ChristenUnie: halfzacht maar betrouwbaar

In de coalitie vormt de ChristenUnie een vreemde eend in de bijt, want ideologisch heeft ze weinig gemeen met haar drie partners. VVD en D66 stellen zich altijd strikt seculier op. Religieuze gevoelens zijn bij deze partijen weliswaar niet verboden, maar ze behoren uitsluitend tot het privédomein. En de C van CDA mag dan verwijzen naar het christendom, dat is voornamelijk papier. Je kunt bij de ‘christendemocraten’ de top bereiken terwijl je openlijk ongelovig bent.

Zoiets zou bij de ChristenUnie ondenkbaar zijn. Daar wordt bij vrijwel alles de Schrift tevoorschijn gehaald, want die is voor  CU-adepten de hoogste leidraad bij ieder handelen. Ook op partijcongressen vliegt Gods woord je voortdurend om de oren, zoals ik uit persoonlijke ervaring kan getuigen.

Toch maakt de ChristenUnie al bijna drie jaar deel uit van de regering. Ze was daarin, tot de coronacrisis de VVD virtuele vleugels gaf, zelfs de enige partij die op verkiezingswinst mocht hopen. Die winst is er volgens de polls nog steeds: 1 tot 2 zetels. Dat is – toegegeven – bescheiden. Maar als je vertrekpunt 5 zetels is, zoals bij de ChristenUnie, is het toch heel aardig.

Waar heeft de partij haar succes(je) aan te danken? Niemand weet het precies, maar je kunt wel vaststellen dat ze haar aanhang kennelijk uitstekend bedient. Heel omvangrijk is die overigens niet. De CU haalt volgend jaar maart misschien 6 of 7 zetels, maar het worden er nooit 10. Daarvoor is het publiek waarop de ChristenUnie mikt te klein. Het bevindt zich voor een belangrijk deel in de bible belt, en daar moet de partij bovendien concurreren met de mannenbroeders van de SGP en wellicht hier en daar met het CDA.

Van deze twee partijen onderscheidt de ChristenUnie zich doordat ze in velerlei opzichten progressief, ja links is. Met de Schrift kun je immers alle kanten op. Je kunt erin lezen dat de overheid het zwaard niet voor niets draagt (zoals de SGP doet), maar ook dat zij een schild dient te zijn voor de zwakken. En voor die laatste interpretatie kiest de club van Gert-Jan Segers.

Vandaar dat de ChristenUnie het doorgaans prima kan vinden met D66, een partij waarmee zij verder geen enkele verwantschap heeft. Er is weleens een enkel conflict over een medisch-ethisch onderwerp, maar als het om het klimaat- of asielbeleid gaat trekt het tweetal vrijwel steeds gezamenlijk op.

Maar ook met de VVD en het CDA komt de ChristenUnie er meestal wel uit. Er worden soms boze woorden gesproken, maar uiteindelijk tonen Segers c.s. zich altijd heel schappelijk. Mogelijk omdat ze in de Bijbel hebben gelezen dat het toekeren van de andere wang verre te verkiezen valt boven twist en tweedracht.

Het zal dan vermoedelijk ook niemand verbazen als de ChristenUnie straks weer deel uitmaakt van het kabinet. Niet alleen omdat het partijtje nodig is voor een meerderheid, al is in een versplinterd politiek landschap elke zetel er één. Maar vooral omdat je met de politici van deze partij zaken kunt doen. Ze praten wel wat halfzacht, maar ze zijn goed voor hun handtekening. En dat is, als de coalitie volgend jaar noodgedwongen uit vijf of zelfs zes partijen moet bestaan, mooi meegenomen.

3 reacties op ‘ChristenUnie: halfzacht maar betrouwbaar

 1. Een partij die zelfs met hulp van boven meloenen door kan slikken. Dat kan het CDA trouwens ook, maar dan op bevel van GroteSterkeLeider van de partij Wilders. De hele partij stond toen wel op haar kop. De CU met of zonder Bijbel is natuurlijk wel een politieke partij en weet donders goed dat hetgeen de Bijbel onderwijst op vele punten niet in praktijk kan worden gebracht wanneer politieke en andere machthebbers dat niet willen: het milieu aanvallen, dieren mishandelen, mensen economisch uitbuiten. Het woord bio industrie bestaat nog steeds, de slavernij is echt niet afgeschaft en het milieu aanvallen gebeurt nog volop. Schijnt God niet zo’n problemen mee te hebben. Maar ja, abortus, euthanasie dan moet je ze horen en God dus. Homofielen, of homoseksuelen in die kringen, is men zacht gezegd nog niet echt uit. God is hierover nog volop aan het wikken en wegen. Maar ja, inderdaad met de Bijbel kun je alle kanten op en daarom dat we drie christelijke partijen hebben en de meest christelijke is het CDA sinds Dries. Wij buigen niet naar rechts en niet naar links, alleen voor Zijn Woord.

  Like

  1. Ik ben een atheïst en zal dus nooit op een religieuze partij stemmen.

   Mocht ik dat ooit wel doen dan zal het toch waarschijnlijk de CU zijn, omdat die partij en haar leiders op mij zeer integer over komen.

   Dat heb ik ze ook al wel eens per e-mail laten weten.
   Mag ook wel eens vind ik ook al ben je het met heel veel standpunten van de partij oneens.
   Gert Jan Segers is ook zo’n integere politicus (net als zijn voorgangers) waarvan ik zou hopen dat er veel meer in de 2e kamer zouden zitten.

   Ik ben dus geen CU-er, maar Gert Jan en jouw CU, het ga je goed!

   Like

 2. Je zou kunnen zeggen nogal hypocriet, Segers maakte zich erg druk om de prostitutie.
  Was nogal opvallend !!
  Jezus was eenvoudig, maar de Christenen vinden het nog steeds normaal dat de fam van Oranje rijker en rijker wordt via belastinggeld, dus van geld van het volk.
  Met de Bijbel in de hand kun je alle kanten op.
  Betrouwbaar, hmmmm

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.