Marathon Man

Het heeft even wat vergaderuurtjes gekost, maar na vier en een halve dag ligt er dan toch een Europees akkoord om de economische gevolgen van de coronacrisis aan te pakken. En passant is de EU-meerjarenbegroting van 1100 miljard ook rond, Nederland gaat niet méér bijdragen dan nu.

Premier Rutte kon met opgeheven hoofd het strijdperk verlaten, de ‘vrekkige vier’ (plus Finland dat later ook nog verstandig werd) hebben hun punt binnen, in plaats van 500 miljard aan giften en 250 miljard aan leningen worden het nu 390 miljard aan giften voor de meest getroffen zuidelijke landen en 360 miljard aan leningen die ooit moeten worden terugbetaald.

Zowel bondskanselier Merkel als de Franse president Macron en de Italiaanse premier Conte hebben veel kabaal gemaakt om Ruttes starre houding als leider van de vrekken. Dat betekent in eigen land een goede reclame, Rutte mag dan bij zijn Europese vrienden minder populair zijn geworden, met het oog op de komende verkiezingen kan hij weer een paar puntjes bijschrijven.

Het was het maximaal haalbare, landen die toch al dreigen te bezwijken onder hun schulden met nog meer schulden behangen heeft weinig zin. Per saldo is er nu toch sprake van een geldstroom van noord naar zuid. De eurozone is dus toch een transferunie geworden waarbij het noorden de zwakke zuidelijke landen moet meetrekken om te voorkomen dat het hele bouwwerk instort.

Weliswaar zijn de bedragen nog relatief bescheiden, maar het principe dat zoiets nooit de bedoeling was, is losgelaten. Op aandringen van Nederland is er ook een soort ‘noodrem’ ingebouwd. Als Spanje, Italië en Portugal er een potje van maken om hun economieën te hervormen, kan de geldstroom stopgezet worden. Maar makkelijk zal dat niet zijn.

Ook landen die een loopje nemen met de rechtsstaat en vrije meningsuiting zouden moeten kunnen worden gestraft, een tik op de vingers van Polen en Hongarije.

Alles bij elkaar heeft Europa zich weer met houtjes en touwtjes aan elkaar gebonden. Merkel en Macron, die eerst nog zaten te vitten op Rutte, spraken nu van een ‘goed akkoord dat laat zien dat Europa nog altijd een sterk en eensgezind blok is. Nou ja, tot de volgende crisis dan!

15 reacties op ‘Marathon Man

  1. @Jhon Creutzberg,
   Italianen en Spanjaarden zijn belangrijker voor de VVD dan Groningers…. Trouwens, het hele kabinet hoor. Uitbuiten die Noordelijke mensen, gaswinning jatten en het geld de opbrengsten ergens anders naar sluizen, het zuiden…
   Komt u dat niet bekend voor?
   Onze regenten doen dat al eeuwen hoor. VOC-mentaliteit. Nu gaat het naar Zuid-Europa en de prijs die vandaag beklonken is, is slechts het begin.
   De Groningers laten ze stikken, da’s nogal Wiebus en Rutte doet het voor de transfer EU. Ze zullen anders beweren en mooie woorden prediken. Leugens alom want het volk is toch dom. Groningers zijn gewoon op de verkeerde plek geboren.
   Alle Nederlanders nu ook…
   Noordelingen zijn het nieuwe wingewest van zuidelijke politieke EU-actoren.

   Like

 1. Belachelijk! Dit RECHTSE (VVD,CDA,D66,CU, ja dat zijn de schuldigen!!!) kabinet trekt voor de ZOVEELSTE keer weer de portemonnee voor allerlei geldzuigende landen in Europa. En dan zo’n Orban die er mee weg komt dat daar een dictatuur wordt gevestigd van ONS BELASTINGGELD, Mark Rutte vindt het allemaal prima…

  Stop met het financieren van de neoliberale moloch en corrupte bende uit midden en zuid Europa. Elke keer weer trapt (rechts) Nederland in dezelfde valkuil, het gewone volk is wederom de KLOS!

