Klein, maar niet zonder invloed

De SGP is de oudste politieke partij van Nederland. Zij werd in 1918 opgericht en zit sinds 1922 onafgebroken in de Tweede Kamer. Veel zetels heeft ze daar nooit gehad. Het bleef altijd bij 2 of 3, want verreweg de meeste kiezers hebben helemaal niets met de ideologische opvattingen van de staatkundig-gereformeerden. Maar toch is de invloed van de partij veel groter dan je op grond van haar omvang zou verwachten, vooral de laatste tien jaar.

Eerst maar even over die ideologische opvattingen. De SGP is een theocratische partij. Ze vindt dat de overheid hoort te regeren op basis van de Schrift. Op grond van diezelfde Schrift is de SGP onder meer vóór de doodstraf, al loopt zij met dat weinig populaire denkbeeld niet te koop. Ook is zij van mening dat vrouwen niet thuishoren in de politiek. Het regeerambt is volgens haar beginselprogramma voorbehouden aan de man. Een jaar of zeven geleden dwong de rechter de SGP om dat standpunt los te laten. De partij deed dat formeel, maar maakt er geen enkel geheim van dat ze vrouwen liever niet ziet deelnemen aan de volksvertegenwoordiging.

Andere partijen verwerpen dergelijke ideeën. Het zou dan ook heel begrijpelijk zijn als frequente coalitiepartners als VVD, CDA, D66 en PvdA de staatkundig-gereformeerden links (of liever gezegd: rechts) zouden laten liggen. Maar dat doen ze niet, of in elk geval niet meer. Sinds het aantreden van de kabinetten-Rutte fungeert de SGP  veelvuldig als gedoogpartner. Soms officieel, zoals in de vorige kabinetsperiode. Maar meestal zonder dat met zoveel woorden te kennen te geven, zoals tijdens Rutte III.

Dat komt doordat de kabinetten van het afgelopen decennium doorgaans zonder meerderheid moesten (en moeten) regeren. Vrijwel steeds ontbrak dit draagvlak in de Eerste Kamer, soms ook (zoals op dit moment) in de Tweede. Dan willen de SGP-zetels wel van pas komen, ook al zijn het er maar een paar.

En dan is het mooi meegenomen dat fractievoorzitter Kees van der Staaij en zijn mannenbroeders zich in onderhandelingen bijzonder pragmatisch plegen op te stellen. Hoewel zij er programmatisch gezien een roestvrij stalen gedachtegoed op nahouden, blijken ze in de praktijk volop bereid tot geven en nemen. Veel geven en maar een beetje nemen zelfs. Met een handvol christelijke knikkers is de partij tevreden. Dankbaar, om een typische SGP-term te gebruiken. Zeuren doet ze zelden, en met het naar huis sturen van een kabinet is ze zeer, zeer terughoudend. Zelfs nu de coalitie in de Tweede Kamer haar meerderheid kwijt is, kan het kabinet opereren vanuit de vertrouwde wetenschap: we hebben altijd de SGP nog.

De partij kan zich dat electoraal makkelijk permitteren. Zoals gezegd: meer dan 2 à 3 zetels haalt zij nooit, maar op die 2 à 3 kan ze dan ook vast rekenen. Vooral in door en door christelijke gemeenten als Urk, Staphorst en Tholen zal een groot deel van de kiezers nooit op een andere lijst stemmen. Bang voor een electorale leegloop hoeft de SGP dus niet te zijn, ook niet als ze het met volstrekt andersdenkenden  op een akkoordje gooit.

Sterker nog: de vaste SGP-kiezers hebben daar alle begrip voor. Die zijn immers wel gewend te leven in een wereld waarin ze tot een kleine minderheid behoren. Want dankzij de Bijbel weten zij maar al te goed dat velen geroepen zijn, maar slechts weinigen uitverkoren.

3 reacties op ‘Klein, maar niet zonder invloed

 1. Best een respectabele fractieleider is vd Staaij. Maar wel extreem vroom
  Noemde Beatrix Koningin bij de gratie Gods.
  Ondanks het feit dat zij een vrouw is!
  Elke vorm van Godsdienstwaanzin is eng!
  Ze vormen regelmatig een aanvulling op een tekort aan zetels.
  Van mekaar meugen ze niet, en bijmekaar deugen ze niet!
  Maar ja je gooit je principes overboord wanneer je compromissen moet sluiten om macht te houden, zie Rutte als groot voorbeeld.
  Ze geloven allemaal , maar wel in hun eigen Godje.

  Like

 2. De overheid is de Dienaresse Gods. Of die nu bestaat uit ”gelovigen” of ”heidenen”, is niet belangrijk ook ”heidenen” kunnen geroepen worden om toe te treden tot de club van: De Dienaresse Gods. Het kan dan ook niet verbazen dat de SGP met iedereen in gesprek kan. Het maakt tevens duidelijk dat dit kabinet zelfs graag met de SGP in gesprek wil omdat zij er is voor alle mensen in dit Koninkrijk omdat zij met steun van de SGP ons de weg wijst naar het enige, en ware Koninkrijk. En dan zijn er nog mensen die beweren dat dit kabinet geen visie heeft.

  Like

 3. Elke politieke partij met een godsdienstige inslag, is een gevaar voor de democratie en feitelijk in strijd met de Grondwet. Nederland is een seculiere staat waarbij religie geen enkele invloed mag hebben.
  En dat is niet voor niets. Kijk maar naar Turkije waar het verdrag op gelijke behandeling van mannen en vrouwen wordt opgezegd, want in strijd met de Islam.
  Hoe lang worden mensen van onwelgevallige religies al niet gediscrimineerd door de heersende meerderheid? Niet alleen Moslims, maar ook Katholieken, Protestanten, Joden of agnosten?
  Godsdienst is ieders goed recht en hoef je niet persé te verbieden maar landelijke wetten gelden voor iedereen, ook als ze in strijd zijn met een religie. En dat heeft niets met vrijheid van Godsdienst te maken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.