Het CDA buigt bij voorkeur naar rechts

“We buigen niet naar links en we buigen niet naar rechts,” zei Dries van Agt, de eerste CDA-lijsttrekker, in de jaren zeventig. De waarheid is dat zijn partij dat wel doet. Soms, maar alleen als het echt niet anders kan, regeert ze met de PvdA. Maar meestal, en bij voorkeur, laat ze haar oren hangen naar de VVD. Bij de twaalf kabinetten (inclusief interim-kabinetjes) waaraan ze sinds haar eerste verkiezingsdeelname in 1977 meedeed, waren in acht gevallen de liberalen betrokken en slechts drie maal de sociaaldemocraten. Een kabinet met beide partijen is nog (wellicht niet al te verre) toekomstmuziek.

Desondanks doet het CDA steeds verwoede pogingen zich in het politieke centrum de positioneren. Hugo de Jonge, de nieuwe lijsttrekker, noemt zijn partij nadrukkelijk een ‘middenpartij’. Samenwerking met de rechtse populisten van  FvD en PVV wijst hij af. Hij houdt soms pleidooien die het sociale gezicht van het CDA moeten benadrukken. Anderzijds betitelt De Jonge de toevloed van migranten in dit land als een probleem voor ‘de spankracht van de samenleving’. Een geluid dat je bij PvdA of GroenLinks niet zo snel zult horen.

Bovendien heeft zijn ‘running mate’ (in het Nederlandse verkiezingsstelsel overigens een niet-bestaande functie) Pieter Omtzigt een nogal behoudend profiel. Hij was de afgelopen weken althans de favoriet van veel liefhebbers van rechts. In de recente lijsttrekkersverkiezing werd Omtzigt maar heel nipt verslagen. Met zijn populariteit zal De Jonge, en dus het CDA, terdege rekening moeten houden. Al te rare linkse bokkensprongen kan de partij zich niet permitteren. Als ze die al van plan was.

Want het CDA blijft toch vooral de partij van het platteland, dat traditiegetrouw conservatiever is dan de Randstad. Het christendemocratische electoraat houdt niet van moderne fratsen en nieuwlichterij. Het zou het liefste zien dat alles bleef zoals het was, of zoals het denkt dat het vroeger geweest is. Vandaar dat de partij in ethische en morele kwesties kiest voor behoedzaamheid en terughoudendheid, al gaat ze daarin lang niet zover als bijvoorbeeld de SGP. Vandaar ook dat het CDA de afgelopen jaren zo’n nummer maakte van het Wilhelmus en van het glorierijk verleden van Nederland.

Met het christelijk geloof heeft het allemaal steeds minder te maken. Op papier is het CDA nog wel een confessionele partij, maar je kunt het er tot fractievoorzitter schoppen terwijl je openlijk atheïst bent. Vraag dat maar aan Pieter Heerma. Ook kun je een vooraanstaand CDA-minister worden en toch in een interview betwijfelen of God wel bestaat. Wopke Hoekstra kan daar alles over vertellen. Je kunt zelfs een lijvig verkiezingsprogramma voor de periode 2017-2021 schrijven waarin de naam van de Here Jezus niet één keer voorkomt. Ook daar weet Hoekstra (de auteur van dit programma) alles van.

Kortom: het CDA is een middenpartij die eigenlijk vooral rechts is. En het is een confessionele partij die steeds verder van God losraakt. Als daar Diens zegen nog maar op rust.

5 reacties op ‘Het CDA buigt bij voorkeur naar rechts

 1. Onzin en een slechte zaak dat zoals u ze noemt, rechts populisten buiten te sluiten.
  Een partij van het midden, ja het CDA midden, en het buigen naar rechts is omdat de VVD veel groter is en anders komt het kleine CDA niet meer aan de bak.
  Wat zijn populisten? Makkelijk woord, net als discriminatie, daar hebben ze de mond vol over bij de partijen met een C, maar ze passen het dus zelf toe, en nu bij monde van Hugo de Jonge.
  Nogal dom!

