Het gaat beginnen!

De feiten komen altijd met vertraging, het is net als in tekenfilms wanneer mensen of konijnen in hun ijver over de afgrond rennen, even in de lucht blijven hangen, er dan achter komen dat er geen ondergrond meer is en naar beneden vallen.

De Duitse economie is het afgelopen kwartaal met 10 procent gekrompen, oliemaatschappij Shell boekte 15,4 miljard verlies, het grootste kwartaalverlies ooit. Voeg daar de snel oplopende werkloosheidscijfers bij en het nog veel sneller oplopende begrotingstekort en we komen in de buurt van wat het effect van de coronacrisis uiteindelijk gaat zijn.

De flappentap van de ECB zal op volle toeren moeten blijven draaien om het eurosysteem overeind te houden, de Europese Commissie gaat honderden miljarden lenen om de ergste pijn bij de zuidelijke eurolanden te lenigen, pensioenfondsen kunnen zo ver in de prut zakken dat er toch moet worden gekort, de consument gaat een appeltje voor de dorst bewaren en geeft dus minder uit.

Totdat er een werkbaar vaccin is gaat deze ontwikkeling door en dat zal niet vóór de verkiezingen zijn. Na de zomer gaat het nog ontslagen regenen en het kabinet zal alles proberen om de schade te beperken naar die verkiezingen toe. Tot op heden staat premier Rutte (VVD) met 5-0 voor, maar de grootte van de puinhoop in het najaar wordt voor hem de ‘proof of the pudding’. Blijft hij het vertrouwen vasthouden of niet?

De concurrentie zal ongetwijfeld gouden bergen beloven, maar daar prikt de kiezer nu echt wel doorheen. Of niet, als de nood echt hoog wordt en kiezers toch voor de strohalm gaan. Kortom, vanaf het najaar gaat het echt spannen en er liggen te veel onzekere factoren in het spel om nu al conclusies te kunnen trekken. Maar beter wordt het voorlopig niet.

5 reacties op ‘Het gaat beginnen!

 1. “De concurrentie zal ongetwijfeld gouden bergen beloven”

  Welke concurrentie, man of partij word hier bedoeld? Was het niet Rutte die veel beloofde maar alleen maar neemt?
  Hij heeft zoveel beloofd dat hij het zelf niet meer kan onthouden!
  Veel beloven en weinig geven dieg ’n gek in vreugde leven.
  Dat is hier echt wel van toepssing.

  Like

 2. Ik zal volgend jaar zeker niet op de huidige “groene” elite stemmen maar FvD.
  Niet omdat FvD gouden bergen belooft (dat doen ze namelijk niet) maar omdat de huidige “groene” elite dat de afgelopen jaren wel heeft gedaan en haar beloften niet is nagekomen.

  Er is een nieuwe “groene” industrie uit de grond gestampt en die investering moet immers worden terugverdiend. Eerst door ze zwaar te subsidiëren en nu door iedereen te verplichten hun geld hieraan uit te geven. Onder van dwang van allerlei obscure linkse organisaties en overheden.
  En dan ook nog eens met zonnepanelen en andere producten (Huawei) uit China; u weet wel dat land waar je wordt geïnterneerd en gemarteld als je niet de staatmening onderschrijft. Kennelijk zijn mensenrechten ook voor links niet belangrijk als het om hun eigen belangen gaat.
  Ik doe niet mee! Wie nog meer niet?

  Like

  1. Het wachten is op de rechtse partijen die Nederland verder kapot zullen willen bezuinigen als de economie straks verder instort. Met die bezuinigingen wordt de crisis -wederom- versterkt en zal Nederland weer armer zijn geworden. Het restantje geld dat de gewone hardwerkende Nederlander dan nog heeft zal door de volgende rechtse kabinet weer worden doorgesluist naar het Hongarije van Orban, de werklozen in Italië en de zonnekoning Macron in Frankrijk.

   Like

 3. Of China bewust het Coronavirus heeft verspreid, moet nog worden uitgezocht, maar het effect is desastreus voor de Westerse economieën: in Europa daalt die gemiddeld met 12% met een uitschieter in Spanje van 18%, omdat dat land zo afhankelijk is van toerisme. Opvallend is wel dat de Nederlandse cijfers niet beschikbaar zijn. Wat is er toch geworden van onze Publieke Diensten? Wij zijn ook het enige land dat niet vermeldt hoeveel mensen zijn hersteld van corona en het aantal van 6300 geregistreerde coronadoden moeten we waarschijnlijk verdubbelen omdat bij veel patiënten de doodsoorzaak corona niet is vastgesteld. Relatief doen dan alleen de Belgen met 850 doden per miljoen het slechter in de hele wereld. Als je het geklungel bij de belastingdienst er bij betrekt, dan ontstaat het beeld van een volledig onbekwame ambtenarij. Zeg je daar wat van, dan is er  steevast de roep om meer mensen, maar mij bekruipt het gevoel dat de efficiëntie van de overheid gefnuikt wordt door alle ingebouwde rechten. Werkt het IND in ploegendienst om de achterstand in te halen of gaat men om 17:00 naar huis? Er zou een extern onderzoek moeten komen naar de arbeidsmoraal en effectiviteit van overheidsdiensten zoals de belastingdienst, de IND, het CBR, de politie, gemeentereiniging, de rechters en veel andere overheidsdiensten die minder in de schijnwerpers staan. Waarom doet het zo lang om een coronawet te maken, terwijl juist in Nederland wetten niet aan de grondwet getoetst hoeven te worden?

  Like

  1. Ik vind niet dat wij Nederlanders verantwoordelijk moeten zijn voor de verliezen van allerlei toeristen-lidstaten. ik voel me niet aangesproken door het feit dat we daar voorlopig niet op vakantie gaan.
   De vakantie-industrie zal sowieso flink onderuit gaan en je kunt je afvragen of het zin heeft om die in leven te houden. Omscholen naar iets zinnigers lijkt me een goede optie en bovendien goed voor het klimaat en milieu vanwege minder reizen, toch?
   Minder reizen betekent minder CO2 uitstoot dus D66 en GL zullen blij zijn.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.