Aan de zijlijn

Het resultaat van de voorbije EU-top zorgt zoals gebruikelijk voor verdeelde reacties in de Tweede Kamer. De regeringspartijen zijn overwegend positief, net als de linkse oppositiefracties PvdA en GroenLinks. Maar PVV en FvD zien helemaal niets in het akkoord. Premier Rutte is in Brussel ‘door de knieën gegaan’, vinden ze.

Ook SP-leider Lilian Marijnissen is tegen. Volgens haar zijn de gemaakte afspraken ‘diep ondemocratisch’. “Iedereen is blij met de uitkomst, terwijl er grote tegenstellingen waren. Dat kan dus niet waar zijn.”

Mocht dat laatste kloppen, dan zouden er in Nederland weinig regeerakkoorden tot stand komen. Ook geen andere akkoorden trouwens. Want aan het begin van vrijwel elke onderhandeling bestaan fikse meningsverschillen. Die worden, als alles meezit, tijdens de beraadslagingen overbrugd. Alle betrokkenen doen water bij de wijn en uiteindelijk komt er een compromis tevoorschijn. Iedereen opgetogen!

De SP heeft, althans op landelijk niveau, nog nooit  meegedaan aan zo’n onderhandelingscircus. De partij weigerde steeds ‘vuile handen te maken’ en zit daardoor al sinds haar oprichting in de oppositie. Als je voor honderd procent je zin wilt krijgen, sta je in een land als Nederland altijd aan de zijlijn. In andere democratisch geregeerde landen overigens ook.

14 reacties op ‘Aan de zijlijn

 1. Dat is de keus: vaak vuile handen maken, soms, nooit. Ach ja, met het woord democratie kun je alle kanten op. De meest ondemocratische partij in Nederland, de partij Wilders, beter bekend als de PVV, onder leiding van GroteSterkeLeider, beter bekend als de heer Wilders, is volgens het CDA en de VVD, een geweldige democratische partij. Ik heb hier uit altijd begrepen dat deze twee partijen eigenlijk jaloers zijn op de partij Wilders omdat deze partij wel in staat is om een GroteSterkeLeider als aanvoerder te hebben en zij niet.

  Like

 2. Maar wanneer je altijd blind achter de schapen aan blijft lopen , loop je altijd in shit van je voorgangers.
  Nederland is nettobetaler met 8 miljard, het zouden er 10 moeten worden , maar zijn er 8 gebleven, en dan noem je het een flinke korting?
  Lang blaffen maar niet echt bijten dat heeft Rutte gedaan.
  De EU, dat wil zeggen , Duitsland en Frankrijk regeren, Italië een rijk land is de lachende derde.
  En wij allen de betalers nu en later!
  Wat heb je dan voor elkaar gekregen?

  Like

 3. Ik geef de SP groot gelijk, beter geen akkoord dan een slecht akkoord. Goed dat er tenminste nog één partij strijdt voor de belangen van het Nederlandse volk. We moeten eens af van al die matige neoliberale compromissen, die bijna zonder uitzondering tot gevolg hebben dat het Nederlandse volk er armer van wordt. Dit akkoord is ondemocratisch en niet in lijn met wat het volk verlangt van de regering. Onze belangen zijn weer eens verkwanseld. Wederom vloeit ons geld naar de parasieten in Oost-Europa met dictator en zonder rechtstaat, en Eurofiele types zoals Macron in Frankrijk en Conte in Italië.

  Like

 4. Het ziet er naar uit dat de EU opzettelijk teksten zo opstelt dat ze er een andere uitleg aan kunnen geven dan als oorspronkelijk bedoeld.
  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/brussel-legt-ruttes-noodrem-anders-uit-geen-stopzetting-subsidies-slechts-pauze-in-uitbetaling~b933179e/

  Wat is de EU toch een walgelijke corrupte idioterie. Exit, zo snel als mogelijk! En samen met de overige “vrekkige” 4 lidstaten plus het VK een eigen Unie beginnen om de EU te bestrijden.