  Like

  1. Je zit er toch naast.
   Als het aan D66 en GL had gelegen, hadden we nog veel meer betaald aan de EU, uit solidariteit en voor de eenheid van de EU.
   D66 en GL zijn toch echt niet rechts maar links. Solidariteit wordt door D66 en GL vooral van Nederland geëist en dat andere landen daar hun achterste aan afvegen doet er niet toe.
   Daarom ben ik opgelucht dat het niet erger is dan dit, want dan was ik gedwongen geweest om FvD of PVV te stemmen. Maar wie weet, misschien moet ik dat alsnog doen als de andere lidstaten toch niet doen wat er is afgesproken. We hebben nog bijna een jaar tot de verkiezingen.

   Like

   1. solidariteit is een moeilijk begrip. De een vind dat de ander solidair moet zijn en dus moet betalen. Diegene die hard werkt en veel belasting betaald, vind zichzelf sowieso solidair. Maar blijkbaar is het pas voldoende solidair als er meer betaald wordt. Zonder mopperen uiteraard.

    Like

   2. CIAO BELLA, u heeft blijkbaar een voorkeur voor dit kabinet met zijn eurofiele partijen: VVD, CDA, D66 en CU. D66 is neoliberaal rechts, dat u het weet. GL is een grachtengordel partij, dat kan je nauwelijks links noemen (zit puur in de naam om stemmen te trekken in Amsterdam). Deze deal is de ZOVEELSTE overdracht van macht en ONS geld naar Europa, we zijn er klaar mee! Het gewone volk eist z’n centen terug, laat rechts aub ophouden met het uitdelen van onze pensioenen aan Orban, Salvini en die Macron! Stemt u toch vooral FvD of PVV als u geen SP wenst te stemmen, maar stop deze waanzin!

    Like

 2. Er wordt over honderden miljarden gepraat alsof het niks is.
  Uiteindelijk zal het er op neer komen dat al dit geld echt nooit wordt terugbetaald.
  Pappen en nathouden!
  Kijk maar naar de vele fraudegevallen in ons eigen land, nee hoor niet meer terug te vorderen.
  Het is een soort minachting naar mensen die wel geacht worden alles op tijd te betalen.
  Illegalen plukken ook mee uit alle potten opgebracht door mensen die ervoor werken.
  Dat heb je met slappe heelmeesters!

  Like

 3. Het stond imers al vantevoren vast, er was ’n verschil van inzicht over de centjesverdeling, Nederland en nog 4 andere landen spelen dat ze dwars gaan liggen en uiteindelijk komen ze ergens in het vooraf, al lang, beoogde midden uit. Hulde! aan Rutte jubelen de domme toeschouwers, hij heeft het weer geflikt.
  Ja hoor! en de rekening voof de Burgers komt pas na’ de verkiezingen. Oh, dat is schrikken, dat hadden we echt niet verwacht hoor!
  Het is echt allemaal de schuld van links. (Lekker gemakkelijk!)
  Blind voorwaarts! Op naar de volgende rechtse tragedie.

  Like

 4. Gelukkig zijn vele vrienden en ik de dans ontsprongen. Volgens het IMF hebben de rijkste mensen op deze wereld duizenden miljarden euro’s weggestopt in belastingparadijzen. Gelukkig houdt de EU daar braaf haar mond over. Dat zou natuurlijk ook van de gekke zijn voor mensen met macht gelden terecht andere spelregels dan voor mensen zonder macht. Een eeuwenoude traditie waar je Rutte ook niet overhoort. Voor een regeringsleider is het goed te weten naar wie je likt en naar wie je trapt.

