De bv Marijnissen

De SP is een familiebedrijf. Jan Marijnissen heeft de partij groot gemaakt en was/is de baas. Zijn wil is wet. Hij bestiert de zaak met harde hand. Tegenspraak wordt niet geduld. En zijn dochter moet de onderneming volgens vaders gebod verder zien te leiden.

Mogelijk is dit een iets te zwaar aangezette karikatuur. De leden en aanhang zullen zich er ongetwijfeld niet in ‘herkennen’ en de top van de partij zal het met kracht bestrijden. Dat mag zo wezen, maar een karikatuur doet weinig anders dan het uitvergroten van de kenmerkende eigenschappen van een mens of organisatie. Karakter en karikatuur hebben niet voor niets dezelfde wortel.

Met baas Jan aan het hoofd heeft de SP jarenlang goed geboerd. Marijnissen was/is een begenadigd politicus. Charismatisch, bekwaam organisator, goede neus voor de issues, gehaaid campaigner. Onder zijn leiding werd de SP van een communistische, trotskistische, maoïstische voornamelijk Brabantse protest- en actiepartij, een serieuze factor ook in de landelijke politiek. Links populistisch, tegen het kapitalisme, de EU, NAVO en andere ‘elites’. Op zijn hoogtepunt haalde hij 25 zetels bij de Kamerverkiezingen van 2006, toen de SP na de PvdA en het CDA maar voor de VVD, de derde partij werd.

Die enorme winst werd niet uitgebaat. De SP was weliswaar groot maar deed niet mee in de formatie en stond buitenspel. Buitenspel gezet, zullen ze in de partij elkaar vermoedelijk nog steeds wijs maken. Alsof de onwrikbare standpunten er niet toe deden. Het was als het winnen in de lotto en merken dat het formulier is zoek geraakt. Wie daaraan de schuld heeft is een zaak voor de interne geschiedschrijving en legendevorming. De buitenstaander heeft er meestal geen boodschap aan. Hij ziet een partij die op haar moment suprème niet meedoet.

Daarna ging het bergaf. Het succesverhaal veranderde in een feuilleton dat bij elke aflevering steeds meer lezers verloor. Bij de Kamerverkiezingen van 2010 gingen er van de 25 zetels van 2006 10 verloren. Er was een kortstondige opleving voor de verkiezingen van 2012, toen de SP in de peilingen even de grootste was. De toenmalige lijsttrekker Emile Roemer droomde al van het Torentje. De uitslag was een deceptie en een persoonlijke nederlaag voor Roemer: de partij bleef op 15 zetels steken.

De grote doorbraak was mislukt. Marijnissen was in 2008 wegens gezondheidsredenen afgetreden als fractievoorzitter maar bleef voor en achter de schermen aan de touwtjes trekken. In laatste instantie ben je dan verantwoordelijk voor nederlagen en andere tegenvallers maar dat durfde niemand openlijk aan de orde te stellen. De potentaat blijft onaantastbaar.

Als een bedrijf in de rode cijfers belandt gaat men onder andere ook kijken naar het bedrijfsklimaat. Dat liet zacht gezegd te wensen over. Oud-Kamerlid Sharon Gesthuizen deed een boekje open en lichtte het deksel van een beerput. In de SP heerst(e) een schrikbewind. Het deed deze argeloze lezer denken aan de ontboezemingen van een uitgestoten sektelid.

Enfin, de verkiezingen van drie jaar geleden werden de volgende koude douche, 14 zetels, en de brave stuntelaar Roemer moest het boetekleed aantrekken en vertrekken. Hij is nu waarnemend burgemeester van Heerlen.

Een bedrijf met een niet langer gewild product probeert vaak het tij te keren door de ooit succesvolle merknaam weer op te poetsen. Bij de SP moest Lilian Marijnissen de zaak overnemen. Politieke ervaring had ze nauwelijks, maar dat donderde niet. Het ging om de naam. Om de democratische schijn op te houden werd op de valreep nog een verkiezing voor het fractievoorzitterschap georganiseerd die zij uiteraard met vlag en wimpel won.

Veel geholpen heeft het niet. Marijnissen heeft nog steeds geen eigen profiel. Ze is en blijft in de eerste plaats de ‘dochter van’. In de SP wordt hoopvol van een ‘groeidiamant’ gesproken maar die groei blijft vooralsnog uit. De SP verloor onder haar leiding de verkiezingen voor de gemeenteraad, de provinciale staten en het Europarlement. In de polls staat ze met 11 zetels eveneens op verlies. Hier is eerder sprake van een ‘krimpdiamant’.

