De PVV op de hometrainer

In sommige opzichten zijn we een bevoorrecht land. Terwijl de meeste landen om ons heen zich moeten behelpen met een populistische partij, hebben wij er twee, drie zelfs als je de SP meerekent.

Of het een verrijking van het politieke leven is, is vers twee. Daarover kun je van mening verschillen. Drie van dit soort protestpartijen is inderdaad misschien wat veel. Wat je niet kan ontkennen is dat de rechtse jongens geregeld voor spektakel zorgen. Bij de SP is het daarentegen al jaren de dood in de tomaatrode pot.

Van de twee populistische partijen op rechts, is de PVV nog steeds de belangrijkste. Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet leek even de troon van Geert Wilders te bestormen, maar die aanval is voorlopig afgeslagen. Forum heeft het te druk met interne problemen, ruzies, vetes, afscheidingen, om de voortrekkersrol van de PVV over te nemen.

Bij de rechtse populisten vertegenwoordigt de PVV de proletarische vleugel. Wilders aanhang is voor een groot deel laagopgeleid, ouder en behoort tot de lagere middenklasse, ‘het volk’ dat zich niet serieus genomen voelt door ‘de elite’. Forum heeft meer pretenties, zeker de orakelende leider, en trekt ook beter gesitueerden en jongeren aan. Dit is, toegegeven, kort door de bocht en sociologie van de koude grond, maar in grote lijnen klopt het.

Ideologisch zijn de verschillen op de hoofdzaken miniem. Allebei tegen de EU, tegen de islam, voor ‘het volk’ en tegen ‘de elite’. De verschillen die er zijn liggen vooral op sociaal-economisch terrein. De PVV is daar eerder links, ze schurkt tegen de SP aan, terwijl Forum zich rechts van de VVD opstelt.

Wat de partijen vooral van elkaar onderscheidt is de kwaliteit van de leiders. Geert Wilders is een raspoliticus aan wie Baudet met zijn pseudo-intellectueel gebral nooit zal kunnen tippen. De PVV-leider heeft jarenlang de politieke agenda beheerst met zijn geroffel op de anti-islam-, anti-migratie- en anti-EU-trom. Dat is voor een politicus die vermoedelijk nooit meer zelfs maar aan het pluche zal ruiken, een niet geringe prestatie.

Het is zo goed als uitgesloten dat de PVV nogmaals mee zal regeren, zoals in Rutte I, toen de PVV ‘gedoogde’ en dat kabinet in 2012 opblies. Het vertrouwen in Wilders is bij vooral het CDA en ook de VVD verdwenen. Voor het CDA was het een traumatische ervaring, met een bijna-scheuring op dat congres in Arnhem. Maar ook voor Mark Rutte schijnt het ‘eens maar nooit weer’ te zijn.

De PVV is gedoemd tot de oppositie. Dat is Wilders trouwens op het lijf geschreven. Hij is de volkstribuun 2.0. In de Kamer is hij een van de betere sprekers en zeker een van de slagvaardigste debaters. Alleen, zijn inbreng is zelden constructief en zijn techniek, met gestrekt been dan wel de beuk erin, verre van subtiel. Het is ook steeds minder effectief. De PVV mag aan de lopende band moties in alle soorten en maten produceren, ze worden zelden aangenomen. Het is als op de hometrainer, je beweegt wel maar schiet geen meter op.

Je vraagt je af wat Wilders nog steeds bezielt. Sinds jaar en dag wordt hij bewaakt, een enigszins normaal privéleven heeft hij niet. Hij is al jaren verwikkeld in dat ‘minder Marokkanen’-proces, dat slecht voor hem kan aflopen. Op de internationale populistenbühne is hij niet langer een van de hoofdattracties maar mag hij hooguit meekwelen in het koor. De collega’s uit Frankrijk, Italië en Duitsland komen uit grotere en belangrijkere landen en zetten een navenant grotere keel op.

Naar het antwoord kunnen we alleen maar gissen, maar dat hij nauwelijks andere opties heeft zal een van de doorslaggevende redenen zijn. Een bestuursfunctie via de ‘baantjescarrousel’ zit er niet in en een lucratieve overstap naar het bedrijfsleven evenmin. Daar gaat geen ondernemer uit angst voor imagoschade aan beginnen.