  Like

 5. Een land dat op de vierde plaats staat in de wereld aan goudvoorraden en waar de mensen met 62 jaar met pensioen mogen gaan, geheel betaalt door de regering, zo’n rijk land krijgt 209 miljard te besteden??? (Zie link) En de Nederlanders die tot 67 jaar moeten doorwerken moeten betalen? De ‘waardegemeenschap’ EU zie ik niet volstrekt niet meer…
  Premier Rutte regelde geen veto op verkeerde inzet van 390 miljard (bijna heel de Nederlandse staatsschuld) aan giften. Hij regelde een noodrem zegt hij trots…
  Zelfs zijn eigen VVD’ers lijken wel beter te weten (link 2)… Alsof ‘we’ in controle zijn? Wie houdt nu wie voor de gek hier? Het bedrag dat wij moeten betalen daarvan betaalt Johnson momenteel de Brexit. Ondertussen is de hier de eerste stap gemaakt naar een echte transferunie. De rekening ligt klaar.
  Johnson lacht zich rot. Premier Conte van Italië ook. Macron heeft zijn zin en Merkel verraadde ons weer. Wie schafft da’s? Ik huil bittere tranen o VVD. 5 jaar lang moet ik langer werken en belasting betalen dan de Italianen.
  Da’s de EU dames en heren.
  Onrecht in het kwadrant met een volk dat als belastingslaven wordt uitgebuit.
  Italië viert feest. Rutte triomfeert want hij heeft een noodrem geïnstalleerd? Waarvan straks in Europa een meerderheid beslist… of dat wel gebruikt gaat/mag worden?
  Een meerderheid van zuid-Europese staten?
  Belazerd worden we door de VVD en regeringspartijen. Overgenomen worden we door de EU en zuid-Europa. Werken moet je tot je er bij neervalt als Nederlander. Had je maar als Italiaan of Fransman geboren moeten worden.
  Discriminatie noem ik het.
  ‘Dutch life matters’, niet echt… in de EU.
  Transferslaven zijn wij geworden dankzij Rutte.
  https://www.welingelichtekringen.nl/politiek/1953040/italie-krijgt-209-miljard-conte-zit-vol-goede-bedoelingen.html
  https://www.telegraaf.nl/nieuws/813879266/vvd-ers-geschrokken-ruttes-noodrem-is-boterzacht

  Like

  1. Precies heer Haasnoot, Rutte heeft een mooi verhaaltje maar uiteindelijk komt het er op neer dat we transferslaven zijn geworden. Wij betalen voor de rest van Europa, zodat Orban dictatortje kan spelen in Hongarije, Conte cadeautjes kan uitdelen in Italië en Macron meer Europa krijgt.

   Like

 6. Overal ter wereld hebben de rijkste mensen en bedrijven duizenden miljarden euro’s weggestopt in allerlei belastingparadijzen. Wanneer gaat de EU hier eens achteraan? Dan hoeft ons belastinggeld en ons pensioengeld niet meer gestort te worden op de rekeningen van de Oost-Europese parasieten en de Zuid-Europeaanse eurofielen. Als ik Mark Rutte was had ik dat als eerste eis gesteld aan Brussel en z’n collega’s, ga eerst maar eens het geld van al die belastingontduikers- en ontwijkers ophalen voordat je bij ons aanklopt.

  Like

 7. Zojuist lees ik dat het EU parlement de deal van de 27 regeringsleiders heeft afgewezen.
  https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5173112/europees-parlement-eu-rutte-rem-steunfonds-coronacrisis
  Dit wereldvreemde, corrupte EU-parlement moet zich goed realiseren dat nu er geen deal meer is, er ook geen geld komt voor coronasteun en dat ons land en de overige “vrekkige 4” hun veto kunnen en hopelijk zullen gebruiken. Er is unanieme steun van 27 lidstaten vereist volgens de regels en die komt er niet.
  69% van de Nederlanders is tegen giften zonder voorwaarden aan Z-EU en als Rutte nu toch bij het kruisje tekent, betekent dat het einde van zijn politieke loopbaan en een geweldige opsteker voor FvD en PVV.
  En bedenk ook even dat D66 en Groen Links met dit parlement van wereldvreemden meestemmen. Niet op stemmen dus.

  Like

Reacties zijn gesloten.