  Like

 2. “We buigen niet naar links en we buigen niet naar rechts,” zei Dries van Agt, de eerste CDA-lijsttrekker, in de jaren zeventig. 
  Nu, dat klopt helemaal hoor,
  ben d’r maar trots op.
  Maar realiseer je dan wel even:
  Als je niet beweegt, dan zit je STIL!
  En voer je dus niks uit.
  Buma, was daarvan het grootste voorbeeld.
  Toen andere partijen de verantwoordelijkheid namen voor de broodnodige hervormingen, zaten hij en het cda lekker treiterend achterover te leunen in de pluche zetels, ja klopt hoor! stilzitten is wel hun sterkste kant.
  “Vandaar dat de partij in ethische en morele kwesties kiest voor behoedzaamheid en terughoudendheid”
  ja, nog zoiets,
  Behoedzaam en Terughoudend, Het is gewoon verkapselde “Besluiteloosheid” aan de buitenwacht verkopen als wijsheid, dan kun je n.l. lekker STIL in het pluche blijven zitten.
  Zodat anderen het vuile werk opknappen. Ben d’r maar trots op.

  Like

 3. Het CDA is een partij van polarisatie en discriminatie en vooral ook anti-democraties. Zij sluit immers bijvoorbaat FvD en PVV (stemmers) uit. Hoe confessioneel is het (wil alles bij het oude houden, schrijft de auteur) als het Rutte steunt Nederland een federatie van Europese Staten in te moffelen, zoals dat nu ‘plotseling’ onder het mom coronacrisis gebeurt?
  Borg staan voor geldleningen door de Europese Commissie die het grootste deel gewoon weggeeft aan landen die wel hun hand ophouden maar verzaken de afspraken op begrotingsregels na te komen?
  Da’s niet conventioneel, da’s revolutionair! Da’s de onvervalste start van de transferunie.
  Heb het in geen enkel CDA-verkiezingsprogramma gelezen. Wel bij D66 en de PvdA. Rutte’s VVD was volgens hun eigen programma er zelfs mordicus tegen…
  En wat gebeurt er nu, na slechts 4 dagen vergaderen in Brussel?
  CDA steunt dat in de huidige regering? Terwijl het regeerakkoord dat verbiedt?
  Middenpartij en confessioneel… met beleid in de mond dat het heeft over verbinden?
  Uitsluiten en daarmee vooraf politiek polariseren en Nederland opheffen als soeverein land, da’s mijn mening.
  Het CDA en de rest van het politieke kartel laat zich hier zien van zijn lelijkste kant. En de Jonge die de nieuwe coronawet zo inricht dat hij dictatortje kan spelen als een soort Christelijke Erdogan? Per decreet…
  DAT CDA heeft zelf een virus onder z’n leden.
  De Jonge is een charlatan. Die dus per definitie met Rutte wil regeren want dat zijn twee handen op één buik. Nederland ‘opheffen’ zoals we het kennen als soeverein land. Dat zal het gevolg zijn. Hoe conventioneel is dat?

  Like

 4. Misschien kan de schrijver eens echte argumenten aanvoeren die aantonen waarom je tegen populisten zou moeten zijn?
  In de standpunten van bijv. FvD kan ik niets vinden dat niet door de beugel kan.

  Like

 5. Dat niet voor rechts, of links buigen had niets met rechts of links te maken. Gewoon met wij hebben de macht en dus kunnen wij kiezen met wie we in zee gaan. Bij de ChristenUnie en de SGP moet je belijdend lid zijn van een van de juiste kerkgenootschappen. Bij het CDA mag je met Gods woord zelfs je billen afvegen en het ver schoppen binnen de partij. Maakt niet uit wie, of wat je bent moslim, jood, heiden, hindoe, boeddhist, je bent allemaal CDAchristen. En een CDAchristen buigt niet naar links of naar rechts, zelfs niet voor Gods woord.

  Like

Reacties zijn gesloten.