Wilders is tot in lengte van dagen veroordeeld om dezelfde show in hetzelfde theater op te voeren. Hij is nergens anders welkom. Wat dat betreft lijkt hij op de weerman uit de film Groundhog Day. Die weerman zit tegen zijn zin vast in een dorp en wordt elke ochtend op dezelfde dag wakker. Pogingen om weg te komen, mislukken. De film heeft een bitterzoet einde, de weerman berust in zijn lot en vindt een aardige vrouw. Maar of zoiets er voor Wilders en de PVV in zit?

21 reacties op ‘De PVV op de hometrainer

 1. Het is toch heerlijk als GroteSterkeLeider alleen verantwoording af te hoeven leggen aan GroteSterkeLeider omdat Hij de enige is in dit land die weet wat de Henk en Ingrids willen. Hij kan ontslaan en aannemen wie Hij wil op een door Hem gewenst moment. Voor elke andere baan is hij dus compleet ongeschikt. De partij Wilders is dan ook de meest ondemocratische partij in dit land. Dat VVD en het CDA dat niet door hadden bleek. Op zich vreemd van deze twee partijen daar die het woord Democratie zo hoog in het vaandel zeggen te hebben.

  Geliked door 1 persoon

  1. Een partij krijgt zetels door kiezers, niet door partijleden. En die zijn het kennelijk eens met zijn partijprogramma. Luisteren naar het volk, niet naar vergadertijgers. Kan het democratischer, Binjamin?
   Dus wat is het probleem?

   Like

   1. Het is maar wat je onder democratie verstaat: datgene doen wat je je kiezers hebt beloofd, of na de verkiezing je beloften aan je laars lappen. Hoe Rutte of Wilders verder tikken, zal me worst wezen.

    Like

 2. Wat Peter vergeet is dat Wilders wel degelijk een missie heeft en idealen.
  Dat is het stoppen van de toenemende Islamisering. En zijn aversie tegen de toenemende macht van de bureaucraten in Brussel. De PVV zou bestaan uit laagopgeleiden? Er zijn hoogopgeleiden die stemmen op de PVV maar het liever niet aan de grote klok hangen.
  Dat het CDA en de VVD niet met de PVV willen samenwerken zegt ook genoeg over deze 2 partijen. Maar die doen nu eenmaal niet aan zelfreflectie.
  En wat zijn populisten? Het theater van de VVD de show bij het CDA.
  Dat de PVV ook tegen links aanschurkt laat zien dat zij ook een sociaal gezicht hebben.
  In dit land mogen offerfeesten doorgaan. De grootste Islamitische begraafplaats is in dit land, aan de meeste wensen van minderheden wordt tegemoet gekomen.
  En hoeveel problemen er zijn , en zie de misdaadcijfers en overbevolking.
  Goed dat er een Wilders is die niet meeloopt achter het klapvee in den Haag.

  Like

  1. Wilders is het prototype van de opportunistische politicus. Hij weet dat hij met zijn populistisch gebral steevast een aantal zetels heeft. Dus zijn inkomen is veilig.
   In het begin van zijn “carrière” had hij niets tegen de islam. Hij zag het spreekwoordelijke gat in de markt.
   Oplossingen heeft hij niet, althans, die staatsrechtelijk door de beugel kunnen.

   Maar zolang hij dit riedeltje blijft afdraaien is hij zeker van een aantal stemmen, en zijn zijn stemmers tevreden dat ze “gehoord” worden in de 2e kamer!

   Like

   1. Je reinste onzin! Over riedeltjes afdraaien en draaien gesproken daar kan ik nog wel een lijstje van opnoemen. Maar ach ieder z’n mening!

    Like

 3. Inderdaad een sterke leider vergeleken met de slappe leiders die ons besturen.
  Zij weten hoe ze Mohamed en Fatima moeten pleasen.
  Geef mij maar een sterke leider inplaats van de Hugo’s en de z.g correcte politici.
  Kuddedieren zijn er genoeg, al worden de kudde’s flink uitgedund na het ritueel slachten nu.

  Like

  1. Dat gezeur over ritueel slachten en dan ook nog specifiek tegen de islam gericht, is echt een gotspe. Wij jagen jaarlijks miljoenen beesten over de kling.
   Maar daar blijft Wilders angstvallig van weg, zijn achterban bestaat voor ¾ uit bbq-billies.

   Like

   1. Hartelijk dank, daar wil ik dan graag bijhoren. Gaat u maar eens praten over de jachtpartijen op het kroondomein Het Loo
    En fijn dat u behoorlijk intelligent bent, maar niet in uw taalgebruik helaas!

