De tijd van ja en amen is voorbij

De Franse president sloeg met de vuist op tafel en dreigde te vertrekken. De Duitse bondskanselier was volgens de Duitse pers ‘ronduit bot en hard’ tegen de Nederlandse minister-president. En deze liet zich niet intimideren. Dat moet de grootmachten in de EU danig op de zenuwen hebben gewerkt.

Uitbarstingen van frustratie en persoonlijke aanvallen bij onderhandelingen zijn altijd een zwaktebod. Zeker bij onderhandelingen tussen partners houd je je aan een ongeschreven wet: hard op de bal mag, hard op de man niet. Dat is een grens die je niet overschrijdt. Het tekent de onmacht van Angela Merkel en Emmannuel Macron dat ze zich hiertoe lieten verleiden.

Bij Macron hoeft ons dat niet te verbazen. De president is geen goed politicus. Hij is van de grote visies en idealen, houdt er niet van als er gesteggeld wordt over iets banaals als geld, zeker niet als het om het andermans belastinggeld gaat, en neigt tot zelfoverschatting. Zoals al zijn voorgangers wil hij de EU besturen zoals hij Frankrijk denkt te regeren. De president beslist en de rest heeft maar te volgen. Dat gaat hem in eigen land trouwens slecht af, maar hij is kennelijk niet iemand die van zijn fouten leert.

Bij Merkel ligt dat anders. De bondskanselier is als geen andere politicus uit op consensus. Het compromis is het smeermiddel van de politiek. Dan is het zaak partners niet nodeloos voor het hoofd te stoten. Want niet alleen Rutte moest het ontgelden, ook de Deense premier Mette Frederiksen kreeg de volle laag. En waarom? Omdat ‘de vrekkige vier’, Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden en inmiddels versterkt met Finland, bij het coronaherstelfonds niet in de Frans-Duitse pas willen lopen.

Merkel blundert niet vaak. Ze is een bij uitstek calculerende politicus. De pro’s en contra’s van een standpunt worden zorgvuldig afgewogen. Voor zover menselijk mogelijk worden de politieke consequenties door geëxerceerd. En dan nog zorgt ze er altijd voor ruimte te houden voor bijstelling van het standpunt. Die behoedzaamheid, gekoppeld aan hardheid, heeft haar tot zo’n succesvol politicus gemaakt.

Nu ging ze in de fout. Ze heeft de gevolgen van haar met Macron opgestelde hulpplan dat de basis is van het EU-plan, verkeerd ingeschat. Voor dat plan gaat de EU voor het eerst lenen op de financiële markten. Merkel nam voor dat plan abrupt afscheid van wat als één van haar roestvrije principes gold: geen transferunie, eurobonds of wat daarop lijkt voor Europese projecten. ‘Nooit van mijn leven’, heette het zelfs.

Ze rechtvaardigde haar ommezwaai door te verwijzen naar de ongekende crisis waarin Europa en met name landen als Italië en Spanje, door corona verkeren. De operatie zou bovendien ‘eenmalig’ zijn. Maar zoals iedereen met meer dan drie gram politiek benul vreest: het wordt verdomd moeilijk de geest weer in de fles te krijgen.

Dit plan werd als een voldongen feit gepresenteerd op een gelijktijdige persconferentie met Macron. De andere landen, waaronder de vrekkige vier, waren volledig overvallen door Merkels volte face. Of ze maar even wilden tekenen bij het kruisje. De eventuele protesten konden zoals gebruikelijk wel worden afgekocht.

Zo werkte het tot dus ver vrijwel altijd. Als Berlijn en Parijs, de as waarom de EU draait, het eens worden, zal, moet de rest uiteindelijk meedraaien. Andere landen konden dwarsliggen zoveel ze wilden, er zat meestal niets anders op dan het Frans-Duitse Diktat te slikken. Alleen de Britten onttrokken zich er aan en boden tegenspel als het hen uitkwam, maar zij doen niet meer mee.

Het tegenwicht komt nu van de vrekkige vier, inmiddels vijf, onder leiding van Rutte. De Calimero’s laten zich niet meer piepelen. Zoals Rutte Merkel zou hebben voorgehouden: het kan niet zo zijn dat jullie, Merkel en Macron, met een voorstel komen en de andere landen dat maar hebben te accepteren. De tijd van ja en amen is voorbij.

Dat is wennen voor Berlijn en Parijs. De toekomst van de EU wordt niet langer voornamelijk bedisseld in een Frans-Duitse pas de deux. Want dat de vrekkige vijf zich na deze top weer gedwee terug laten sturen in hun hok, is niet waarschijnlijk.