Niettemin, ga er maar vanuit dat ze ook na de volgende nederlaag, bij de Kamerverkiezingen van volgend jaar aanblijft. De voorzittershamer moet in de familie blijven.

Dat is jammer voor een partij die op lokaal en provinciaal niveau bekwame bestuurders en goede Kamerleden, zoals Renske Leijten en Ronald van Raak, telt. Maar een familiebedrijf dat teert op oude roem en zweert bij achterhaald management, gaat geen stralende toekomst tegemoet.

5 reacties op ‘De bv Marijnissen

 1. Inderdaad zijn van Raak en Leijten heel goede kamerleden. Van Raak is zo’n beetje de enige die hardop zegt dat de Oranje’s in moeten leveren en belasting moeten betalen. Maar zolang Rutte en de partijen met de C hier niets van willen weten blijft het zo.
  Dan mag de SP een familiebedrijf zijn, in ons land is de familie van Oranje de baas met steun van de RIVD.
  Over democratisch gesproken. Bovenaan het rijtje beginnen. De vis begint meestal bij de kop te stinken.

  Like

 2. Inderdaad zonde dat deze partij met een aantal talentvolle en betrouwbare Kamerleden zo gedomineerd wordt door de familie Marijnissen. Lilian Marijnissen maakt op mij nog te vaak een fletse indruk in debatten, ze heeft niet dezelfde flair en overtuigingskracht als een Geert Wilders bijvoorbeeld. Het was beter geweest om een Kamerlid zoals van Raak of Leijten partijleider te maken en Marijnissen verder te laten groeien als normaal Kamerlid.

  Het blijft bizar dat een partij die het de afgelopen decennia bij tal van maatschappelijke thema’s steevast juist heeft gezien en waarvan de oplossingen door een groot aantal andere partijen nu in (light) versie wordt gekopieerd (denk aan: tegengaan van privatiseringen van de zorg, het doorgeschoten casinokapitalisme, de kritiek richting de Oranje’s, de euroscepsis en het realisme mbt de massamigratie) blijft krimpen qua zetels. Je kan als partij gelijk hebben, zelfs gelijk krijgen, maar daar niet voor beloond worden door de kiezers.

  Het grootste probleem van de SP lijkt mij echter niet zozeer de grote invloed van de familie Marijnissen, maar juist de tweestrijd tussen het klassieke linkse geluid dat de gewone man voorop stelt en de nieuwe (in mijn ogen misplaatste) culturele progressiviteit van het stedelijke hogeropgeleide publiek waarin de culturele identiteit bepalend is geworden. Simpel samengevat: duurzame multiculturele genderneutrale toiletten versus hogere lonen voor zorgpersoneel en lagere huren voor de normale burger. Dat softe gendergedoe en het knuffelen van migranten die onze cultuur haten leidt af van waar het werkelijk om zou moeten gaan.

  De opdracht voor Marijnissen is helder: ze moet de strijd aangaan met Klaver, Asscher en Kaag op sociaaleconomische thema’s en het realisme terugbrengen bij links. Daarnaast moet ze zich beter onderscheiden van de conservatieven neoliberalen van Forum en de ex-VVDers van Wilders. Ik ben het op veel punten eens met de PVV en Forum, maar de SP is onze laatste echte hoop op een socialer en eigen Nederland.

  Like

 3. Op zijn hoogtepunt haalde hij 25 zetels bij de Kamerverkiezingen van 2006, toen de SP na de PvdA en het CDA maar voor de VVD, de derde partij werd. Je ziet dat het politieke landschap aardig is veranderd. De SP is teveel een getuigenis partij en haar kenmerk is zich vast te klampen aan het eigen gelijk. Daar kun je grote successen mee halen, maar als de kiezers van mening veranderen verandert ook het politieke landschap. Het jaar 2006 is echt niet het jaar 2020 en dat blijkt. Wie had ooit verwacht dat dankzij ”onze” Mark de VVD de SP op haar plaats zou wijzen en dat de familie Marijnissen dat maar te slikken heeft. In 2006 zou zij regeringsverantwoordelijkheid hebben kunnen dragen. Een politieke partij die overtuigd is van haar eigen gelijk kan nu eenmaal geen regeringsverantwoordelijkheid dragen. Een politieke partij die groot wil worden (of blijven) moet de tekenen des tijds verstaan. De VVD is een prima voorbeeld. Of dat een zegen is voor volk en vaderland is weer een ander verhaal. Wel een zegen voor ons innig geliefd vorstenhuis.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.