  Like

  1. Daar ben ik het helemaal mee eens.
   Praten over miljarden, ondertussen verdienen ze zelf een godsvermogen.
   Elke keer vergaderen in Straatsburg en dan weer in Brussel, en dan al die Europarlementariërs die buiten hun grote inkomen elke maand sowieso 4200 euro onkostenvergoedingen ontvangen met of zonder bonnetjes.
   En iedereen accepteert dit alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.
   Hetzelfde met al die Royals ‘

   Like

 5. Ja hoor! Rutte is in Brussel alweer in ’t streepjes pak genaaid!
  Er is helemaal geen werkende ‘noodrem’ (zoals Rutte ons wil doen laten geloven) het blijkt ’n zielig ‘uitstel’ (is GEEN AFSTEL!) remmetje te zijn!
  (Zeker weer teveel op z’n telefoontje zitten kijken, of, weer arrogant, n boek zitten lezen en niet goed opgelet?) Nee hoor, hij was zelfs niet eens vermoeid.
  ‘We’ hebben zelfs weer ’n geweldig succes geboekt! Toch???
  Ieder kind dat weet het: Als je onterecht aan de noodrem trekt, dan krijg je ’n boete! En of het al dan niet (on)terecht is tjah, dat bepaald de E.U. Commissie zelf! Da’s economisch he’ dus lochis?
  De Nederlandse Burgers mogen, de komende jaren, dus alweer de dure rekeningen betalen.
  Begrijpt u toch wel he?
  Euh? Ja! Dat word natuurlijk pas NA de verkiezingen bekend gemaakt. Dat voel ik in mijn vezels!
  ‘We’ hebben het nu nog te druk met Stikstofcrisis, Woningcrisis, Coronacrisis (t.w. weglopend verpleegpersoneel!) Gasschadecrisis, Pensioencrisis, Oppasouder Toeslagencrisis, Belastingkwijtschelding aan Multinationals crisis, Boerencrisis, oprechtheid en transparantie crisis, geloofwaardigheid crisis etc.
  ’n Alles samengevat Imago crisis.
  Heel Nederland verkeerd in ’n door ‘rechts’ gecreeerde crisis en ‘links’ krijgt lekker de schuld.
  Wat ’n helden zijn het toch he’ ons eigen ‘rechtse’ kabinetje, moeten we ook nog ‘ns ’n keertje ‘iets voor doen’ hoor. Op termijn dan he’. Ooit, als we ooit uit de crises zijn.

  Like

  1. Schei eens uit met je gel*l over links en rechts. Links doet andere domme dingen dan rechts maar het blijven domme dingen.

   Alle media hebben er een handje van om burgers hun mening op te dringen; niets objectiefs meer aan.
   Ik luister naar niemand meer en doe wat mij goeddunkt, of dat nou links of rechts is. Ik kan zelf nadenken en laat me door niets of niemand voorschrijven wat ik moet denken en doen.
   Voorts houd ik liever mijn mond over wat ik vind, maar ik vind het wel. Vrijheid van meningsuiting is volkomen nep in ons land!

   Like

 6. We worden op onze wenken bediend!

  Onderstaand, recent Twitterbericht van
  Pieter Omtzigt.

  ( De gepubliceerde vragen over de noodremprocedure:
  Kernvraag: graag een gemeenschappelijke uitleg van @MinPres Rutte, @eucopresident en de EU commissie van de noodremprocedure. Is er een veto of niet?)

  https://t.co/7Dr2uoLqf5

  Like

 7. Ja zeker Jan, Dat is ‘r ook zo een,
  die niet meer loslaat als hij aan ’n broekspijp hangt.
  Daar moesten we er in de Nederlandse politiek wat meer van hebben!

  Like

Reacties zijn gesloten.