  Like

Reacties zijn gesloten.