    Like

   2. 3/4 ? U bent goed op de hoogte, althans in ieder geval kunt u goed goochelen met cijfers.
    Zelf heb ik VVD ers waaronder destijds Elias flink en onfatsoenlijk zien (vr) eten bij Nieuwspoort tijdens de jaarlijkse BBQ erg onsmakelijk om te zien.

    Like

 4. “De PVV mag aan de lopende band moties in alle soorten en maten produceren, ze worden zelden aangenomen. Het is als op de hometrainer, je beweegt wel maar schiet geen meter op.”
  Dat klopt, alleen niet omdat die moties geen zin hebben maar omdat die van de PVV komen.
  De gevestigde orde lijdt aan het “not invented here” syndroom.

  “Hij is al jaren verwikkeld in dat ‘minder Marokkanen’-proces, dat slecht voor hem kan aflopen.”
  Ook dat klopt en dat is niet vreemd met een regering die zich ongegeneerd ging bemoeien met vervolging en rechtspraak; dat is in de Grondwet verboden. Wij hebben een neprechtspraak!

  En wat FvD betreft: bij voorbaat uitgesloten op valse gronden en insinuaties. Dat durft men democratie te noemen; men wil niet eens praten. Alles ter meerdere eer en glorie van de huidige liegende en bedriegende elite.

  Like

  1. Nee hoor, Wilders dient bewust kansloze moties van wantrouwen in. Puur om zijn achterban een plezier te doen.
   Zijn andere Kamerleden bereiken vaak meer.

   Like

   1. De onzin die u uitkraamt is nergens op gebaseerd en stuitend. U weet volstrekt niet waar u het over hebt.

    Like

  2. Ik ben normaal geen complotdenker, maar volgens mij heeft de VVD bewust de VVDer Wilders afgescheiden om een nieuwe partij, de PVV, op te richten met een links-nationalistisch programma dat veel mensen aanspreekt die last hebben van de allochtonenwijken en nauwelijks profiteren van globalisering. De VVD profileert zich voldoende nationalistisch om haar natuurlijke achterban niet van zich te vervreemden en zo wordt zij, dankzij Wilders, de grootste partij in het land. In welk ander Europees land hebben liberalen dat gepresteerd? Daar zijn liberalen hooguit de derde partij.

   Je ziet het pas als je het door hebt.

   Wilders weet dat hij nooit in een regering zal komen, maar is verzekerd van het permanente lidmaatschap van de Tweede Kamer. Het is alleen triest dat je met zijn overtuiging permanent bewaakt moet worden. Het bewijst alleen zijn gelijk dat er gespuis zit onder de immigranten, die men nodig moet terugsturen naar hun land van herkomst. Hoewel men ook rekening moet houden met fanatieke dierenactivisten.

   Like

 5. PVV de neest ondemocratische partij noemen: Dat klopt dus niet!

  PVV is opgericht/funcionerend op Nederlands politiek gestoelde wetgeving en regels.

  Dus is het m.i. niet juist, om dat als ‘ondemocratisch’ te bestempelen.

  Gezien de eindeloze reeks misstanden met Rutte’s VVD politici (veruit de meeste misstanden over meerdere aaneengesloten kabinetsperioden binnen een partij!) lijkt dat ‘foute imago stempel’ mij eerder passend op die partij.

  Like

  1. De pvv is geen partij, het is een vereniging met 1 lid.
   Niets democratisch aan.
   Wilders is met geluk door de mazen van de wet gekropen. Maar vanwege deze keuze ontvangt Wilders (terecht) geen subsidies.
   Wel ongecontroleerde giften uit het buitenland, daar mag u vraagtekens bij plaatsen.

   Like

   1. De kiezers beslissen en hebben Wilders gekozen.
    Groot gelijk dat hij geen leden wil, dan krijg je de dezelfde show als bij het CDA, en ach het klapvee bij de VVD, ze lachen en klappen en knikken als Rutte verschijnt.
    En Rutte is de beschermheer van de schatrijke Oranje familie, hij vindt het teveel administratief gedoe om deze mensen te korten of belasting te laten betalen. Erg democratisch het verrijken van niet gekozen mensen.
    En Ollongren de vriendin van Beatrix hoor je er ook niet meer over.
    Wilders is 1 van de betere politici in het Haagse land.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.