9 reacties op ‘De tijd van ja en amen is voorbij

 1. Heel goed dat er flink tegengas is van de vrekkige 5!
  Macron denkt dat hij keizer is, en al was hij dat. So What.
  Spanje en Italië hadden geen goed woord over voor de hulp aan de Grieken.
  En nu willen zij ook giften.
  Ons land geeft genoeg, dat wil zeggen, het is mooi geweest, en het blijft geen feest!

  Like

 2. Genoeg is genoeg; Zuid Europa wil op maffiawijze profiteren van wat wij hebben opgebouwd en gespaard; je reinste afpersing. Zij weigeren zich al decennia aan de EU-regels te houden die ze wel zelf hebben ondertekend.
  Duitsland en Frankrijk denken dat zij de dienst uitmaken en dat ze de rest kunnen dwingen om naar hun pijpen te dansen. Dat is precies zoals het in de middeleeuwen was. Ook toen kwam Nederland in opstand en vocht zich vrij.
  Ik heb al eerder gezegd dat een nieuwe “oorlog” noodzakelijk is om onze eigenheid te behouden. Rutte heeft dat inmiddels goed door; 69% van de Nederlanders is tegen giften of leningen zonder voorwaarden aan chanterende EU-lidstaten. Zij niet solidair, dan wij ook niet.
  Laten we ons niet laten misleiden door D66 en GL, die ons willen uitverkopen ten gunste van ein Gross Europäisches Sozialistisch Reich. Accepteer dit niet!

  Like

 3. Rutte wil zich nog wel eens een paar nullen in getallen vergissen. Ik hoop dat hij de bal in de gaten houdt. Hij kan Italië inderdaad vragen of Italië één reden kan bedenken waarom Nederland Italië iets zou moeten schenken? Met leningen draait Italië zich overigens steeds verder in de prut. Jammer voor onze export naar Italië, maar schenkingen zijn parels voor de zwijnen in dat corrupte land dat het normaal vindt dat zij niet hoeven te hervormen als de vrekkige vier hen blijven steunen. Het kan nooit efficiënt zijn als arme Nederlanders via de belasting mogelijk maken dat rijke ondernemers hun tulpen in Italië slijten. Haasnoot heeft al de remedie aangegeven: belasting heffen; goudvoorraad verkopen; pensioenleeftijd verhogen en stoppen met het steunen van failliete banken. Italianen zijn aardige mensen, maar hun regenten deugen niet.

  Like

  1. In de Volkskrant dit artikel:
   https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/italiaanse-voorpagina-s-over-moeizame-eu-top-slechts-een-rutte-nodig-om-eu-te-verwoesten~b175e3d1/

   De Italiaanse kranten zien de bui al hangen: ze zullen zelf aan de bak moeten.
   Daar heb ik geen enkel medelijden mee; Italië heeft decennialang de kluit belazerd.
   Nu mogen ze hun goudvoorraad verkopen om uit de problemen te komen en ze worden nog gecontroleerd ook.
   De tijd is voorbij dat Nederland, Zweden Denemarken, Oostenrijk en Finland het maffiagedrag van Italië, Spanje e.a. lidstaten betalen. Duitsland en Frankrijk komen er nu achter dat zij het niet alleen voor het zeggen hebben.
   Hou vol Rutte en Hoekstra!

   Like

 4. Zal het verbazen dat China het geweldig vindt wat hier gebeurt? We kunnen inmiddels weten waar China op uit is. Je zou denken dat de EU bij zinnen komt. Welnee, eigen volk eerst en in Amerika weten ze ook: America first. Maar wij hebben gelukkig Thierry en GroteSterkeLeider, wij kunnen rustig gaan slapen en Rutte zal er voor zorgen dat de VVD de grootste partij wordt bij de verkiezingen, dus waar hebben we het eigenlijk over????

  Like

 5. Stel je bent een dupeerde in Groningen en je vraagt terechte hulp. Dan is Nederland ook super vrekkig. Dus, waarom zou je gul zijn naar de niet Nederlanders? Maar, stel er gaat 350 miljard naar dit fonds en je bent die Groninger…hoe zou die zich dan voelen?

  Like

 6. Je zal maar een Groninger zijn die schade heeft opgelopen en compensatie vraagt. Stel dat het eu fonds WEL miljarden krijgt en Groningen na jaren nog steeds niks.. hoe zal die zal dan voelen?

  Like

  1. Wij hebben decennialang Gronings gas aan de EU geleverd voor een spotprijsje dankzij Wim Kok (PvdA).
   Ik neem aan dat de huidige Groningse schade nu ook gecompenseerd wordt uit dit herstelfonds. Ach hoe dom, ik vergat even dat ons land geen maffiastaat is, behalve wat betreft milieu, NOx en CO2.

   Like

Reacties zijn gesloten.